Fem fördelar med att dricka te på gurkmeja
Det finns många hälsofördelar med en kopp te på gurkmeja, som är jordstammen (rhizomet) av en ört i familjen ingefärsväxter (Zingiberaceae), till vilken ingefära och kardemumma också hör. Gurkmeja har blivit allt mer populärt under de senaste åren eftersom många har blivit medvetna om dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.
Du har förmodligen sett denna rot någon gång och kanske har du, på grund av den karakteristiska orangea färgen, undrat vad den används till. Idag berättar vi därför mer om egenskaperna och hur du kan brygga ett örtte med denna rot för att dra nytta av dess fulla potential.
Fördelarna med att dricka te på gurkmeja
Det finns många fördelar som man tillskriver gurkmeja på grund av dess antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Ett av de mest populära sätten att konsumera denna rot är i form av ett örtte. Detta är också ett utmärkt sätt att njuta av den distinkta smaken och dra nytta av dess medicinska egenskaper.
1. Gurkmeja hjälper mot symptomen på artrit
Kurkumin, den aktiva ingrediensen i gurkmeja, är ett ämne som är känt för att ha antioxidativa effekter. Forskning på dess effekt på människor är fortfarande i ett tidigt skede, men det finns tydliga bevis på molekylär nivå som stöder dess effekter.
Detta är fallet med en studie publicerad i SpringerPlus, som visar att ämnet kan vara effektivt för att minska smärta hos patienter med artros. Detta tillstånd inträffar när brosk som fungerar som en stötdämpare för lederna gradvis bryts ner, vilket leder till benskador.
Vill du veta mer? Missa inte: Ingefära och gurkmeja för smärtlindring för lederna
2. Te på gurkmeja kan hjälpa till att förhindra Alzheimers
Den specifika orsaken till denna sjukdom är tyvärr inte helt känd ännu, men en publikation från Alzheimer’s Research Center antyder att kurkumin kan minska förlusten av synaptiska markörer och fördröja ackumulering av amyloid. Detta är positivt då båda är relaterade till utvecklingen av denna sjukdom.
3. En kopp te på gurkmeja kan stimulera immunförsvaret
En annan hälsofördel detta extrakt ger är att det verkar stärka immunförsvaret. En recension som publicerats i Journal of Clinical Immunology tyder faktiskt på att detta te kan ha positiva resultat vid behandling av autoimmuna sjukdomar.
4. Det hjälper till med cirkulationen av kolesterol
Kolesterol är en nödvändig substans för att kroppen ska kunna bilda friska celler. Men stora mängder av det i blodet ökar risken för att avlagringar bildas i blodkärlen. Det kan därför leda till vissa allvarliga tillstånd, som hjärtsjukdomar och stroke.
Enligt en studie publicerad i Nutrition Journal är gurkmeja och kurkumin effektiva för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar tack vare deras skyddande egenskaper för hjärtat. Dessutom hjälper det att sänka kolesterol- och triglyceridnivåerna hos högriskpatienter med detta tillstånd.
5. Gurkmeja är användbart vid behandling av uveit
Uveit, eller druvhinneinflammation, uppstår när det finns svullnad och rodnad i uvea, de delar av ögat som har pigment. Orsaken till detta tillstånd är okänd, även om det verkar som om vissa faktorer – som förekomsten av vissa virus och specifika inflammatoriska sjukdomar – kan ha en inverkan.
Kurkumin har använts i flera år för att behandla olika sjukdomar, bland annat inflammationsrelaterade tillstånd. När det gäller uveit konstaterar forskning som publicerats i Clinical Ophthalmology att denna komponent i gurkmeja kan vara ett terapeutiskt tillskott som kan förbättra detta tillstånd.
Missa inte den här artikeln: Gå ner i vikt med dessa drycker och rätter med gurkmeja
Hur man gör te på gurkmeja
Du behöver bara vatten och gurkmeja för att göra den här enkla drycken hemma och njuta av fördelarna vi har pratat om. Följ bara stegen nedan.
Ingredienser
- 5 dl vatten
- 1 tsk gurkmeja
- Honung (valfritt)
- Ingefära (valfritt)
Så här gör du
- Häll först vattnet i en kastrull och koka upp på hög värme
- Sänk sedan värmen till medium eller låg värme, tillsätt gurkmeja och rör om. Tillsätt lite ingefära om du vill ge teet lite extra hälsofördelar och smak
- Låt stå och dra på låg värme i cirka 5 till 10 minuter
- Sila av teet och häll upp det i din kopp
- Slutligen kan du söta ditt te med lite honung innan du avnjuter det
Möjliga biverkningar av att dricka te på gurkmeja
I allmänhet är det säkert att konsumera gurkmeja, även om biverkningar kan inträffa vid förtäring av stora mängder. En publikation från Specialist Pharmacy Center visar att de vanligaste tecken på förgiftning av gurkmeja kan inkludera:
- Förstoppning, dyspepsi och diarré
- Flatulens och buksmärtor
- Gastroesofageal reflux med illamående
- Gul avföring
Slutligen är det viktigt att vara medveten om att gurkmeja inte bör ersätta medicinsk behandling för de sjukdomar och hälsotillstånd som nämns i dagens artikel. Kontakta din läkare om du har några frågor om konsumtion av gurkmeja.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Allegri, P., Mastromarino, A., & Neri, P. (2010). Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up. Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.), 4, 1201–1206. https://doi.org/10.2147/OPTH.S13271
-
Jagetia GC, Aggarwal BB. “Spicing up” of the immune system by curcumin. J Clin Immunol. 2007;27(1):19-35. doi:10.1007/s10875-006-9066-7
- Henrotin, Y., Priem, F., & Mobasheri, A. (2013). Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management. SpringerPlus, 2(1), 56. https://doi.org/10.1186/2193-1801-2-56
- Marmitt, Diorge Jônatas, et al. “Revisión sistemática de las plantas de interés para el Sistema de Salud con potencial terapéutico cardiovascular.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 21.1 (2016): 108-124.
- Freire-González, Rosa A., and Marlén Vistel-Vigo. “Caracterización fitoquímica de la Curcuma longa L.” Revista Cubana de Química 27.1 (2015): 9-18.
- Chacín, Yemina Josefina Figuera, et al. “Constituyentes químicos de las hierbas y especias: Efectos sobre la salud humana.” Revista Científica UDO Agrícola 13.1 (2013): 1-16.