De tre bästa sätten att använda ingefära
Ingefära är en tjock och knotig rot som har använts sedan antiken inom finare gastronomi, och särskilt inom alternativmedicin. Den har använts i Asien i mer än 3000 år, men dess exakta ursprungsland är inte känt. Användning av roten spreds från Asien till resten av världen och idag är den vanligt förekommande i de flesta livsmedelsbutiker. Det finns dessutom många sätt att använda ingefära utöver som krydda.
Roten till ingefärsplantan används i många kök för att smaksätta olika rätter, söta såväl som salta. Den är känd för den speciella smak den sätter på maten och för att vara en rik källa till näringsämnen som är bra för hälsan.
Kryddan finns att köpa i flera olika former i såväl mataffärer som hälsokostbutiker. I den här artikeln delar vi med oss av de 3 bästa sätten att använda ingefära och dess hälsofördelar.
Ingefärste
Detta är ett av de vanligaste sätten att använda ingefära för att ta del av dess antiinflammatoriska, smärtstillande och antioxiderande egenskaper. Det är perfekt för att stilla värk och slappna av i kroppen efter en ansträngande dag.
Ingredienser
- 1 msk färsk riven ingefära
- 2 dl kokande vatten
- 1 tsk honung
- Citronsaft (tillval)
Gör så här
Riv en matsked färsk ingefära och tillsätt det till 2 dl kokande vatten. Tillsätt lite honung och citronsaft efter smak. Du kan också göra detta recept med en kopp kokt mjölk istället för vatten.
Läs också: 7 fördelar med ingefära du inte kände till
Färsk i din matlagning
Den kryddiga touchen hos ingefära är perfekt för att sätta en unik smak på enskilda livsmedel och maträtter. Den mängd du bör använda beror på hur stark smakintensitet du vill ha. Ingefära kan rivas, krossas eller skivas.
Det kan tillsättas till livsmedel som:
- Kött
- Sallader
- Ris
- Fisk- och skaldjur
- Matoljor
- Bröd
- Kakor
- Efterrätter
- Puddingar
Mald ingefära
Även om ingefära kan köpas malen i butik går det precis lika bra att själv mala den torkade roten. Först måste du skölja den och låta den torka i solen, eller ännu bättre: i ugnen. När den är helt torr skär du den i bitar och mal i en mortel eller kaffekvarn.
Pulveriserad ingefära kan användas:
- För att göra te
- För att krydda livsmedel
- Som tillsats i saft och smoothies
- Som tillsats i salladsdressing
Vilka egenskaper har ingefära?
Ingefära har visat sig vara ett kraftfullt naturligt antiinflammatoriskt medel med förmåga att lindra olika typer av smärta i samband med inflammation. Det innehåller antioxidanter, som är nödvändiga för att bekämpa fria radikaler och förebygga sjukdom.
Dess stora innehåll av vitaminer och mineraler gör det till en stor hjälp för din hälsa, perfekt för att stärka immunförsvaret och bidra till ditt allmänna välbefinnande. Behöver du fler skäl att använda ingefära i din matlagning?
Stärker immunförsvaret
Ingefäras egenskaper bidra till att stärka immunförsvaret genom att öka produktionen av vita blodkroppar och skapa en skyddande barriär mot mikroorganismer som kan påverka din hälsa.
Bekämpar illamående och yrsel
Det har använts sedan antiken som en naturlig behandling för att bekämpa magproblem, inklusive illamående, yrsel, kräkningar och diarré. Enligt Natural Standard finns det vetenskapliga bevis för att denna växt bidrar till att minska illamående och kräkningar som uppstår under graviditet, men bara för en kort tid när den konsumeras i små doser.
Läs även den här artikeln: Medicinska användningar av ingefära
Att använda ingefära för att bekämpa migrän
På grund av dess antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper (väldokumenterade i forskningsvärlden? minskar ingefära den spänning, inflammation och smärta som orsakas av migrän.
Hjälper dig att bränna fett
En studie utförd vid universitetet i Maastricht i Nederländerna fann att ingefära besitter egenskaper som påskyndar ämnesomsättningen och hjälper kroppen att lättare bränna fett.
Detta beror på att den termogena effekten det skapar, vilket ökar kroppens förmåga att eliminera fett genom fysisk aktivitet. Och som om inte det vore nog ger det en känsla av mättnad och hjälper dig att undvika att äta för mycket.
Motverkar cancer
Ingefära finns med på listan över livsmedel med kända anticanceregenskaper. I en studie utförd av University of Michigan Comprehensive Cancer Center konstaterades det att ingefära har en kraftfull effekt när det kommer till att bromsa tillväxten av äggstockscancerceller.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lima, Rosália & Reis, Antonielly & Menezes, Ag-Anne & Santos, Jose & Gomes de Oliveira Filho, José & Ferreira, José & Alencar, Marcus & Mata, Ana & Khan, Ishaq & Islam, Md. Amirul & Uddin, Shaikh & Ali, Eunus S & Islam, Muhammad & Tripathi, Swati & Mishra, Siddhartha & Mubarak, Mohammad & Amélia, Ana. (2018). Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytotherapy Research. 32. 10.1002/ptr.6134.
- Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
- Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11‐17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
- Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
- Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
- Torres, A., & Acu, O. (2010). Propiedades del jengibre, 60–69.
- Wang, Shaopeng & Zhang, Caihua & Yang, Guang & Yang, Yanzong. (2014). Biological Properties of 6-Gingerol: A Brief Review. Natural product communications. 9. 1027-30.
- Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016