De olika stadierna av trycksår och deras behandling
Hur trycksår utvecklar sig beror på svårighetsgraden. Idag berättar vi vad dessa sår, även kallade liggsår är, förklarar de olika stadierna av trycksår och pratar om behandlingen.
Trycksår (även kallade liggsår) är skador på huden och den underliggande vävnaden som uppstår på grund av långvarigt tryck eller friktion mot en hård yta. De förekommer ofta hos patienter som är sängliggande under långa perioder.
Stadierna av trycksår är därtill allvarligare hos vissa äldre, och dessa sår orsakar stora problem i denna åldersgrupp.
Dessa sår är mycket smärtsamma och kan ge upphov till ett stort antal lokala och allmänna infektioner. De är belägna i de mest framträdande delarna av kroppen, korsbenet, lårbensknutorna (beniga framträdande platser på överbenen eller epifysbrosket på lårbenet), hälar, skulderblad och nackområdet.
Svårighetsgraden varierar från en lätt rodnad i huden till att huden blir avskavd till den grad att detta exponerar det underliggande benet.
Stadierna av trycksår
Vårdpersonal använder ett klassificeringssystem för att beskriva svårighetsgraden och stadierna av trycksår. På detta sätt gör man en åtskillnad mellan fyra kategorier:
- Första stadiet: Ett liggsår i första stadiet är den mest ytliga typen av skada. Det drabbade hudområdet ser missfärgat och rödaktigt ut hos patienter med ljus hy, och ser ut som blåmärken på patienter med mörkare hud. I det första stadiet förblir huden intakt, men dessa skador kan vara smärtsamma, klia och kännas antingen varma och mjuka eller hårda vid beröring.
- Andra stadiet: I det andra stadiet har patienten en skada på den yttre ytan av huden, dvs. överhuden, eller den inre delen av huden eller dermis. Detta resulterar i förlust av hudvävnad. Såret framträder som ett öppet sår eller blåsor.
- Tredje stadiet: I denna kategori förekommer hudförlust som påverkar alla hudens lager. Dessutom finns det också skador på den underliggande vävnaden. Det finns dock inga skador på muskler eller ben. Såret ser ut som ett djupt urholkat sår.
- Fjärde stadiet: Av de fyra etapperna av trycksår är detta det allvarligaste. I denna situation finns det allvarliga skador på huden och på den intilliggande vävnaden uppstår nekros, dvs den dör. Dessutom kan det skada de underliggande musklerna eller benet. Patienter med denna typ av liggsår har hög risk att utveckla allvarliga infektioner.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 enkla tips för att förhindra skoskav
Behandling av trycksår
Eftersom trycksår är ett komplext hälsoproblem som orsakas av ett antal sammankopplade faktorer, måste ett vårdteam med flera olika specialister ta hand om patienten. Några tekniker och behandlingar för trycksår är som följer:
Liggställning och rörelse
Att röra på kroppen och byta läge regelbundet är ett av de bästa sätten att förhindra att dessa skador uppstår till att börja med. Det lindrar trycket och kan vara nog för att behandla trycksår i första och andra stadiet.
Madrasser och kuddar
Det finns ett brett utbud av specialtillverkade madrasser och kuddar för att lindra trycket på utsatta delar av kroppen. Patienter med svårare liggsår kan behöva en mer sofistikerad madrass eller till och med ett annat sängsystem.
Det finns till exempel madrasser som du kan ansluta till ett kontinuerligt luftflöde som automatiskt regleras för att minska trycket vid önskade tider.
Förband och bandage
Några exempel på denna typ av produkter är:
- Hydrokolloider: Dessa är bandage som innehåller en speciell gel som främjar tillväxten av nya hudceller.
- Alginater: Dessa är bandage gjorda av tång som innehåller natrium och kalcium. Studier har visat att de påskyndar läkningsprocessen.
Läs också den här artikeln: Hur man undviker och behandlar liggsår
Utvärtes behandlingar
Läkare kan också ordinera krämer eller salvor för att påskynda läkningsprocessen. Samtidigt förhindrar de också ytterligare hudskador. En typ av kemikalie som kallas renhållare av fria radikaler kan också vara användbar för att förhindra cellskador på genetisk nivå.
Antibiotika för behandling av de olika stadierna av trycksår
Antibiotika kan vara nödvändiga för att förhindra bakteriella infektioner och förhindrar också, som en förebyggande åtgärd, utveckling av sekundära infektioner.
På samma sätt kan direkt applicering av en antiseptisk salva också ta hand om bakterier som redan har etablerat sig.
Kirurgi i de senare stadierna av trycksår
Ibland är det inte möjligt att läka dessa sår, och läkare kan välja att tillgripa kirurgi för att försegla liggsåret och förhindra ytterligare vävnadsskador. Hudtransplantationer är den vanligaste tekniken. Kirurgen tar då hud och muskler från en annan del av kroppen och använder den för att försluta såret.
Stadierna av trycksår: En komplex patologi
Som du har läst här är trycksår mycket vanliga, de uppstår lätt och kan också kräva komplicerade behandlingar. Hos patienter med riskfaktorer – främst de som är sängliggande på grund av kroniska sjukdomar – bör man överväga att sätta in flera skyddsåtgärder för att förbättra prognosen för dessa skador.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Anaslema, Fernando Moncayo. “ULCERA POR PRESIÓN: IDENTIFICACIÓN DEL GRADO Y TIPOS.: Unidad de cura avanzada del Hospital Abel Gilbert Pontón.” REVISTA FACULTAD DE CIENCIAS MÉDICAS 2.1 (2021): 1-8.
- BoykoTatiana, V., T. LongakerMichael, and P. YangGeorge. “Review of the current management of pressure ulcers.” Advances in wound care (2018).
- Cortés, Olga Lucía, et al. “Uso de apósitos hidrocoloides en la prevención de úlceras por presión en pacientes de alto riesgo: una cohorte retrospectiva.” Investigación y Educación en Enfermería 36.1 (2018).
- Pedro, M. (2000). Escaras o Ulceras por presión. Manual geriatría y gerontología.
- Rimareix, F., Delpit, X., Bauer, T., & Lortat-Jacob, A. (2009). Tratamiento quirúrgico de las escaras. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71608-1
- Zuñiga Carrasco, R. I., Mijangos Pacheco, M., & Puga Cahuich, C. (2015). El manejo de las úlceras por presión: intervenciones encaminadas a un oportuno manejo hospitalario. Artículo de revisión.