Hur dina fötter kan avslöja hur du mår

Hur dina fötter kan avslöja hur du mår
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Granskad och godkänd av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Senaste uppdateringen: 27 januari, 2023

Våra fötter kan avslöja hälsan hos våra organ, och vi kan lära oss att vara vaksamma på vissa tecken som kan hjälpa oss att förebygga sjukdomar. Här ska vi förklara hur dina fötter kan avslöja hur du mår med hjälp av tecken som temperatur, färg, förhårdnader, liktornar, tårnas form, etc.

I allmänna termer motsvarar tåregionen ditt huvud och hälen motsvarar fötterna. Därför kan vi visualisera ungefär hur organen är belägna när vi tittar på undersidan av foten. När en del av foten drabbas av förhårdnader betyder det enligt vissa teorier att det finns ett organ som är spänt eller i obalans. Dessa förhårdnader motsvarar också fysisk och psykisk styvhet i reflexzonen.

Ryggradsreflexen

Ryggraden reflekteras längs hela inre konturen av fötterna. När en person exempelvis lider av liktornar motsvarar denna zon området för den övre delen av ryggen, och personen kan därför lida av vissa problem med halskotorna.

Ur denna synvinkel kan vi göra en massage på oss själva längs båda inre linjerna av våra fötter, vilket kommer att påverka ryggen positivt. Vi bör ägna störst uppmärksamhet åt de mest smärtsamma fläckarna.

Tarmrörelserna

Tarmreflexen är lokaliserad i hälen. Sprickor eller förhårdnader på hälarna kan vara ett tecken på tarmproblem. I detta fall kan vi massera hälarna, även om de vanligtvis är ett tuffare område. En bra metod är att stå på en liten boll.

Fotens mittregion

Den centrala delen av foten motsvarar hela matsmältningssystemet: lever, mage, bukspottkörtel och mjälte. När vi hittar ojämnheter inom detta område kan det innebära att det finns stenar i njurarna och gallblåsan.

Färgen på dina fötter kan avslöja hur dina organ mår

En gul färg betyder alltid levern eller gallblåsan, medan en grön nyans motsvarar mjälten och lymfsystemet. Dessa tecken ger dig en möjlighet att förebygga problem. Om du inte uppmärksammar dem kan med tiden toxiner ansamlas och bilda cystor, som så småningom kan bli skadliga.

Tårna speglar huvudet

Tårna speglar främst den övre delen av kroppen, med ett undantag. Valkar på änden av eller på den nedre delen av den fjärde tån avslöjar att vår gallblåsa inte fungerar som den ska. När du redan haft gallsten ett tag är tån generellt mycket hård, böjd och öm.

Å andra sidan kan gallsten också finnas när den första tån är krökt mot den andra tån.

I dessa fall är det bra att rensa kroppen och noggrant se över dieten för att bli av med dessa gifter samt att ta naturliga tillskott.

Kalla fötter

När fötterna har en tendens att vara kalla, vilket ofta även drabbar händerna, finns det en termisk obalans i vår kropp. Normalt är matsmältningssystemet överansträngt och vi har tarmproblem. I detta fall bör vi förbättra vår kost och därmed vår tarmfunktion. Vi kan också bada fötterna i varmt vatten och massera dem med ingefärsolja för att värma dem.

Attacker av gikt

När basen av stortån samt vristen är röd, svullen och mycket smärtsam, kan det bero på en attack av gikt, det vill säga ett överskott av urinsyra i kroppen. Kroppen prioriterar överlevnad och därför försöker den att föra bort giftiga ämnen, i detta fall urinsyra, från våra vitala organ. På grund av detta visar just händerna och fötterna tecken på vissa sjukdomar.

Slutord

Denna information bekräftar fördelarna med att gå barfota i sanden på stranden, genom färskt gräs, genom flodvatten, blöt jord etc. Detta aktiverar vår kropp, balanserar organfunktioner och är även en avstressande terapi.

Fot på stranden

Vi bör även massera fötterna, uppmärksamma eventuella ojämnheter, smärtsamma områden, etc. Att gå till en zonterapeut regelbundet kommer slutligen hjälpa oss att förebygga och bli friska från sjukdomar genom att börja med fötterna. Behandlingen bör pågå i minst ett par månader för att ge resultat.

Nu när du vet på vilka sätt dina fötter kan avslöja kroppens tillstånd behöver du bara hålla utkik efter dessa tecken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wang, M. Y., Tsai, P. S., Lee, P. H., Chang, W. Y., & Yang, C. M. (2008). The efficacy of reflexology: Systematic review. Journal of Advanced Nursing. https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2008.04606.x
  • Embong, N. H., Soh, Y. C., Ming, L. C., & Wong, T. W. (2015). Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.08.008
  • Smith, C. A., Levett, K. M., Collins, C. T., Dahlen, H. G., Ee, C. C., & Suganuma, M. (2018). Massage, reflexology and other manual methods for pain management in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009290.pub3
  • J Tradit Complement Med. 2015 Oct; 5(4): 197–206. Published online 2015 Sep 28.Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. doi: 10.1016/j.jtcme.2015.08.008

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.