Blir man tjock av att inte äta frukost?

När vi inte äter frukost löper vi större risk att äta för mycket i nästa måltid och vi kan även komma att äta mellan måltider eller välja mat som inte är så värst hälsosam för oss.
Blir man tjock av att inte äta frukost?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Man skulle kunna säga att mycket av den information som har att göra med frukost är baserad på myter och vilseledande information. Många väljer att inte äta frukost för att de tror att det är ett bra sätt att gå ner i vikt, men många studier har bevisat motsatsen.

Att äta eller inte äta frukost?

Vissa hävdar för och andra emot när det kommer till att äta något på morgonen. Många anser det vara nödvändigt att gå några timmar utan mat (fram tills lunchen) om man vill gå ner i vikt, medan andra säger att om man äter en ordentlig frukost så går man inte runt och småäter. Vem ska man tro på?

Om du väljer att inte äta frukost är risken större att småäta. Det gör även att du äter mer under lunchen och du har då en större tendens att välja rätter med mer fett.

Många väljer att inte äta frukost eftersom de tror att det hjälper dem att gå ner några kilon. Det finns också de som väljer att inte äta frukost för att de vill sova lite längre och sedan snabbt kunna gå till jobbet.

Vi rekommenderar denna artikel: Vilka spannmål ska jag välja till frukost?

Familj vid frukostbordet

Men vad man egentligen säger till hjärnan genom att hoppa över denna viktiga måltid är att man är “fullkomligt frisk”. Det innebär att du förlorar begäret att äta näringsrika livsmedel och istället väljer mer kaloririk mat.

Efter några timmar kommer magen att skrika efter något att äta. Och vad väljer vi då? Oftast något som gör oss tjocka:

  • Kakor
  • Sötsaker
  • Bakverk
  • Kaffe (med socker och mjölk)
  • Olika typer av socker

En person som hoppar över frukosten konsumerar uppskattningsvis 250 kalorier mer i sin nästa måltid och har också en tendens att därefter äta mer godis.

Par äter frukost

Och det slutar inte där. Låt oss säga att du har kunnat motstå den där kakan som en kollega tog med sig till kontoret. Sedan blir det lunch och du ställs inför samma dilemma. En fräsch sallad eller hamburgare med pommes frites? En pizza med extra ost?

Det resulterar i ångest och en önskan att äta mer snabbmat. Du undviker då de hälsosamma alternativen och väljer istället snabbmat.

Ett dubbelt så stort problem för de som vill gå ner i vikt

Under dessa omständigheter blir det svårt att välja hälsosam mat och inte tänka på kakor, hamburgare och choklad. Om du väljer att äta frukost gör det dig istället mätt och lindrar ångesten.

Du har kanske tänkt tillreda en ordentlig frukost med rostat bröd, stekt ägg och annat som vi är vana vid att äta. Men vad bör en frukost egentligen innehålla?

  • Mjölk, yoghurt, ost
  • Frukt
  • Flingor
  • Fullkornsbröd

Om du bara brukar ta en kaffe är det inte lätt att plötsligt börja äta en hel frukost, men förändringen måste ske gradvis.

Uppdukad frukost

Vi tappar energi av att inte äta frukost

Att gå hungrig kan påverka det du senare äter, men det kan även minska din koncentrationsförmåga, energi och vitalitet. Idag har vi ofta mycket att uträtta från tidig morgon till sen kväll. Vi måste äta en ordentlig frukost för att klara av det.

När vi går upp på morgonen är kroppen redo att inta bränsle för att fungera. Samma sak gäller till exempel din bil. Om vi inte får detta bränsle blir det mycket svårt att börja dagen ordentligt. Glukosnivåerna i blodet förblir mycket låga och vi väljer då snabbmat för att aktivera kroppen.

Barn äter frukost

Kanske är det så att du är på dåligt humör just p.g.a. att du inte har ätit frukost. Det handlar kanske inte om vilken typ av jobb du har eller stress. Det handlar inte om du jobbar framför en dator eller inte. Frukosten ger dig den energi som du behöver för att utnyttja dagen till max under de timmar då du är vaken. Speciellt när du är på jobbet!

Licens för att äta (eller äta frukost)

Frukostbricka

I Spanien finns det en kampanj som heter “Licens för att äta”, där läkare och specialister spricker de myter som har att göra med frukosten. Det är viktigt att rätt information sprids. Frukosten är en av tre viktiga måltider, men ändå sätter sig allt färre vid matbordet innan de går hemifrån.

De flesta gör det för att gå ner i vikt. De tror att de äter mindre genom att skippa frukosten och att de får i sig färre kalorier, men som vi sagt ovan är denna information helt fel. Hjälp till att sprida rätt information vidare!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • 1 – Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.

  • 2 – Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58

  • 3 – Tinsley GM., Horne BD., Intermittent fasting and cardiovascular disease: current evidence and unresolved questions. Future Cardiol, 2018. 14 (1): 47-54.

  • 4 – Makris MC., Alexandrou A., Papatsoutsos EG., Malietzis G., Tsilimigras DI., Guerron AD., Moris D., Ghrelin and obesity: identifying gaps and dispelling myths. A peappraisal. In Vivo, 2017. 31 (6): 1047-1050.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.