Bukspottscancer kan komma att drabba allt fler

Bukspottscancer kan komma att drabba allt fler

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Bukspottscancer, eller bukspottskörtelcancer som är det fullständiga namnet, har sett en märkbar ökning de senaste åren. Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) listas sjukdomen för närvarande bland de 5 mest dödliga cancerformerna efter lung-, bröst-, mag- och koloncancer.

Men enligt studier som publicerats i specialiserade tidskrifter som Science Daily kan sjukdomen år 2030 ha klättrat till näst dödligast. Det är ytterst oroande, särskilt med tanke på att denna cancertyp i allmänhet går oupptäckt och i början är asymptomatisk.

Dessvärre har sjukdomen hamnat i skymundan under många år; det är inte förrän på senare år som man börjat upptäcka sätt att behandla den.

Glöm dock inte att om bukspottscancer kommer rankas som mer dödligt de kommande årtiondena är det för att forskningen har avancerat och dödsantalet för bröst– eller koloncancer har fortsatt att minska. Glöm heller inte att cancer är en sjukdom som kan behandlas, inte en dödsdom. Det innebär att du måste kämpa och ha förtroende för forskningen, som går framåt varje dag.

Idag vill vi prata om vad som denna ökning i pankreascancer kan bero på.

Antalet fall med bukspottscancer kommer öka de närmaste åren

Ett faktum man inte kan bortse från är att medellivslängden ökar. Det innebär att det finns en större befolkning av äldre individer som kan utveckla vissa sjukdomar. Bukspottscancer uppkommer vanligen mellan 46 och 75 års ålder. Den vanligaste åldern för att diagnostiseras är 71 år. Därefter ökar din risk att få cancer i bukspottskörteln.

Om du lägger till vissa riskfaktorer, som rökning, ärftlighet eller vissa bukspottssjukdomar, ökar antalet cancerpatienter.

När det kommer till cancer i bukspottskörteln kan du inte tillskriva 100% av det till dessa faktorer. Experter tyder på att vi för närvarande inte vet exakt vad som orsakar sjukdomenMänniskor runt 40 års ålder som lever en hälsosam livsstil kan exempelvis fortfarande diagnostiseras med cancer i bukspottskörteln.

Det är därför forskare indikerar att det svåraste med att kontrollera sjukdomen relateras till följande:

Smärtor i magen

Komplexiteten i att diagnostisera

Som vi pratade om tidigare är en anledning till att bukspottscancer är den näst dödligaste cancern (efter lungcancer) att de som drabbas av bröst-, mag- eller koloncancer har en god livsförväntan tack vare bättre behandlingar.

  • Det som händer i bukspottkörteln sker djupt inne i buken. Det är svårt att komma åt för att visualisera med konventionella prospekteringsmetoder.
  • En annan sak att komma ihåg är att patienter i allmänhet inte upplever symtom under de första stadierna, vilket är just när sjukdomen som lättast kan behandlas.

Faktorer att tänka på

Forskarna som gjorde studien spred den till omvärlden med ett tydligt syfte: att göra större organisationer medvetna om behovet av att investera i bättre metoder och bättre behandlingar. Inom några år kan det bli en av de mest dödliga sorterna.

Under tiden fortsätter forskare kämpa dygnet runt för att möta en äldre befolkning som löper högre risk att drabbas av vissa typer av sjukdomar. Dessa anses vara allvarliga, och det är absolut nödvändigt att vi investerar i hälsa och medicin.

Vi vet att det inte finns något sätt att 100% undvika det, eller någon annan typ av cancer. Men försök att alltid ta väl hand om dina levnadsvanor för att bekämpa dem och hålla dig frisk.

Löpande par

Följande är några saker att tänka på för att kämpa mot cancer i bukspottskörteln:

  • Undvik dåliga vanor, som att röka eller dricka för mycket alkohol.
  • Bekämpa fetma.
  • Undvik att leva ett stillasittande liv: sätt din kropp i rörelse varje dag genom att gå på promenader eller göra enkla aerobiska övningar.
  • Cancer i bukspottskörteln är vanligare för diabetiker. Det är viktigt att tänka på det.
  • Att ha kronisk pankreatit är en annan faktor. Om det är så för dig ska du definitivt göra fler tester och åta fler kontrollåtgärder.
  • Öka ditt intag av C-vitamin, vätskor, färska råvaror och livsmedel rika på antioxidanter. Se till att kontakta din läkare för möjligheten att ta D-vitamin.
  • Undvik livsmedel som innehåller mycket fett, och glöm inte att konsumera olivolja och lättsmälta spannmål.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.