Carlos Alcaraz fysiska och mentala träning för att vinna sina matcher

Tennisspelaren Carlos Alcaraz vinnande formel inkluderar fysisk och mental träning, hälsosam kost och korrekt vila. Vi berättar mer om den blivande legenden.
Carlos Alcaraz fysiska och mentala träning för att vinna sina matcher
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2023

Carlos Alcaraz är den andra spanska tennisspelaren i världsrankingen. Han tävlar för närvarande för Madrid Masters 1000. Sedan han första gången dök upp på sportscenen har den unge mannen inte slutat att nå framgång efter framgång professionellt, och stjäla rubriker tack vare sin anmärkningsvärda fysiska förvandling. Läs vidare för att se hur Carlos Alcaraz fysiska och mentala träning hjälper honom att vinna sina matcher.

Till en början hade han en väldigt smal figur, men med tiden och ett dedikerat dedikerat till sporten har han idag otroliga muskler. I den här artikeln ska vi berätta lite mer om arbetet bakom dessa resultat, inte bara när det kommer till hans fysiska aspekt, utan också mentalt.

Vad består Carlos Alcaraz fysiska träning av?

Carlos Alcaraz är född i El Palmar, ett distrikt i regionen Murcia, Spanien. Endast 19 år gammal etablerade han sig som en av de bästa tennisspelarna i världen och en av de mest eftertraktade manliga spelarna. Dock har det inte alltid varit så.

Att nå toppen av sin karriär har kostat honom mycket fysisk och mental ansträngning.

Han började träna på professionell nivå vid 15 års ålder, med den välrenommerade tränaren Juan Carlos Ferrero. Under åren som gått har han förbättrats på alla sätt. Det som dock dragit mest uppmärksamhet är hans fysiska förvandling, med tanke på att ett av hans första smeknamn var “spaghettikropp”, på grund av hans smalhet och längd.

Carlos Alcaraz är 183 centimeter enligt den officiella webbplatsen ATP.

Detaljerna bakom denna förvandling kom fram under en intervju som den unge tennisspelaren gav tidning Men’s Health, där han också var på omslaget 2022.

La triada perfecta de Carlos Alcaraz inkluderar: entrenamiento, sana alimentación och descanso óptimo.
Carlos Alcaraz fokuserar på träning, hälsosam kost och optimal vila.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Skadan som fick Roger Federer att gå i pension

Carlos Alcaraz fysiska och mentala träning: “Entrenar cien por cien” (“Ge 100%”)

“Carlitos”, som han föredrar att kallas, berättade för tidningen att hemligheten bakom hans framgång är hårt arbete:

“Den enda hemligheten är att dagligen arbeta och ta hand om varje detalj. Vila, ät bra, träna till hundra procent… Summan av dessa element är nyckeln, och ärligt talat, under de senaste två åren har jag gjort allt detta bättre än någonsin.” – Carlos Alcaraz i Men’s Health –

Hans fysiska tränare, som känner honom bäst, intygar också att spelarens kropp är resultatet av mycket arbete. Även om det finns en genetisk predisposition att svara bra på träning, är 80 % ansträngning.

Utövandet av en sport som är så pass mångsidig som tennis, som kräver utveckling av en sofistikerad teknik, har flera aspekter som predisponerar muskelutveckling. Enligt vetenskapliga artiklar uppnår tennisspelare enastående aerob kondition med en låg andel fettvävnad.

Detta, tillsammans med en hälsosam kost, leder till en kropp med bra mängd mager massa. Tennis är därtill direkt förknippat med en mycket tätare benstruktur.

Enligt Murcian inkluderar Carlos Alcaraz fysiska träning många timmar på gymmet. Kort sagt, han kombinerar det tekniska med aerobisk träning och styrketräning.

Det är viktigt att äta ordentligt

Som Carlos Alcaraz säger så är mat en viktig nyckel. Han har helt rätt.

En artikel publicerad i tidskriften Clinical Nutrition and Hospital Dietetics förklarar att idrottares optimala prestation beror på en korrekt anpassad ch tillräcklig näringsplan. Kosten måste motsvara den specifika disciplin som man utövar.

En tennisspelare kräver kolhydrater, proteiner, lipider (fetter) och vatten. Många gånger är en försämrad prestanda relaterad till utarmningen av energisubstrat, uttorkning och trötthet.

En optimal kvantitet och kvalitet på vilan

När det kommer till Carlos Alcarazs vinnande formel hittar vi en annan mycket viktig variabel: vila. Många studier visar att idrottare kräver sömn av hög kvalitet under ett större antal timmar än de som inte utövar någon sport.

Detta beror på sömnens återställande egenskaper. Tiden för vila är en tid för att läka och bygga ny muskelmassa.

Men med tanke på att idrottare deltar i tävlingar som ofta innebär förändringar i deras schema och resor mellan länder, bör de upprätta hållbara strategier för att främja vila. Tupplurar är ett alternativ. Det är också extremt viktigt att upprätthålla korrekt sömnhygienteknik.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Crossfit för barn: upptäck fördelarna

Carlos Alcaraz, ett exemplariskt järnsinne

Carlitos, como prefiere que lo llamen, trabaja para manter su mente en calma y enfocarse en sus fortalezas
Carlitos jobbar för att hålla sitt sinne lugnt och fokusera på sina styrkor.

Carlitos är väldigt ung och är redan rankad i världstoppen som ett stort tennislöfte. Att vara på samma nivå som de bästa och mest erfarna inom kategorin, som Rafael Nadal, väger tungt på hans axlar.

Om sinnet inte är fokuserat är det omöjligt att koncentrera sig på att förbättra spelet.

I detta avseende berättar Alcaraz att han försöker arbeta med mental kontroll, eftersom han ibland upplever tankar att han inte är tillräckligt bra på banan. Han betonar att det är avgörande att vara fokuserad genom hela spelet, och undvika upp- och nedgångar. Och detta är en aspekt som han hela tiden måste jobba på för att förbättra.

Dessa känslor drabbar inte bara Alcaraz, det är inte för inte som det finns en hel gren av psykologi ägnad sport. Det här området handlar om strategier som hjälper idrottare att jobba med oro, självkänsla, självförtroende och även motivation.

Enligt experter är följande några av de påfrestningar som idrottare måste lära sig att hantera:

  • Press från deras tränare;
  • Tryck för att uppnå resultat;
  • Press från sina lagkamrater;
  • Socialt tryck från allmänheten och deras fans.

Slutligen är det också nödvändigt att inkludera analysen av rörelserna för de största spelarna i Carlitos mentala träning. Målet med detta är att skapa en egen vinnande strategi.

Denna fysiska och mentala träning har hjälpt Carlitos att vinna sina matcher

Även om han fortfarande är väldigt ung, har Carlos Alcaraz gett oss en lektion i engagemang och disciplin som ger fantastiska resultat. Förutom hans utmärkta fysiska kondition och det arbete han gör på en mental nivå, sticker hans prestation ut i varje tävling. Och detta har lett honom till att bli en av de bästa tennisspelarna i världen.

Hur ser framtiden ut för honom? Om han fortsätter så här går det inte att förneka möjligheten att han kommer att bli en legend.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.