Den alkaliska dieten: Varför är den så populär?

december 6, 2018
Om du ska använda dig av en alkalisk diet, är det viktigt att du inte slutar med syrliga livsmedel på en gång.

Hippokrates sade en gång, ”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat”. Och detta är vad den alkaliska dieten handlar om – att göra din diet till ett behagligt sätt att läka kroppen.

Denna dietplan har som mål att reducera ditt intag av syrliga livsmedel för att istället inrikta dig på alkaliska livsmedel. Genom att göra detta kommer du att kunna förbättra din kropps pH-värde och främja funktionerna hos dina interna organ.

Du bör inrikta dig på att äta nötter och grönsaker, och minimera intaget av socker och fett.

Reglera ditt pH-värde med den alkaliska dieten

Den grundläggande filosofin bakom den alkaliska dieten är att kroppen tar skada om man får i sig för mycket syrliga livsmedel. Det kommer bli enklare för kroppen om den har en mer alkalisk miljö.

 • Det finns 15 nivåer på pH-skalan.
 • De går från 0 till 14, där 7 är det neutrala värdet. Värden som ligger mellan 0 och 6 är syrliga, och 8 till 14 är alkaliska.

Det är viktigt för dina kroppsfunktioner att du reglerar ditt pH-värde. Ditt pH-värde har en direkt påverkan på ditt blodtryck, dina blodkärl, samt dina metaboliska och respiratoriska processer.

Den obalanserade mänskliga kroppen

Kvinna som ser utmattad ut.

När din kost innehåller många syrliga livsmedel så kan detta få konsekvenser under de kommande åren:

 • Det blir svårare för kroppen att absorbera mineraler och näringsämnen.
 • Dina celler kommer sluta producera energi.
 • Skadade celler kommer förlora sin förmåga att reparera sig själva.
 • Det blir svårare för immunförsvaret att skydda kroppen mot sjukdomar.
 • Du kommer bli mer utmattad och du blir lättare sjuk.

Är det samhället som uppmuntrar oss till att äta mer syrlig mat?

Vi blir ofta utsatta för reklam som uppmuntrar till att äta mer syrlig mat, som exempelvis animaliska produkter. Kött, kyckling, ägg, mjölkprodukter samt mjöl och socker är väldigt syrliga livsmedel. Reklamen tar dock tyvärr inte upp många grönsaker.

Den alkaliska dieten hjälper kroppen att läka och reducerar inflammation. Den ger även kroppen alla de mineraler och näringsämnen som den behöver.

Det är ditt val!

Produkter som ger kroppen ett syrligt pH-värde

Olika typer av kött.

Det finns många livsmedel och produkter som ger upphov till sjukdomar och som gradvis skadar kroppen. Många mediciner kan försura kroppen.

Vissa personer väljer sötningsmedel för att undvika socker, men dessa kan också orsaka skada eftersom de innehåller väldigt höga syranivåer.

Som du kan se kommer det vara väldigt bra för din kropp om du väljer att korrigera din pH-obalans.

Den alkaliska delen av pH-skalan

En alkalisk kost består av 80% alkalisk mat. När du har stabiliserat dina pH-nivåer och känner dig nöjd med resultaten, kan du gå över till en blandning på 60-40.

De vanligaste alkaliska livsmedlen är:

 • Frukter
 • Gröna grönsaker
 • Frön
 • Nötter
 • Kryddor

Fyra fördelar med den alkaliska dieten

Motverkar åldrande

Två sidor av ansikte.

Genom att följa denna dietplan kommer du uppnå ett pH-värde på 7,36 som kommer återuppliva cellerna. Om du har en syrlig kost kommer cellerna att brytas ned och du kommer snabba på åldrandet.

Mer energi

Näringsämnena och mineralerna som du får från denna diet kommer förbättra cellernas funktioner.

Anledningen till detta är att mineraler som kalium, kalcium, natrium och magnesium ger kroppen ordentligt med energi.

Starkare immunförsvar

Om kroppen är väldigt sur kommer ditt blod bli en perfekt miljö för bakterier eller virus, och med det kommer förstås sjukdomar.

Men om din kropp är mer alkalisk kommer du bli mer motståndskraftig.

Idealisk kroppsvikt

Person som ställer sig på våg.

Det främsta målet med den här dieten är inte att gå ner i vikt, men den för med sig några bra resultat.

Efter att du har börjat med den här dieten kommer du snabbt att bränna fett och du kan även uppnå din idealstorlek.

Tips för en bra alkalisk diet

 • Börja gradvis: Det kommer inte vara bra om du gör dig av med alla syrliga livsmedel på en gång. Det bör vara en långsam övergång: kom ihåg att du håller på att börja med en ny livsstil.
 • 80-20 fördelning: Försök inte att uppnå resultat alltför snabbt, eller att bara äta alkaliska livsmedel. Dela upp maten i 80% alkaliska livsmedel och 20% syrliga.
 • Byt ut mat: Byt ut vanligt vitt ris mot fullkornsris eller quinoa. Det finns en alkalisk version av nästan varje traditionellt recept.

Tänk på att alltid konsultera en läkare om du ska börja med den alkaliska dieten, och glöm inte att träna och ha kul!

 • Dapcich V, Salvador Castell G, Ribas Barba L, Pérez Rodrigo C, Aranceta Bartrina J, M. S. L. (2004). Guía de la alimentación saludable. Senc, 105. https://doi.org/10.1016/S1138-0322(09)71742-0
 • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
 • Reardon, J. (2012). PH y los Alimentos. North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services. Retrieved from http://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/PHylosAlimentos.pdf.pdf
 • Blázquez Abellán, G., López-Torres Hidalgo, J. D., Rabanales Sotos, J., López-Torres López, J., & Val Jiménez, C. L. (2016). Alimentación saludable y autopercepción de salud. Atencion Primaria48(8), 535–542. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2015.12.001
 • Olivares, S., & Zacarías, I. (2002). Guía de alimentación saludable y necesidades nutricionales del adulto. Instituto de Nutrición y Tecnología de Los Alimentos (INTA), Universidad de Chile, 17–38. Retrieved from http://scholar.google.com/scholar?hl=en&;btnG=Search&q=intitle:Gu?a+de+alimentaci?n+saludable+y+necesidades+nutricionales+del+adulto#0