Ett läckert recept med gröna bönor och skinka

I dagens artikel kommer vi att dela ett läckert recept med gröna bönor och skinka. Det här receptet är fullt av näringsämnen, så se till att prova det!
Ett läckert recept med gröna bönor och skinka
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gröna bönor är väldigt nyttiga och kombinerar du dem med skinka har du en utsökt god rätt. Eftersom de är fulla av näringsämnen är de ett bra livsmedel att inkludera för en balanserad och varierad kost. De är också mycket mångsidiga ur en kulinarisk synvinkel.

Du bör sträva efter att öka antalet grönsaker i din kost. Helst bör du äta minst 5 portioner om dagen. Du bör också försöka äta mer grönsaker än frukt.

Recept med gröna bönor och skinka

Låt oss ta en titt på listan över ingredienser du behöver för detta recept med gröna bönor och skinka:

  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Paprikapulver
  • Extra virgin olivolja
  • 900 g platta gröna bönor
  • 250 g serranoskinka i bit

Så här tillagar du detta recept med gröna bönor och skinka:

Tvätta och rensa först de gröna bönorna. För att göra detta, ta bort stammen och tvätta bönorna under rinnande vatten.

Det är också viktigt att ta bort eventuella trådar på bönornas sidor. Dessa kan förstöra smaken på din maträtt. Skär sedan bönorna i jämnstora bitar.

Koka sedan upp vatten i en kastrull. När det börjar koka, tillsätt bönorna och koka dem i ca 30 minuter.

Se till att inte sänka värmen, annars kan bönorna bli hårda. Häll av vattnet från bönorna och ställ bönorna åt sidan.

Skala under tiden löken och skär den i mycket små bitar. Gör sedan samma sak med vitlöksklyftan. Lägg båda typerna av lök i en panna med extra virgin olivolja och stek dem på medelhög värme tills bitarna får lite färg. Det tar cirka 10 minuter.

När löken fått fin färg, tillsätt skinkbitarna och fräs allt i ytterligare några minuter. Tillsätt till sist bönorna i pannan. Låt allt fräsa i ytterligare 3 minuter. Tillsätt till sist paprikan på slutet.

gröna bönor

Fördelarna med gröna bönor

Nu när du vet hur man lagar denna maträtt, låt oss berätta om de viktigaste fördelarna med gröna bönor.

Lindrar förstoppning

Gröna bönor innehåller höga halter av fiber. Detta förbättrar peristaltiken, vilket hjälper till att stimulera matsmältningssystemet.

På så sätt blir de peristaltiska sammandragningarna mer intensiva. Enligt en studie i British Journal of Nursing, förbättrar detta matens rörelse genom mag- och tarmsystemet.

Ökar mättnadskänslan

Enligt forskning i European Journal of Clinician Nutrition är en annan egenskap hos fibrer att de ökar mättnadskänslan. Detta ämne minskar hastigheten för magtömningen. Därför befinner sig maten i magen under en längre tid, vilket minskar hungerkänslan.

Skyddar mot utvecklingen av komplexa sjukdomar

Som många andra grönsaker innehåller gröna bönor antioxidanter och fytonäringsämnen. Dessa ämnen neutraliserar bildandet av fria radikaler och minskar deras förekomst i vävnader. Som ett resultat hjälper det till att skydda dig från cellmutationer och oönskade fysiologiska förändringar som kan orsaka inflammation.

En studie i Journal of Complementary & Integrative Medicine visar att regelbundet intag av dessa antioxidanter kan bidra till att minska risken för att utveckla komplexa sjukdomar. De kan med andra ord förbättra din allmänna hälsa.

Dessutom bör du notera att antioxidanter hjälper till att förhindra tecken på för tidigt åldrande. Detta beror på att de neutraliserar fria radikaler vilka kan förändra din vävnads fasthet och elasticitet.

Förbättrar immunförsvaret

När det kommer till mikronäringsämnen utmärker sig gröna bönor för sin koncentration av vitamin C. Detta element är nyckeln till att säkerställa korrekt immunförsvar.

Ett regelbundet intag av C-vitamin minskar risken för luftvägsinfektioner, som förkylningar och influensa. Det minskar också svårighetsgraden av andra tecken på sjukdom.

c-vitaminrika livsmedel

Slutsats om gröna bönor och skinka

Som du kan se är gröna bönor fulla av hälsosamma näringsämnen. Därför rekommenderar vi att du inkluderar dem för en varierad och balanserad kost.

Ett av de bästa sätten att tillaga dem är som i receptet vi just delade med dig. Detta recept med gröna bönor och skinka ser också till att du får i dig högkvalitativa proteiner.

Du bör också tänka på att nyckeln till detta recept med gröna bönor och skinka är att se till att du kokar bönorna väl. Du vill inte att de ska vara för hårda eller för mjuka. De ska ha en jämn konsistens när du har kokat dem. På så sätt smakar de bäst, och ger samtidigt sin näring till din kropp!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bardsley A. Assessment and treatment options for patients with constipation. Br J Nurs. 2017 Mar 23;26(6):312-318. doi: 10.12968/bjon.2017.26.6.312. PMID: 28345979.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
  • Hegazy AM, El-Sayed EM, Ibrahim KS, Abdel-Azeem AS. Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. J Complement Integr Med. 2019 Feb 5;16(3):/j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. doi: 10.1515/jcim-2018-0161. PMID: 30726190.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.