Cardio eller HIIT för att gå ner i vikt: vad är skillnaden?
Om du har undrat vilken träningsmetod som är mer effektiv för att bränna kalorier, finns här två alternativ: cardio och HIIT. Den förstnämnda har varit en av de mest använda medlen för detta mål; dess intensitetsnivå är måttlig och den kan anpassas till alla åldrar. Å andra sidan kräver HIIT en högre nivå av fysisk förmåga.
Cardio, eller konditionsträning, är en stor hjälp för dig att få uthållighet, medan HIIT är idealiskt för att forma och tona. Ett bra beslut är att välja båda rutinerna och i din rutin.
Cardio är också känt som aerob träning medan HIIT är känt som högintensiv intervallträning. HIIT går ut på att blanda mycket intensiva korta ansträngningar, som når upp till 80-90 % av din puls, med korta pauser emellan.
Skillnader mellan cardio och HIIT för viktminskning
Nybörjare inom träningsvärlden börjar ofta med cardio och kan sedan lägga till HIIT till med tiden. Följande egenskaper skiljer de två systemen åt.
Läs också: Chris Hemsworth avslöjar sin helkroppsrutin
1. Olika energisystem för varje metod
Vid konditionsträning delar kroppen upp fett- och kolhydratreserver för att få energi med hjälp av syre. När vi talar om aerob träning syftar vi på något som använder syre.
HIIT är å sin sida anaerob träning. Detta innebär att dess energisystem fungerar utan syre, dvs det utförs med ett underskott av syre. Kroppen bryter sedan ner muskelglykogen för att producera ATP, som är medlet för cellulär energi.
Denna process kallas “glykolys” och skapar mjölksyra som en biprodukt.
2. Varaktighet och intensitet
Vid HIIT tränar man på 80-90% av maxpulsen. Därför kan du inte utföra det under någon längre stund. Du tränar i höga ansträngningsintervaller som vanligtvis varar 10-30 sekunder, följt av vila.
Varje typ av konditionsträning som du utför med intervaller är så kallad HIIT. Detta gäller allt från cykel och explosiv löpning till kroppsviktsträning.
Vid konditionsträning tränar du med en puls mellan 50 och 80 % av din kapacitet. Dessa pass kan räcka från 30 till 90 minuter, om du väljer detta.
3. Effekter på din kropps prestation
Cardio har kopplats till lägre nivåer av kortisol, som är stresshormonet. Denna typ av metod hjälper till att förbättra humöret.
Det är ett effektivt verktyg för att förbättra hjärthälsan och minska risken för blodproppar och högt blodtryck. Om du tränar cardio regelbundet kommer du att gå ner i vikt, och därutöver även att kontrollera socker- och insulinnivåerna.
HIIT är vanligtvis mer effektivt på grund av de korta tidsintervallerna. Dessa snabbar på minskningen av buk- och visceralt fett.
Under en 24-timmarsperiod efter träningen kan du bränna cirka 400 kalorier. Detta är dubbelt så mycket som med cardio.
Slutligen hjälper HIIT dig att förbättra dina musklers förmåga att använda syre. Det gör att du kan gå ner i vikt snabbare på grund av den högre energiförbrukningen. Cardio är mindre fysiskt krävande, varför du går ner i vikt långsammare.
Ska du välja cardio eller HIIT om du vill gå ner i vikt?
Om du väljer att träna HIIT-träning för att gå ner i vikt, ta först hänsyn till huruvida du har haft någon hjärt- och kärlsjukdom eller ledsjukdom – har du det, kanske detta inte är metoden för dig. Kontakta först en läkare för att fråga om råd.
HIIT utför du 3 gånger i veckan med vilodagar emellan. Du måste åtfölja det med en hälsosam kost så att du inte skadar framstegen.
Om väljer att träna cardio, kan du träna pass på högst 90 minuter. Ju noggrannare du är med att utföra träningen på rätt sätt, i stället för att låta den ta alldeles för lång tid, desto fler fysiska fördelar kommer du att uppnå.
Du måste hålla en kontinuerlig rytm i varje rutin. När du uppnår en bättre fysisk form kan du träna varje dag med måttlig lämngd på passen. Variera gärna genom att träna hemma, utomhus och på gymmet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Arboleda V, Feito Y, Patiño F, Vargas A, Arango E. Efectos del entrenamiento en intervalos de alta intensidad en comparación con el entrenamiento continuo de intensidad moderada sobre el consumo máximo de oxígeno y la presión arterial en hombres sanos: un ensayo aleatorio controlado. Biomédica: revista del Instituto Nacional de Salud. 2019; 39 (3): 524-536.
- Abarzúa J, Viloff W, Bahamondes J, Olivera Y, Poblete C, Valenzuela T, Oliva C, García D. Entrenamiento en intervalos de alta intensidad en adolescentes. Revista médica de Chile. 2019; 147 (2): 221-230.
- Gracía D. Sistema cardiovascular y ejercicio. IATREIA. 1992; 5 (1): 57-65.