5 enkla tips för att förhindra skoskav

Har du köpt nya skor bara för att upptäcka att de skaver? Vi undersöker hur du löser problemet med enkla knep som du kan prova hemma.
5 enkla tips för att förhindra skoskav

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Det kan vara roligt att köpa skor, men i början känner du säkert smärta och obehag i dina fötter. Följ tipsen nedan för att förhindra skoskav.

Folk brukar ofta använda sina äldre skor istället för sina nya på grund av smärtan, blåsorna och obehaget. Det är inte en bra känsla alls att veta att du inte kan njuta av något du nyligen köpt. Du ska inte behöva lida medan du är på jobbet eller sociala tillställningar.

För att få ett slut på det kan du använda följande tips för att förhindra skoskav. Prova dem och se vilka som fungerar bäst för dig. Världen väntar på dig och de fantastiska skorna!

Fem knep för att förhindra skoskav från nya skor

Skoskav

Hårdhet är den främsta orsaken till skorelaterad smärta. Med tiden börjar skorna omforma sig och anpassa sig till fötternas form. Under tiden kan du vidta följande försiktighetsåtgärder för att förebygga skoskav.

1. Använd ett plåster eller bandage

Ja, det låter som en snabblösning, men det betyder inte att den är värdelös. Det är väldigt effektivt att sätta ett bandage eller plåster på dina hälar, eftersom det är där nya skor brukar skava.

Använd ett tillräckligt stort bandage eller plåster för att täcka hela området som har kontakt med skon. Annars kommer det att börja lossna och ger dig bara skydd i några minuter.

2. Tjocka strumpor och en hårtork

Det här är ett mycket enkelt och användbart trick. Hemma sätter du på dig dina skor med dina tjockaste strumpor för att fylla ut hela utrymmet i skorna. Använd sedan en hårtork på de delar där skorna känns trängst. Den heta luften mjukar upp och tänjer ut dem. Om det behövs, upprepa åtskilliga gånger.

3. Babypuder

Talk i sko

Det här är en annan snabbkorrigering som fungerar. Genom att tillsätta babypuder på det område som skaver minskar friktionen och förhindrar skoskav.

4. Silikonremsor

I skobutiker eller butiker som säljer ortopediska produkter kan du köpa silikonremsor som fästs vid dina skors hälar. På så sätt kan du minska friktionen mot den hårda ytan och förhindra att dina skor skaver igen.

5. Varmvattenpåsar

Det här sista tipset är lite kontroversiellt eftersom många tvivlar på att det fungerar. Men det finns några som skulle svära på att det gör det. Placera påsar med varmt vatten i dina skor. Naturligtvis måste du vara helt säker på att de inte kommer att läcka.

Lägg sedan skorna i frysen över natten. Vattnet kommer att expandera inuti skorna och öka i volym när det fryser. Som ett resultat kommer dina skor att tänjas ut lite varje gång du gör det.

Andra tips

Ett enklare trick som är lika effektivt är att använda dina skor tills de gradvis tänjs ut. Använd dem under ett par timmar hemma eller på jobbet om du har möjlighet att ha med dig ett extra par skor. På så sätt kommer du att förhindra skoskav och känna dig mer bekväm i dem när du använder dem.

En annan lösning är att låta en skomakare sätta läster inuti dina skor för att tänja ut dem. Du kan också placera lite bomull på det område som har kontakt med din hud och därigenom förhindra att det skaver igen.

Att välja bra skor

Naturligtvis måste ett bra par skor passa dig. Det ska helst finnas minst en centimeters utrymme mellan din stortå och spetsen på din sko.

På samma sätt bör du välja skor av god kvalitet eftersom de inte orsakar lika mycket smärta om de är ordentligt fodrade och vadderade. Det är ännu bättre om dina skor har en mycket mjuk innersula som fördelar belastningen längs fotens dimensioner.

Och här kommer det viktigaste. Om du inte är övertygad om skornas kvalitet eller märker att något kan orsaka smärta ska du inte köpa dem. Du hittar säkert bättre par och besparar dig smärtan vid de första användningarna, vilket borde räcka för att övertyga dig om att ta dig tid för att hitta ditt nästa par.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.