Fel vid rakning och efterföljande hudvård

För att förhindra att rakning orsakar hudskador är det viktigt att undvika vissa misstag och ta hand om huden före och efter. Intresserad av att lära dig mer om det? Läs den här artikeln!
Fel vid rakning och efterföljande hudvård

Senaste uppdateringen: 24 februari, 2021

Rakning är något både män och kvinnor rutinmässigt gör. Men många av oss gör fortfarande vissa fel vid denna procedur vilket gör att vår hud blir irriterad. Även om det verkar som en enkel rutin, och många redan upplever att de vet hur man gör, finns det alltid en risk när det inte görs på rätt sätt. Idag diskuterar vi några vanliga fel vid rakning och efterföljande hudvård.

Enligt information från American Association of the Academy of Dermatology, så kan dåliga rakhyvlar, felaktig teknik och preparat också orsaka obehag och till och med skador. Därför är det viktigt att du ser till att ha en bra teknik och är försiktig.

Vanliga fel vid rakning

 1. Ett mycket vanligt fel vid rakning är att dra rakhyveln i alla riktningar. När du gör detta måste du dock gå över samma plats mer än andra för att ta bort allt hår. Som ett resultat ökar graden av hudirritation.
 2. Var medveten om att rakning orsakar irritation eftersom proceduren tar bort de mest ytliga cellerna från huden innan de faller av spontant och fysiologiskt. Därför bör du alltid raka dig i den riktning håret växer.
 3. Ett annat misstag är dock att man inte tar sig tid att förbereda huden innan rakning. Innan du börjar är det bäst att rengöra huden för att minimera risken för irritation.
 4. Du bör också använda en återfuktande kräm efter rakning för att skydda hudbarriärens funktion.
 5. Slutligen så använder vissa personer slöa rakblad. Det här är inte någon bra idé eftersom det ökar risken att skära sig, vilket kan orsaka irritation och öka risken för infektion. Bladen måste vara riktigt vassa för att skära av hårstråna.

Låt oss nu titta på några goda råd.

fel vid rakning: man vid spegel rakar sig
Användningen av slöa rakblad, att inte förbereda huden och dålig teknik är vanliga fel vid rakning.

Hur man förbereder huden innan rakning

Först och främst är det bäst att undvika rakning direkt efter att ha vaknat. Efter att du har sovit är huden i ansiktet mer känslig för effekterna av rakbladen, vilket kan öka risken för oönskade skärsår och reaktioner. Dessutom är huden mer svullen.

Det är också viktigt att återfukta och mjuka upp hårstråna så att de blir lättare att raka av. Detta minskar risken för hudskador. Rengör därför först huden med en lämplig produkt och kallt eller ljummet vatten.

Ju mer förberett området är, desto lättare blir det att raka. Om du behöver dra rakbladet över samma område färre gånger blir det således mindre irriterat.

Glöm inte att läsa den här artikeln: Tips för att raka bikinilinjen – enkelt att göra själv

Hudtyper

Varje persons hud är unik. Därför varierar också de produkter eller den vård som du behöver använda på dem.

 • Personer med känslig eller torr hud bör behandla den före rakning för att undvika efterföljande irritation, t.ex. med rakskum. Efter rakning rekommenderas att du använder milda aftershave-produkter.
 • Personer med fet hud eller som har akne bör använda geléer och krämer som är specifika för denna hudtyp så långt det är möjligt. Också oljefria produkter är ofta mycket bra för rakning.

Rakningsprocessen

Den typ av rakskum eller kräm du använder är mycket viktig. Idag är dessa båda produkter de mest använda för säkerhet och komfort. De ger nödvändig smörjning för att minska friktionen mellan rakbladet och huden.

När du börjar raka dig, gör det lugnt och se till att ha gott om tid, eftersom det är en känslig process som måste utföras noggrant och försiktigt.

Du bör också komma ihåg att det inte ger bättre resultat att sätta mer tryck på bladet. Tvärtom blir huden mer påverkad.

fel vid rakning: man rakar sig
Du bör använda krämer och produkter som är specifika för just din hudtyp när du rakar dig.

Du kanske tycker den här artikeln är intressant: Kvinnlig ansiktsbehåring: orsaker och åtgärder

Hudvård efter rakning

Att återfukta huden efter rakning är också viktigt. Det är en god idé att använda milda aftershave-produkter eftersom de inte orsakar allergier på grund av innehållet av mjukgörande föreningar som verkar på huden för att främja återställandet av hudbarriären.

Med dessa produkter är målet att motverka den aggressiva effekten som rakning har på huden och i sin tur skapa en skön känsla som kommer från fukt eller doft.

Slutligen är det bäst att undvika rakning dagligen. Att göra detta varje dag förhindrar att huden får tillräckligt med tid för att återhämta sig. Därför är det lämpligt att vänta minst två dagar innan du upprepar proceduren.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • American Academy of Dermatology Association. (Feb. 13, 2018).  Tips for men: how to shave.
  Retrieved on June 4, 2020 from https://www.aad.org/news/tips-for-men-how-to-shave
 • van Ketel WG. Dermatitis from an aftershave. Contact Dermatitis. 1978;4(2):117. doi:10.1111/j.1600-0536.1978.tb03751.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. Insights into shaving and its impact on skin. Br J Dermatol. 2012;166 Suppl 1:6‐12. doi:10.1111/j.1365-2133.2011.10783.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. The biomechanics of blade shaving. Int J Cosmet Sci. 2016;38 Suppl 1:17‐23. doi:10.1111/ics.12330

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.