De bästa juicerna att ta på morgonkvisten

Ananasjuice är ett perfekt alternativ för de som vill gå ner i vikt och förbättra sitt humör. Du får även en stor dos med vitaminer.
De bästa juicerna att ta på morgonkvisten
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Att börja morgonen med energi och ett gott humör är det bästa sättet att hålla sig frisk. Vi föreslår därför att du börjar dagen med några av de bästa juicerna för att uppnå det.

Tillredning av juicerna

Det enklaste och snabbaste sättet att göra juicerna är med en mixer. Om du inte har en sådan kan du använda en visp, och om juicen har för mycket fibrer är det bra att sila den innan du dricker den. Du kan använda frukter och grönsaker så länge de är ekologiska, men de bör alltid tvättas först, med skalet på.

Det rekommenderas även att du inkluderar fröna i de flesta frukter.

När är det bäst att dricka det?

juice på frukt

Det bästa är att dricka juicerna 15 minuter innan frukost på fastande mage. Det är då kroppen är som mest mottaglig för att tillgodogöra sig näringsämnen, och det är även ett bra sätt att avsluta nattens fasta.

Du kan dock såklart även dricka dem på förmiddagen eller eftermiddagen. För att känna av effekterna måste du dricka dem regelbundet i två veckor. Du kan prova olika recept eller fortsätta använda samma om du har hittat din favorit.

Här har du några goda och nyttiga kombinationer:

Äpple och morot

Äpple är en neutral frukt som passar perfekt med vilken annan mat som helst. Frukten har många egenskaper och du bör, som talesättet säger, ta ett äpple om dagen för att hålla doktorn borta.

Både äpple och morot är mycket gynnsamma för huden och kombinationen av dem ger din juice en god och söt smak.

Päron och druvor

Olika fruktjuicer

Päron är en frukt rik på kisel – ett viktigt mineral för hud, hår och naglar, samt för din generella hälsa. Den söta smaken går bra tillsammans med vindruvor. Det är bäst att välja röda druvor eftersom de är rika på bioflavonoider och även innehåller resveratrol, som är ett näringsämne som på senare år har använts alltmer inom kosmetika och för att motverka cancerceller.

Ananas och apelsin

Ananas är en tropisk och läcker frukt som höjer kroppens försvar och hjälper dig att gå ner i vikt. Du får dessutom en bra dos med energi på morgonen. Utöver det låter ananas dig rensa ut överflödig vätska från kroppen och den förbättrar även matsmältningen.

Apelsiner är också bra att ta på morgonen eftersom de aktiverar kroppen och förbättrar humöret; perfekt när du känner av förkylningstecken.

Vattenmelon och mynta

Vattenmelon

Perfekt för varma dagar och för de som lider av vätskeretention. Vattenmelon är en frukt rik på fibrer och vatten. Den fungerar bra i många olika dieter, men det är bäst att äta den utanför de vanliga måltiderna för att låta den smälta ordentligt.

Mynta ger dig en originell touch. Den är uppfriskande och bra för matsmältningen. Använd två färska myntablad för varje glas med juice.

Citron, selleri och ingefära

Den här juicen är mycket renande och bra för de som känner sig utmattade eller överbelastade med gifter och som skulle vilja göra en detox. Citron är en renande frukt som hjälper till att lösa upp fett. Den är mycket rik på C-vitamin och innehåller antioxidanter som förebygger de flesta hälsoproblem.

Selleri tar bort överflödig vätska från kroppen och bidrar även med många mineraler. Den hjälper även till att förbättra och reglera njurfunktionen. Ingefära är perfekt för att förbättra matsmältningen och öka ämnesomsättningen. Ha bara i en liten bit rå ingefära i varje juice. Du kan också använda det som ett pulver.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Acuña, O., Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaboración de condimento en polvo, infusión filtrante y aromatizante para quema directa. Revista Politécnica. 29 (1), pp.: 60 – 69. http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/4343
  • Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry44(3), 701–705. https://doi.org/10.1021/jf950579y
  • Van Duyn, M. A. S., & Pivonka, E. (2000). Overview of the health benefits of fruit and vegetable consumption for the dietetics professional: Selected literature. Journal of the American Dietetic Association. W.B. Saunders. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(00)00420-X

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.