Barn som vill sova i föräldrarnas säng

Det kan finnas många anledningar till varför barn vill sova i samma säng som sina föräldrar. Vissa gör det för att de är rädda och andra gör det för att de tycker om att vara nära sina föräldrar.
Barn som vill sova i föräldrarnas säng

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många barn vill sova i föräldrarnas säng. Detta är mycket vanligt i många familjer, och det är en vana som både har för- och nackdelar. Några av anledningarna till att barn gör det beror på att de är mörkrädda, har en rädsla för att lämnas ensamma eller att de har starka band till sina föräldrar.

Som barn ville du antagligen många saker. Du ville kanske ha leksaker, godis och att vara tillsammans med mamma och pappa hela dagen. Det är inget ovanligt eller något konstigt med det! Och finns det någon bättre person än en förälder när det gäller att ge barn den kärlek och det skydd de behöver?

Det är mycket vanligt i många familjer att barnen vill sova i samma säng som sina föräldrar. Faktum är att det finns flera förklaringar till detta beteende. Den viktigaste förklaringen är emellertid biologisk. Människan har ett medfött, naturligt behov att vara i kontakt med sina nära. Det spelar ingen roll om det är dag eller natt.

Att låta barnen sova i föräldrarnas säng är en fråga som det finns flera åsikter om. Det finns föräldrar som älskar att sova med sina barn. De hävdar att det hjälper dem att skapa vissa band. Andra föräldrar är inte särskilt benägna att låta ungarna sova i samma säng som dem. Dessa argumenterar att det bara riskerar att alla får en dålig natts sömn.

Många föräldrar upplever det som problematiskt att låta barnen sova tillsammans med dem. Väcker ditt barn dig mitt i natten? Har dina barn svårt att somna om de inte får sova i din säng? Om så är fallet, var inte orolig! I dagens artikel ska du få lära dig precis vad du behöver göra. Nedan berättar vi mer om de olika situationer då barnen vill sova tillsammans med sina föräldrar.

Varför vill barn sova i föräldrarnas säng?

Det finns många anledningar till varför barn vill sova i föräldrarnas säng. Förståeligt nog kan dessa skäl variera beroende på barnets ålder och personlighet. Det är också något som påverkas mycket av familjens dynamik och förhållandet mellan föräldrarna och barnet.

Till exempel brukar barn mellan 0 och 2 år vilja sova i föräldrarnas säng. Det är ganska svårt att få barn i denna ålder att sova själva. Deras verbala kommunikation är minimal och det tar vanligtvis lite ansträngning för att förstå varför de protesterar när de ligger i sin egen säng.

Dessa barn tenderar också vara barn som känner sig mer bundna till sina föräldrar. Av den anledningen låter många föräldrar sina barn sova tillsammans med dem.

Men det finns ändå de som rekommenderar att man så långt som möjligt låter små barn sova i sitt eget sovrum från 4 till 5 månaders ålder. Detta är dock beroende på omständigheterna. I kulturer där det är vanligt med denna typ av samsovande, sover barnen i föräldrarnas säng upp till 6 till 7 års ålder. Japan är ett exempel på dessa länder.

När det gäller äldre barn är det lättare att få dem att förstå att de bör sova i sin egen säng. Man kan även hjälpa barnen att gradvis skapa ett band med sitt eget sovrum.

Låt oss ta en titt på några vanliga anledningar till varför barn kan vilja sova i föräldrarnas säng.

Rädsla för mörker

Att vara mörkrädd är en av de vanligaste orsakerna till varför ett barn kan vilja sova i föräldrarnas säng. Barnet är helt enkelt rädd för natten eller mörkret. Det söker därför trygghet hos sina föräldrar i deras sovrum.

I allmänhet har barn som är rädda för mörkret lätt att uttrycka denna rädsla. Detta gör det lättare för dig som förälder att hitta en lösning. Du kan enkelt upptäcka problemet, och du kommer att kunna göra någonting åt det. Med andra ord kommer du inte att behöva gissa varför ditt barn inte vill sova i sitt eget rum, eller lägga ner tid och energi på att försöka räkna ut orsaken till rädslan.

Du bör vara uppmärksam på möjligheten att ditt barn är mörkrädd. Denna rädsla kan vara så intensiv att det blir som en fobi för barnet. Det kan vara möjligt att du inte är medveten om denna fobi, eller tror att beteendet är något normalt och tillfälligt för ditt barn.

Men om en djup, bakomliggande rädsla är orsaken, kan det vara hjälpsamt att söka professionell hjälp.

Rädsla för att vara ensam

Mörkerrädsla kan göra att man vill sova i föräldrarnas säng

Det är normalt för barn att känna rädsla eller vara rädda för vissa saker. Det är viktigt att du förstår detta eftersom barn är små och försvarslösa varelser. Denna rädsla kan vara en orsak till varför ditt barn vill sova med dig.

Men ditt jobb som förälder är inte bara att förstå det. Du måste också hjälpa dem att hantera sina rädslor. På så vis kan ditt barn sluta känna sig rädd, och börja sova i sin egen säng. Detta är också bra för barnets förmåga att bygga sin egen inre styrka.

Kolla även in den här artikeln: Hur läker man känslomässiga sår?

Starka band till föräldrarna

Det är ingenting konstigt att barn känner en speciell relation till sina föräldrar. De vill tillbringa mycket tid vid deras sida och dela alla sina ögonblick med dem. Det kan vara tydligare hos vissa barn än andra, men vanligtvis brukar barn ha starka band till sina föräldrar.

Detta är en annan anledning till varför vissa barn vill sova i föräldrarnas säng. De vill inte vara ifrån sina föräldrar. Barn ser vuxna som en trygghet och ett skydd. Det beror på att de befinner sig i ett skede av livet när mardrömmar och konstiga övertygelser börjar överväldiga dem.

Ditt uppdrag som förälder är att uppmuntra ditt barn att ha sitt eget utrymme. Annars kan barnets band till föräldrarna bli ett beroende som går långt utöver att kunna sova på natten.

Fördelar med att sova i föräldrarnas säng

Det finns för- och nackdelar med att sova i föräldrarnas säng

Det finns ingen allmän regel som visar på för- eller nackdelarna med att barn sover i föräldrarnas säng. I vissa fall ger denna vana fördelar både till barnet och föräldrarna. Några av fördelarna med att låta barnet sova i föräldrarnas säng är:

  • Det ger sinnesro till barnet och föräldrarna.
  • Närheten gör det lättare att ta hand om ditt barns behov.
  • Du kan övervaka barnets sömn.
  • Det är lättare för en ammande mamma att amma sitt barn under natten.
  • En babys sömnapné kan korrigeras.
  • Det hjälper till att skapa ett känslomässigt band mellan föräldrarna och barnet.
  • Det kan hjälpa till att synkronisera sömnmönstren hos föräldrarna och barnet.

Nackdelar med att barnen sover i föräldrarnas säng

Att barn får sova tillsammans med sina föräldrar kan betraktas som en oskadlig vana. Men det kan dock innebära en del nackdelar.

Nedan följer några exempel:

  • Föräldrarna får inte så mycket vila.
  • Ett beroende mellan barn och förälder kan skapas.
  • Föräldrarna förlorar sitt privatliv.
  • Barnet löper större risk att utveckla sömnstörningar.
  • Föräldrarna riskerar att lägga sig på barnet eller kväva det, denna risk är störst när det gäller spädbarn.
  • Det blir svårare för barnet att sova ensamt senare.

Slutsatser

Att sova med sina barn är ett personligt beslut som varje förälder måste ta. Du kanske känner att det är svårt att hantera, men försök då att gå igenom alla för- och nackdelarna med att låta ditt barn sova med dig.

Om du är en av de föräldrar som tycker att det är bäst att barn sover i sin egen säng, så finns det många tips som kan hjälpa dig. Gör det till en vana för dina barn att sova i sitt eget rum från tidig ålder. Du kan även låta dem sova med nattlampa om de är mörkrädda.

Du kan också sätta upp några rutiner med barnen före läggdags. Dessa hjälper dem att förstå att det är dags att gå och lägga sig.

Är du däremot en av de föräldrar som älskar att sova tillsammans med ditt barn, fortsätt då med det. Barnuppfostran är varje enskild förälders ansvar. Därför bör analysera situationen som helhet, och se till att du gör det som är bäst ditt barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.