Baka en smarrig födelsedagstårta med toppig glasyr

Börjar din födelsedag närma sig och du börjar fundera på vilken tårta du ska bjuda på? Vi ger dig ett smarrigt recept på en födelsedagstårta med vaniljsmak och en toppig glasyr som du kan färga efter eget tycke.
Baka en smarrig födelsedagstårta med toppig glasyr

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 29 november, 2023

När du börjar närmar dig den där speciella dagen när du ska fira ännu ett år av livet, kommer du oundvikligen också att förr eller senare att börja tänka på födelsedagstårtan. För att hjälpa dig med ditt firande vill vi dela med oss av ett recept som är riktigt lätt att följa och med fantastiska resultat! Följ tegen och baka en smarrig födelsedagstårta med oss!

Vi visar dig också hur du tillagar en riktigt god glasyr att bre över tårtan. Det tar inte lång tid och du kommer att bli förvånad över hur lätt det är.

Oavsett om du vill fira privat eller på en stor fest är det alltid en bra idé att kunna servera en vacker tårta, så läs vidare och lär dig stegen!

Låt oss börja baka!

Baka en smarrig födelsedagstårta med vanlijsmak

Du ska få ett recept på en smarrig födelsedagstårta som räcker till 8 portioner. Det är en vaniljsockerkaka som du kan fylla efter eget tycke.

När själva kakan är klar är det upp till dig att bestämma hur du ska dekorera den. Men oroa dig inte, vi ska ge dig tips även på detta.

Ingredienser

 • Salt
 • 2 ägg
 • 1,2 dl standardmjölk
 • 75 g osaltat smör (plus lite smör för att smörja in kakformen)
 • 160 g socker
 • 270 g siktat mjöl (plus lite mjöl att strö över kakformen)
 • 1-1,5 ml bakpulver
 • 2,5 ml vaniljextrakt

Du kanske också är intresserad av: Recept på sockerfri jordgubbstårta

Förberedelse

 1. Innan du börjar, värm ugnen till 200 ºC
 2. Smörj in en kakform med smör och sikta sedan över med lite mjöl.
 3. Sikta mjölet och blanda med bakpulvret och saltet i en skål.
 4. Börja vispa i på låg hastighet mjölblandningen medan du gradvis tillsätter smöret. Vispa hela tiden tills smeten har en grynig konsistens.
 5. Tillsätt sockret en matsked i taget och fortsätt vispa. Smeten får nu en konsistens som liknar våt sand.
 6. Tillsätt nu äggen, ett i taget, medan du fortsätter att vispa.
 7. Tillsätt vanilj och mjölk och vispa på medelhastighet. Se till att allt blir väl blandat och var noga med att inte vispa för mycket.
 8. Häll blandningen i kakformen du förberedde tidigare och grädda i cirka 30-35 minuter. Stick ner i tandpetare i kakan för att kolla m den är lar, om tandpetaren kommer ut torr är kakan klar.
 9. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i ca 5 minuter.

Nu har du basen till din läckra födelsedagstårta och du förberedde den på mindre än en timme!

Nu kommer vi till steget då du ska dekorera tårtan så att den verkligen fångar folks ögon på festen. Till detta har vi recept på en god glasyr som också är väldigt enkel att tillaga.

En tjej med en födelsedagstårta.

En toppig och smarrig glasyr till din födelsedagstårta

För en god glasyr som även ser bra ut och som du kan dekorera din tårta med som du vill, är det bäst att göra den med florsocker. Så om du inte har så mycket tid för att dekorera din tårta, hjälper denna glasyr dig att spara tid.

Ingredienser

 • 0,8 dl vatten
 • 160 g florsocker
 • 3 äggvitor
 • 2 ml ättika
 • 1 nypa salt
 • 5 ml vaniljextrakt

Förberedelse

 1. Häll vattnet i en skål och tillsätt florsockret, äggvitan, ättika och en nypa salt under vispning. Du får en flytande blandning.
 2. Förbered sedan ett vattenbad. För att göra detta, placera skålen med blandningen över en kastrull med kokande vatten.
 3. Börja vispa blandningen med en gaffel eller en visp.
 4. Vispa väl och använd sedan en elvisp och vispa på låg hastighet.
 5. Öka sedan gradvis hastigheten tills du når maximal hastighet. Fortsätt vispa tills det bildas styva toppar i glasyren.
 6. Ta bort skålen från vattenbadet och skeda över glasyren i en en annan skål som du kan vispa bättre i.
 7. Fortsätt vispa tills glasyren är styv.
 8. Tillsätt vaniljextraktet efter smak och blanda väl.

Nu har du också en smarrig glasyr som får din födelsedagstårta att se lika bra ut som den smakar. Om du har tid och känner dig lite kreativ, kan du tillsätta olika färger för dekorationen. För att göra det måste du dela upp glasyren i fler skålar (beroende på vilken färg eller vilka färger du vill ha) och lägga till karamellfärg i var och en.

Om du vill att kakan ska se ännu exklusivare ut kan du dekorera den med chokladbitar, strössel eller annat smått godis.

Använd din fantasi, men försök undvika överdrifter. Vi hoppas att du får ett fantastiskt firande och att alla njuter av din tårta!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.