8 sorters mat som kan orsaka cancer

8 sorters mat som kan orsaka cancer

Senaste uppdateringen: 16 maj, 2019

Studier har visat att kosten är länkad till vanliga sjukdomar, samt vardagliga åkommor. Det har även bevisats att ifall man följer en dåligt balanserad kost som är full av kemikalier kan detta påverka din hälsa och även öka risken för cancer. Med tanke på denna anledning bör du inte tveka att läsa följande artikel där du kommer lära dig om 8 sorters mat som kan orsaka cancer.

Mat som kan orsaka cancer:

Genmodifierad mat

Genetiskt modifierade organismer, mer känt som transgenisk mat, kan orsaka många sjukdomar. Vanligast tror man att den ökar risken för cancer. Kemiska produkter som används för att öka tillväxten kan ge dig tumörer. Transgenisk mat finns överallt, speciellt i det som innehåller soja, majs eller raps. Försök istället följa en kost som inte använder bioteknologi för att odla livsmedel.

transfetter är mat som kan orsaka cancer

Bearbetat kött

Alla köttprodukter, som kallskuret, bacon, korvar, mm. innehåller kemiska konserveringsmedel som får produkterna att hålla och se bra ut. Dessa kemikalier kan dock öka risken för cancer. Nitrat och natriumnitrat är länkade till en märkbar ökning i risken för denna sjukdom, speciellt i din grovtarm. Om du vill äta kött kommer du att behöva välja charkprodukter utan nitrat och helst från djur som blivit uppfödda med gräs och inte spannmål.

Mikrovågspopcorn

Popcorn är väldigt enkla att göra. Du lägger bara en påse i mikron och på två minuter har du den bästa partnern för filmen eller soffan. Kombinationen av ingredienserna med strålningen från denna apparat är dock relaterade till att öka cancer och infertilitet. Diacetyl används också i popcorn.

Denna ingrediens ger en artificiell smörsmak och har blivit länkad till allvarliga lungsjukdomar. Som om allt detta inte vore nog kan flera av ingredienserna innehålla genetiskt modifierade material. Om du vill kunna njuta av detta tilltugg, köp majskorn och gör dina egna popcorn i en övertäckt gryta med lite olja.

Vanliga läskedrycker och deras lightversioner

Läsk kan orsaka cancer. Så enkelt är det. Detta inte bara för att de innehåller stora mängder socker (de som inte är light), utan även kemikalier, färgämnen, tillsatser, mm. Läsk kan försura kroppen och “mata” cancerframkallande celler.

det kommer till lågkalorivalen är dessa ännu farligare eftersom de innehåller aspartam, ett artificiellt sötningsmedel som kan orsaka olika sjukdomar, inkluderat cancer och medfödda defekter. Andra sötningsmedel som sukralos och sackarin har blivit länkade till olika sjukdomar. Försök att alltid välja naturligt pressade juicer, eller i bästa fall, vatten.

läsk är mat som kan orsaka cancer
Raffinerat mjöl

Vi talar om den vitfärgade typen av mjöl, en vanlig ingrediens i många bearbetade matprodukter. Dess överflöd av kolhydrater är oroväckande. Regelbunden konsumtion av raffinerat mjöl är relaterat till en 220% ökning av bröstcancerfallen hos kvinnor. Ett högt glykemiskt index får dessutom sockernivåerna i blodet att öka snabbt, vilket får cancerframkallande celler att växa. Välj fullkorn (de som har en gul eller brun färg) och gör din egen mat. Köp inte mat eller bearbetad mat.

Raffinerat socker

Detta påverkar dig på samma sätt som mjöl. Vitt socker ökar insulinet och cancercellerna i kroppen. Akta dig för mat med mycket fruktos som majssirap (vilket finns i många produkter du köper i affären), som är extremt farligt för kroppen. Kakor, bakverk, juicer, såser, flingor och läsk innehåller detta. Detta förklarar till viss del varför det förekommer allt fler fall av cancer i världen. Som ett alternativ till vitt socker kan du använda stevia (köp den torra växten) eller honung (ekologisk för att söta din mat.

 

socker är mat som kan orsaka cancer

 

Processade oljor

De används för att konservera bearbetad mat så att den håller sig “färsk”. Dess bieffekt är att den ändrar strukturen och flexibiliteten hos de cellulära membranen i din kropp. Detta kan resultera i sjukdomar som försvagar dig. Om du lagar mat med dessa lagar du alltså mat som kan orsaka cancer, eller som kan påskynda utvecklingen av den.

Transfetter

Förekommer i stora mängder mat som du köper och äter varje dag. Med det sagt byter många tillverkare ut detta mot vad som sades vara ett säkrare alternativ. Nu diskuterades huruvida palmoljan också innehåller cancerogena ämnen.  Ett tips – köp inte mat som innehåller transfetter  – denna mat kan orsaka cancer.

Industriellt producerade frukter och grönsaker

Hur kan de hälsosammaste frukterna höra till mat som kan orsaka cancer ? Problemet ligger inte i maten i sig, utan har att göra med hur de behandlas innan de släpps på marknaden. 98% av frukter och grönsaker är kontaminerade med bekämpningsmedel som kan orsaka cancer. Äpplen sitter högst upp på denna oönskade lista, följt av grapefrukt, jordgubbar, koriander och potatis.

De kemiska produkterna sprids över fälten för att förhindra skadedjur och sjukdomar. Ett resultat av detta är att de personer som äter dem blir sjuka. För kvinnor kan konsumtionen av dessa kemikalier öka risken för att deras barn får hälsokonsekvenser, som inlärningsproblem. För att motverka detta, välj organiska produkter eller de som har blivit certifierade som “fria från bekämpningsmedel”. Gynna även din lokalhandel.

mat som kan orsaka risken för cancer


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.