Behandla flebit med 5 naturliga lösningar

Flebit kan vara farligt om det inte behandlas i tid, vilket är varför du bör handla förebyggande för att inte riskera hälsan.
Behandla flebit med 5 naturliga lösningar
Carlos Fabián Avila

Skriven och verifierad av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Flebit är en sjukdom som påverkar blodcirkulationen och som kan föra med sig ännu allvarligare besvär. Som med den mesta smärta kan man undvika flebit genom att leva sunt och hålla sig aktiv. Det går att behandla flebit. Dock kan det finnas genetiska bakomliggande orsaker som är svårare att bekämpa.

De som lider av sjukdomen har ändå ett antal naturliga lösningar att välja mellan, vilka väldigt effektivt kan behandla flebit.

Vad är flebit?

Det går att behandla flebit naturligt

Flebit är inflammation i en ven och en sjukdom som är vanlig bland äldre människor.

Det finns olika varianter av flebit:  ytlig flebit,  vilken drabbar venerna mellan hudlagren. Den innebär inga större risker för hälsan. Men så finns även  tromboflebit – en inflammation som leder till blodproppar.

Djup flebit eller tromboflebit kan vara komplicerat att bota och för med sig en risk att blodpropparna sprider sig till övriga kroppen. Det kan leda till störningar och hindrande av blodflödet, vilket i sin tur leder till vävnadsdöd och kan även ta livet av en människa.

Vad orsakar flebit?

Flebit orsakas av inflammerade blodproppar i ådrorna. Det ger därför problem som smärta, domningar, en brännande känsla, rodnad i huden och feber. Upplever man dessa symptom måste man omedelbart kontakta läkarvården för omedelbar behandling.

Det kan finnas flera orsaker till flebit. I många fall beror det till stor del på genetiska faktorer. Har man en stillasittande livsstil kan det vara en annan orsak, vilket syns i att ett stort antal människor som sitter största tiden på jobbet löper större risk att utveckla sjukdomen. Det beror på brist på cirkulation i ådrorna.

Att ha en stora giftansamlingar i blodet är också en orsak till flebit. Stötar och slag, infektioner eller övervikt bidrar också till blockerade vener.

Hur man förebygger flebit

  • Att dricka minst 1,5 till 2 liter vatten varje dag är bra för kroppen. Det hindrar kroppen från att torkas ut och motverkar sjukdomar som flebit.
  • Det är viktigt att man äter en bra kost. Rekommenderat är att äta mer av sådana livsmedel som förbättrar cirkulationen, som till exempel fibrer och antioxidanter.

Livsmedel som innehåller transfetter, alkoholhaltiga drycker och tobak är skadliga för kroppen. Undvik dessa för att förebygga för flebit.

Ett bra träningspass som avslutas med en promenad förbättrar cirkulationen och minskar risken för sjukdomen.

5 naturliga lösningar för att behandla flebit

För de flesta sjukdomar kan man hitta lösningen i naturen, och flebit är inget undantag. Nedan berättar vi om de fem mest effektiva sätten att behandla flebit naturligt:

1. Kalla eller varma kompresser

Behandla flebit med kyla och värme

Den här behandlingen är bra mot ytlig flebit. Har du kompresser hemma som du brukar använda mot huvudvärk eller muskelkramp kan du använda dessa för att behandla flebit. Ett hett bad kan också lätta mycket på symptomen.

Det här behöver du

  • Heta eller kalla kompresser

Så gör du

  • Lägg kompressen, eller en gasbinda, i hett eller kallt vatten och lägg över det drabbade området för att lindra inflammationen.
  • Låt den sitta i minst 10 minuter.

2. Hästfibbla

Öka blodflödet med hästfibbla

Hästfibbla, eller slåttergubbe, är en växt som besitter smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper. Den är dessutom bra för att öka blodflödet. Från denna kan du utvinna en väldigt användbar olja, kallad arnicaolja, som är utmärkt för att behandla flebit.

Det här behöver du

  • Arnicaolja (så mycket du tycker att du behöver)
  • 1 msk vinäger

Så gör du

  • Blanda ner valfri mängd av oljan i vinägern.
  • Applicera på det drabbade området och låt sitta i 5 till 10 minuter och skölj sedan av med vatten.

OBS: Undvik att applicera på hud med öppna sår.

3. Te på ginkgo biloba

Gingko biloba är bra mot blodproppar

Med alla sina flavonoider och antioxidanter är ginkgo biloba den perfekta lösningen för att behandla flebit. Den förhindrar också bildandet av blodproppar.

Det här behöver du

  • 2 msk ginkgo biloba-blad eller tepåsar (30 g)
  • 2,5 dl hett vatten
  • Sötningsmedel, som honung (efter smak)

Så gör du

  • Låt bladen eller tepåsarna dra i det heta vattnet tills du har ett te. Tillsätt honung om du vill.
  • Vi rekommenderar att du dricker det minst två gånger om dagen.

4. Åkerfräkente

Fräken är antiinflammatoriskt

De antiinflammatoriska egenskaperna hos åkerfräken är bra på många sätt för kroppen. Bland annat förhindrar växten förhårdnande av artärerna, samtidigt som den ökar blodcirkulationen.

Det här behöver du

Så gör du

  • Ta bladen och låt dem dra i det heta vattnet. Vill du kan du dricka teet med honung.
  • Vi rekommenderar att du dricker 2 koppar om dagen, eller tar ett varmt och avslappnande bad med teet.

5. Ät ananas

Ät ananas direkt på morgonen 

Ananas innehåller ett enzym som heter bromelain, vilket kan bryta ner protein. Utöver det har det visats vara ett väldigt effektivt antiinflammatoriskt ämne. Det används även ofta i behandlingar efter operationer, eftersom det förutom att motverka inflammation även är smärtlindrande.

Det här behöver du

  • 4 skivor ananas
  • Vatten eller färskpressad juice

Så gör du

  • Ta bort skalet från ananasen och skär i mindre bitar.
  • Ät minst 4 skivor samtidigt som du dricker vatten eller valfri färskpressad juice.
  • Det bästa är att äta ananas direkt på morgonen innan frukost och att ha med ananas i den dagliga kosten.

Som du ser kan man behandla flebit med helt naturliga produkter. De bidrar till att kontrollera flebit, och kan även bota det helt och hållet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dziwenka, M., & Coppock, R. W. (2016). Ginkgo biloba. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00049-8
  • Alves, R. S., Leite, N. S., & Fernandes, R. P. M. (2009). Estudos bioquímicos da enzima bromelina do Ananas comosus ( abacaxi ). Scientia Plena.
  • Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: A review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.07.023

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.