De 7 svåraste utrymmena att rengöra hemma: så kommer du åt dem

I den här artikeln kan du lära dig hur du gör för att rengöra de svåraste utrymmena hemma, du vet de där skrymslena som är så svåra att komma åt. Det är viktigt så att bakterier och mögel inte ska börja gro i den ansamlade smutsen.
De 7 svåraste utrymmena att rengöra hemma: så kommer du åt dem
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 29 maj, 2023

Att städa huset är en mycket viktig uppgift, men det är inte nödvändigtvis lätt eller trevligt. Ibland, om du inte kan teknikerna för att göra det korrekt, kan det vara stressigt. Därför ska vi i den här artikeln berätta hur du gör för att komma åt och rengöra de svåraste utrymmena hemma.

Det finns en ökande medvetenhet om behovet av att rengöra ytor väl för att undvika spridning av virus, bakterier och svampar som kan vara skadliga för hälsan. En ren miljö främjar dessutom välbefinnande på alla nivåer.

Generellt finns det en städrutin för att rengöra de utrymmen som används mest. Men det är också viktigt att regelbundet göra djupare rengöring som når mer dolda och svåra utrymmen.

De 7 svåraste utrymmena att rengöra hemma

I alla hem finns det vissa utrymmen som tenderar att samla smuts, men som är svåra att nå vid städning. De bör dock inte försummas.

För att hjälpa dig med detta ska vi dela med oss av några knep som gör det lättare att nå hörnen hemma som är lite mer svåra att rengöra.

1. Galler och element

I huset kan du hitta många föremål med galler och springor. De vanligaste är värmeelement, väggventiler och luftkonditionering.

Det är viktigt att rengöra dem eftersom luftströmmar kan sprida smuts och ibland generera dålig lukt i huset. För att få bort smutsen från gallren, ta en trasa och fukta den med vatten och tvål eller rengöringsmedel.

Linda sedan trasan runt en kniv eller en tandpetare så kommer du lättare åt i springorna.

Radiador con rejillas difíciles de limpiar.
Element har galler som är svåra att nå på djupet.

2. Under sängen är ett av de svåraste utrymmena att rengöra

Om vi tittar under sängen kan vi få en stor överraskning, som inte alltid är så trevlig. Detta är ett av de utrymmen där vi ofta hittar mest smuts.

Dessutom är det väldigt svårt att få in kvasten eller dammsugaren där. När du har lätta sovrumsmöbler är det lättare att lyfta eller flytta på dem tillfälligt när du ska göra en grundlig rengöring. Men med väldigt tunga sängar är detta uppdrag nästan omöjligt.

Om du har en robotdammsugare kan du bara helt enkelt låta den köra under sängen för att ta bort smutsen. Har du ingen sådan, är det bästa du kan göra att vira en fuktig trasa runt kvasten och sedan dra med den under sängen, så att du rengör golvet, inte sopar det.

3. Datortangenter

Du skulle bli förvånad om du såg hur mycket smuts tangentbordet till din dator kan hålla! Men eftersom detta är ett känsligt område kan det vara farligt att använda produkter på det.

Ett enkelt knep är att vända tangentbordet upp och ner och klappa lätt på undersidan av tangentbordet. Redan här kommer du att se en massa smuts som lossnar.

Det finns också borstar som är gjorda för att rengöra mellan tangenterna. Har du ingen sådan kan du i stället använda ett papper som du viker ihop.

4. Fönsterkarmar och skjutdörrar

Dörr- och fönsterkarmar är bland de svåraste utrymmena att rengöra. Mycket smuts tenderar att samlas där, och det är nästan omöjligt att sopa eller torka upp det.

Dammsugare har dessutom ofta alltför stora munstycken för att komma åt och suga upp ordentligt i dessa skrymslen. Av denna anledning kan du använda dig av ett kreativt knep för att själv tillverka munstycken som passar dessa utrymmen.

Du behöver bara en toapappersrulle. Forma ena änden med händerna enligt storleken på utrymmet du vill dammsuga. Sedan trär du på den andra änden på dammsugarens munstycke.

5. Persienner är bland de svåraste utrymmena att rengöra

Persienner samlar mycket damm. Men de är svåra att rengöra eftersom de är ömtåliga och det är väldigt långtråkigt att torka av var och en av lamellerna för sig för att få bort dammet.

Ett bra knep är att ta en grilltång och vira en fuktig trasa runt varje ände. För sedan tången över varje lamell så får du bort dammet snabbt och effektivt.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 5 enkla städtips för den som inte gillar att städa

6. Ugnen och fläkten

Eftersom vi tillagar en del fet mat i köket är det vanligt att detta med tiden samlas till ett lager av klibbig smuts. Eftersom detta är ett klibbigt ämne, kommer du att upptäcka att bara vatten inte räcker för att få bort denna smuts.

Du kan använda en fettborttagare, diskmedel eller alkohol för att ta bort fett från fläktkåpan. Kom ihåg att de oftast har avtagbara filter som går att rengöra separat.

När det gäller ugnen, så eftersom den är i kontakt med mat, är det bäst att använda en naturlig blandning som innehåller bakpulver, citron och vinäger. Det är ämnen med antibakteriella och avfettande egenskaper.

7. Hörnen i duscharna

Duschhörnorna fylls vanligtvis med tvål, rost, fukt, kalk och svamp över tiden. Därför är det viktigt att rengöra dem regelbundet för att ta bort smutsen innan den börjar fastna och blir svårare att ta bort.

Precis som med ugnen är ett utmärkt recept att använda citron och bakpulver. Om utrymmet är mycket litet kan du ta hjälp av en tvättsvamp.

Limon och bikarbonat.
En blandning av bakpulver och citron är en klassiker för hushållsstädning. Speciellt i svåra områden.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 vanliga misstag när du rengör toaletten

Varför du inte bör glömma bort dessa utrymnen

En guide från Chiles hälsoministerium påpekar att det i hemmet kan finnas en hög risk för överföring av infektioner. Det finns mikroorganismer som överlever i flera månader.

I denna mening kan det att låta smuts samla på sig i husets olika hörn bli en grogrund för mikroorganismer som är skadliga för människors hälsa.

En plats full av damm kan vara den idealiska platsen för dammkvalster att börja växa. På liknande sätt kan patogena svampar utvecklas i fuktiga och smutsiga områden.

Även om det finns apparater och möbler som är mycket tunga att flytta under rutinstädning, är det viktigt att flytta dessa möbler minst två gånger om året för att rengöra under dem. Mycket smuts tenderar att samlas under och bakom i utrymmena dessa och går obemärkt förbi.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.