Diabetes under graviditeten: Orsaker och behandlingar

Diabetes under graviditeten är ett allvarligt problem för vissa kvinnor. Ta reda på varför det uppstår och hur det kan behandlas i den här artikeln.
Diabetes under graviditeten: Orsaker och behandlingar

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2022

Diabetes under graviditeten är väldigt lik de andra typerna av diabetes till att börja med, men den har sina egenheter på grund av att den uppstår under ett specifikt och känsligt skede av livet.

Kort sagt är sjukdomens patofysiologi, det vill säga hur kroppen fungerar under sjukdomen, densamma. Vävnadsceller kan inte ta upp glukosen som cirkulerar i blodet och blodsockernivån stiger över normala värden under större delar av dagen.

Statistik visar att nästan sju av hundra gravida kvinnor får diabetes under graviditeten. Detta är en hög siffra. Av denna anledning inkluderar man rutinmässig övervakning av blodsockret på gravida kvinnor inom mödravården.

Vetenskapliga bevis bekräftar att vid ren graviditetsdiabetes återgår sockervärdena till det normala efter att graviditeten är över. Det kan ta cirka tolv veckor att bli helt normal. Problemet är att kvinnan som haft sjukdomen är mycket mer benägen att utveckla typ 2-diabetes i framtiden.

Orsaker till diabetes under graviditeten

Den exakta orsaken till uppkomsten av diabetes under graviditeten är inte helt klarlagd. Vi vet att resultatet är en bristande funktion hos celler som ska utnyttja blodsockret, men det är svårt att förklara varför de inte kan göra det.

I en normal matsmältnings- och näringsprocess stimulerar glukos, som kommer in i kroppen via födan, bukspottkörteln att producera insulin. Insulin är ett hormon som instruerar vävnaden att absorbera cirkulerande socker i stället för att lämna det i blodet. Under normala förhållanden kommer glukos in i cellerna och omvandlas direkt till energi för metabolism.

Vid diabetes är denna mekanism blockerad. Vi vet att under graviditeten är moderkakan ett hormonproducerande organ. Dessa olika hormoner har en sak gemensamt: De hämmar insulinets verkan. När den förväntade regleringen kommer utom kontroll uppstår diabetes under graviditeten.

En läkare som mäter blodsockret hos en gravid kvinna.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Behöver du ta järntillskott? 5 grupper med risk för anemi

Riskfaktorer för diabetes under graviditeten

Alla gravida kvinnor utvecklar inte diabetes. Förutom de interna mekanismerna som utlöser det, har experter identifierat riskfaktorer som gör kvinnor mer sårbara för det. Bland dessa faktorer har vi:

  • En medicinsk historia med diabetes: Om kvinnan tidigare haft förhöjda blodsockernivåer, eller om hon har en nära familjemedlem som är diabetiker, kommer risken att vara högre.
  • Diabetes i en tidigare graviditet: Om kvinnan redan har haft graviditetsdiabetes är risken högre att få det igen.
  • Har tidigare fött stora barn: I det fall som en tidigare graviditet kulminerat med en stor bebis – som väger mer än 9 kilo vid födseln – är risken för diabetes i pågående graviditet stor.
  • Fetma och övervikt: Kvinnor som är överviktiga innan de blir gravida, eller som går upp för mycket i vikt under graviditeten, utvecklar ofta insulinresistens.
En gravid kvinna visar sin blodsockernivå på 147.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Risker med en kost rik på socker under graviditeten

Behandling av diabetes under graviditeten

Diabetes under graviditeten utgör en terapeutisk utmaning för läkare. Många mediciner som vanligtvis används bland typ 2-diabetiker är inte lämpliga för gravida kvinnor. Faktum är att flera av dessa läkemedel kan inverka på fostrets utveckling.

Därför kräver behandling strikt kontroll som syftar till att kontrollera blodsockernivåerna genom att lägga om kvinnans vanor. För att göra detta är det viktigt att först etablera en rutin för att mäta blodsockret. Tills dessa nivåer blir stabiliserade kan kvinnan behöva kontrollera sitt blodsocker flera gånger under dagen med en glukosmätare.

Den blivande moderns kost under graviditeten måste vara strikt. Först och främst behöver hon reglera sin viktuppgång för att inte göra det värre. Samtidigt behöver hon börja följa en kostplan som inte överbelastas hennes kropp med glukos. Nutritionistens jobb är att planera måltider som inte ökar blodsockernivåerna för mycket, samtidigt som de ger de kalorier som behövs för fostrets tillväxt.

Den andra pelaren i behandlingen är fysisk träning. Självklart måste man lägga upp en träningsplan med de begränsningar som graviditeten innebär i åtanke. Träning kan stimulera cellerna att använda socker som cirkulerar i blodet.

Slutligen kommer den behandlande läkaren att avgöra om kvinnan behöver medicinering. Eftersom orala antidiabetika inte är rekommenderade är alternativet injicerbart insulin. Och eftersom barnets hälsa också är ett problem, kommer läkaren att utföra ett större antal ultraljud och andra prover.

Avslutande ord

Diabetes under graviditeten är en störning som i hög grad komplicerar graviditeten. Det finns dock mekanismer för att upptäcka tillståndet i tid och behandla det på rätt sätt. På så sätt kan både mamma och barn gå igenom graviditeten med minsta möjliga risk.

Därför är det viktigt att gå på alla rutinundersökningar och följa alla medicinska råd och instruktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.