Djup sömn - hur mycket behöver vi egentligen?
Hur mycket riktigt vilsam och djup sömn behöver vi egentligen? Ordspråket “Jag kan sova när jag är död” är populärt, eftersom många tycker att denna aktivitet är slöseri med tid. De är övertygade om att de borde använda tiden till något mer “produktivt”. Vad säger experterna egentligen? Hur länge bör vi sova enligt vetenskapen?
Vi tror att du kommer att bli förvånad över att höra om den vetenskapliga bedömningen om hur mycket sömn människor behöver för att hålla sig friska och produktiva.
Många av oss skjuter ofta upp sänggåendet för att arbeta, studera eller träna. Vi är övertygade om att vi kan bli mer produktiva om vi använder timmarna på detta sätt. Men sanningen är nästan raka motsatsen, och sömnen har en stor inverkan på din hälsa.
Varför är det viktigt att sova gott?
Det finns många hälsofördelar med att få tillräckligt med sömn, och din kropp kommer att tacka dig för det.
1. Djup sömn förhindrar depression
Depression är associerad med stresshormoner, som adrenalin och kortisol. Dessutom ökar för få timmars sömn produktionen av dessa hormoner. En avslappnad, ordentligt utvilad kropp främjar istället produktionen av melanin och serotonin.
Dessa hormon motverkar de negativa effekterna av stress och hjälper dig att må bättre och återhämta dig känslomässigt.
Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Olika typer och grader av narkolepsi
2. Djup sömn skyddar din kardiovaskulära hälsa
Denna punkt är relaterad till den föregående eftersom sömnlöshet ökar nivån av stresshormoner i blodet. I sin tur ger detta upphov till en ökning av blodtryck och hjärtfrekvens.
I detta sammanhang anser man att stress är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.
3. Sömn förbättrar minnet
Hjärnan fortsätter att arbeta när vi sover, eftersom neuronala förbindelser inte upphör. Vår sömnperiod består av flera faser: vakenhet, icke-REM-sömn och REM-sömn.
Neuronerna är aktiva under alla dessa faser, dock är det bara under den sista som korttidsminnet återställs och fixeras till att bli långtidsminne. Studier har visat att en tupplur direkt efter studier leder till förbättringar i detta avseende.
4. Främjar viktminskning
Leptin är ett aptitdämpande hormon och fettceller som kallas adipocyter släpper inte ut tillräckligt av det när du inte får tillräckligt med djup sömn.
På samma sätt får sömnlöshet magen att släppa ut mer ghrelin, som är det så kallade aptithormonet. Det är därför sömnbrist är nära kopplat till fetma.
5. Djup sömn hjälper till att stärka immunförsvaret
Immunsystemet är ett annat system som arbetar medan vi sover, och detta regenererar och blir starkare för att bekämpa bakterier och gifter som vi stöter på i vår omgivning. Detta innebär att du bättre kan förebygga infektioner om du sover som du ska.
Hur mycket djup sömn bör människor få enligt vetenskapen?
Som du kan se påverkar vår sömn nästan alla system som får kroppen att fungera. Det är därför både din mentala, fysiska och emotionella hälsa beror på din sömnkvalitet. Även din produktivitetsnivå är direkt kopplad till din sömn.
Du har säkert hört teorin om att du ska sova åtta timmar om dygnet. Detta kommer från 1938, då Nathaniel Kleitman, en forskare, tillbringade en dryg månad i en mörk grotta med en av sina studenter. De insåg att de sov mellan åtta och åtta och en halv timme om natten när de analyserade sina sömnvanor.
Flera studier stöder det faktum att sova ett visst antal timmar ger hälsofördelar. Till exempel har dåliga sömnmönster visat sig påverka elevers akademiska prestationer negativt. Detsamma gäller för arbetare i yrkeslivet.
Dessutom bekräftar också studier att dödligheten är lägre bland dem som sover sju till åtta timmar om dagen och högre för personer som sover mindre än fyra.
En timmes extra sömn kan vara en avgörande faktor för livskvaliteten. Att prestera som du brukar under dagen, när du att ha sovit mindre än åtta timmar, medför nackdelar för din hälsa.
Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Morgontrött och sömndrucken – därför vaknar du på dåligt humör
Vad händer när du inte får tillräckligt med djup sömn?
Negativa konsekvenser kan uppstå när du inte får tillräckligt med sömn – från hälsoproblem till psykiska och känslomässiga komplikationer. Dessa kan vara allvarligare än du kan föreställa dig.
Här är några saker som händer när du inte får den rekommenderade mängden sömn per dag:
- Det finns en ökad risk för typ 2-diabetes, eftersom brist på sömn leder till minskad frisättning av insulin, hormonet som reglerar blodsockret.
- Ångestsyndrom kan förvärras eftersom sömnlöshet orsakar stress och följaktligen ångest och depression.
- Det kan också förekomma en förlust av sexuell lust eftersom sömnstörningar kan leda till en minskning av testosteron hos män (dålig vila och dålig sömn bidrar till minskat libido och låg spermieproduktion).
- Kognitiva störningar på grund av bristande koncentration och minnesproblem kan leda till olika typer av olyckor.
- Det kan medföra en minskning av muskeltillväxt, särskilt efter 30 års ålder, eftersom för lite sömn förändrar cellregenereringen.
Hur mycket djup sömn bör du få enligt vetenskapen?
Nu när du har fått denna information vet du att en extra timmars sömn kan vara mycket bra för din hälsa, ditt arbete och i stort sett vilken aktivitet du än gör.
Vuxna behöver generellt åtta timmars sömn och små barn behöver 13, medan ungdomar behöver nio. Lägg ihop dessa timmar under hela ditt liv, så kommer du snart att upptäcka att vi måste tillbringa mycket av vår existens på att sova.
Frågan är om du inser värdet att investera all denna tid i sömn för ett hälsosammare liv. Kom ihåg att dålig sömn påverkar kroppen och att det snart kan vara för sent att göra något åt skadan.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- San Molina, L. (2010). Comprender la depresión. Editorial AMAT.
- Alonso, C. F. (2009). El estrés en las enfermedades cardiovasculares. Libro de La Salud Cardiovascular Del Hospital Clínico San Carlos, 583-590.
- Rico-Rosillo, María Guadalupe, and Gloria Bertha Vega-Robledo. “Sueño y sistema inmune.” Revista Alergia México 65.2 (2018): 160-170.
- Escobar, Carolina, et al. “La mala calidad de sueño es factor promotor de obesidad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 4.2 (2013): 133-142.
- Reinoso-Suárez, F. (2005). Neurobiología del sueño. Revista de Medicina de la Universidad de Navarra, 10-17.
- Strada Herrera, G. La función de memoria del sueño. Cómo el cerebro promueve el aprendizaje mientas duerme.
- Zapata Giraldo, A. F. (2013). La temporalidad en el insomnio(Bachelor’s thesis, Uniandes).
- Castro, A. M., Caamaño, L. U., & Julio, S. C. (2014). Calidad del dormir, insomnio y rendimiento académico en Estudiantes de Medicina. Duazary: Revista internacional de Ciencias de la Salud, 11(2), 2.
- Rodríguez-Morilla, B., & Madrid-Navarro, C. J. (2015). ¿ Cuándo, cuánto y cómo dormir?. Eubacteria, nº 33 (2015).