Basalcellscancer: Den vanligaste hudcancern
Hudcancer är en av de vanligaste formerna av cancer i världen. Och basalcellscancer och skivepitelcancer är bland de vanligaste typerna av hudcancer.
I allmänhet är alla neoplastiska sjukdomar resultatet av onormal och okontrollerad tillväxt av en grupp celler. Denna typ av cancer, även kallad “basalcellscancer”, börjar i basalcellerna i det djupaste skiktet av epidermis, som är ansvariga för hudregenerering.
American Cancer Society uppskattar att 8 av 10 fall av hudcancer är basalcellscancer, med en incidens i USA på mer än 5 miljoner drabbade människor. Tidig diagnos och snabb behandling avgör en bättre prognos och livskvalitet.
Några av de vanligaste symtomen på basalcellscancer
Basalcellscancer är en långsamt framväxande och smärtfri typ av neoplasm, som i vissa fall går lätt obemärkt förbi. Likaså tenderar det att utvecklas oftare i solexponerade områden på kroppen.
Studier visar att 90 % av alla fall inträffar på huvud och nacke. Av dessa förekommer 10 % på ögonlocken, och detta är den vanligaste typen av maligna ögonlockstumörer. Det förekommer även ett fåtal fall på hudområden som är skyddade från solen, såsom könsorganen.
För det mesta visar det sig som en knöl, en bula eller ett sår på huden som växer långsamt och inte läker. Egenskaperna hos lesionen varierar beroende på typen av basalcellscancer. Några av de vanligaste lesionerna är följande:
- En glänsande, genomskinlig klump med en tendens att blöda och få skorpa
- En brun, blåaktig eller svartbrun bula med genomskinliga kanter
- Fjälligt, rött plack med upphöjda kanter
- En vitaktig, vaxartad fläck med dåligt definierade kanter, som liknar ett ärr
Små vidgade kärl eller telangiektasier kan uppträda med tiden, och åtföljande hudskador. Det senare ökar risken för blödningar och sårbildning.
Andra mindre vanliga typer förekommer som små, ytliga rosa eller röda fläckar. Dessutom kan en tjock, köttig, pärlfärgad lesion på huden också indikera dess närvaro.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Kan UV-nagellampor orsaka hudcancer?
De vanligaste orsakerna till basalcellscancer
Basalcellscancer uppstår i nivån av basalcellskiktet i epidermis, vilket är det mest ytliga lagret av kroppen. Basalceller är ansvariga för att producera nya hudceller och ersätta gamla celler som så småningom försvinner med huden.
Mutationer i den genetiska koden (DNA) för dessa celler leder till att de börjar föröka sig onormalt. Så småningom främjar denna okontrollerade tillväxt av basalcellskiktet bildandet av en synlig hudtumör.
Forskning har visat att ultraviolett (UV) strålning är den främsta utlösaren för mutationer i hudcellernas DNA. I allmänhet är solens strålar den största källan till UV-strålning, liksom solarier. Det finns dock vissa former av basalcellscancer som inte är förknippade med denna orsak.
Riskfaktorer
Det förekommer ofta hos äldre vuxna som ett resultat av dess långsamma och oansenliga tillväxt. Studier uppskattar att denna cancer är 100 gånger vanligare mellan 55 och 75 år än hos personer under 20 år.
Förekomsten är vanligtvis högre hos män. Faktum är att det förekommer 30 % mer hos män än hos kvinnor. Detta är relaterat till en större källa till yrkesexponering för solen. Andra riskfaktorer förknippade med dess uppkomst är följande:
- Ljust skinn
- Ljusa ögon och blont eller rödaktigt hår
- Upprepad exponering för röntgenstrålar eller andra strålkällor
- Att ha många födelsemärken och fräknar
- En familjehistoria av hudcancer
- En personlig historia av hudtumörskador
- Solbränna i tidig ålder
- Utomhusyrken
- Nedsatt immunförsvar
- Användning av immunsuppressiva läkemedel
- Exponering för arsenik
I sin tur finns det några ärftliga syndrom som ökar risken för hudcancer. Så är fallet med nevoid basalcellscancersyndrom – även kallat Gorlin-Goltz sjukdom – och xeroderma pigmentosum.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Lär dig att upptäcka möjlig hudcancer
Tillhörande komplikationer
I allmänhet är den största rädslan när man har neoplasmer att de ska sprida sig till andra organ, eller bilda metastaser. När basalcellscancer växer i ansiktet – nära ögonen, öronen eller munnen – kan konsekvenserna av spridning vara dödliga. Som tur är är det sällan som det bildar metastaser.
När det gäller sannolikheten för återfall finns det i många fall en hög risk, även efter en framgångsrik behandlingsplan. Dessutom ökar basalcellscancer risken för andra hudmaligniteter, såsom skivepitelcancer.
Diagnosticering
Diagnosticeringen av hudcancer kräver en omfattande utvärdering av en medicinsk specialist. Under undersökningen kan läkaren ställa frågor om möjliga hudförändringar, familjehistoria av sjukdomen och personlig historia av andra tillstånd.
Det är viktigt att rapportera eventuella ovanliga symtom eller tecken till den behandlande läkaren. Fysisk undersökning är avgörande för att identifiera basalcellscancer, eftersom de flesta kan känna igen det med blotta ögat. Dessutom är det viktigt att utvärdera andra delar av kroppen för betydande förändringar i huden.
Om det finns misstanke om en tumörskada kan specialisten be om att få ta ett prov av den drabbade vävnaden. En biopsi är den bästa metoden för den definitiva diagnosen hudcancer, enligt studier.
Behandling av basalcellscancer
Behandlingen av basalcellscancer är inriktad på att ta bort lesionen från huden och förhindra dess spridning till andra vävnader. Kirurgisk excision är vanligtvis den vanligaste metoden som används för att ta bort den. Detta innebär att man skär bort lesionen och en bit av omgivande frisk hud för senare analys.
För vissa typer av större tumörer eller återkommande lesioner kan metiden Mohs kirurgi vara nödvändig. Detta är en mikroskopiskt guidad procedur där lesionen tas bort och undersöks lager för lager tills inga tumörceller finns kvar.
Det finns också tillgängliga tekniker vid fall där operation inte är möjlig eller inte rekommenderas, till exempel att man skrapar bort lesionen och sedan förseglar huden värme. Andra procedurer är bland annat strålbehandling, fotodynamisk terapi och kryokirurgi.
Rekommendationer för att förebygga basalcellscancer
Idag finns det kännedom om flera vanor man kan ta till för att minska risken att utveckla basalcellscancer. Några rekommendationer för att förhindra denna typ av hudcancer är följande:
- Undvik solexponering under de starkaste timmarna, mellan 10:00 och 16:00.
- Använd solskyddsmedel på minst 30 SPF varje dag.
- Gå minde ofta på solarier.
- Bär skyddskläder när du är utomhus, som hatt, långbyxor och långärmad skjorta.
- Skapa en hudkontrollrutin.
- Kontakta en läkare om du märker några klumpar eller konstiga lesioner.
Tidig upptäckt förbättrar prognosen för basalcellscancer
Som du kan se är basalcellscancer den vanligaste formen av hudcancerpresentation. Lyckligtvis botas de flesta från dessa lesioner när de behandlas tidigt. Sällan sprider de sig utanför det drabbade området.
Så se till att få en professionell undersökning för alla hudskador med förändringar i storlek, färg eller utseende.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Álvarez Castillo A, Rodríguez Alfaro J, Salas Boza A. Revisión sistemática del carcinoma basocelular. Revista Medica Sinergia. 2020;5(5):e483.
- Samela P, Tosi V, Cervini A, Bocian M, et al. Síndrome del nevo basocelular: experiencia en un hospital pediátrico. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2013;104(5):426-433.
- Castañeda Gameros P, Eljure Téllez J. El cáncer de piel, un problema actual. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2016 ; 59( 2 ): 6-14.
- Urrego-Rivera F, Faura-Berruga C. Diagnóstico diferencial del carcinoma basocelular pigmentado. Rev Clin Med Fam. 2015; 8( 2 ): 166-170.