Att dricka vatten när man äter, är det bra?

Att dricka vatten när man äter kan sakta ner matsmältningen. Det är bättre att dricka vatten innan maten eftersom det utöver att skydda magväggarna även gör ger större mättnadskänsla.
Att dricka vatten när man äter, är det bra?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det finns två separata sidor i diskussionen om huruvida det är bra att dricka vatten medan du äter. Trots att det är sant att vi inte kan leva utan denna vätska och att merparten av våra kroppar består av den sägs det att konsumtion av vatten medan du äter kan störa matsmältningsprocessen. Hitta svaren i följande artikel.

Vatten – den livsviktiga vätskan

Alla känner till fördelarna med vatten; det rensar bort gifter, hydrerar organen, transporterar mineraler till cellerna samt hjälper ämnesomsättningen. Det är därför vi rekommenderar att dricka mellan två och två och en halv liter om dagen.

Under en tid pågick en debatt angående om det är bra att dricka medan du äter. Hjälper det dig att tappa vikt eller inte? Ändrar det matsmältningsprocessen? Gör det att du ansamlar mer vätska? Det finns många myter och förutfattade meningar om detta ämne.

Vatten-9

Inledningsvis kan vi säga att vanligt vatten inte har några kalorier. Om du dricker det innan lunch eller middag känner du dig mättare och äter mindre, men du tappar inte vikt på grund av det.

En studie från American Chemical Society of Boston avslöjade att personer som drack två glas vatten innan måltider åt 75-90% färre kalorier. Detta eftersom det mättar hungern samt att vi ibland misstar törst för hunger.

En annan myt är att om du dricker under måltider drabbas du av vätskeretention. Experter säger att det är falskt eftersom det egentligen är raka motsatsen. Att dricka stimulerar njurfunktionen och hjälper till att balansera vattennivåerna i kroppen, oavsett vad klockan är eller vad du gör.

Vatten-10

Det finns vissa dieter som begränsar konsumtionen av vatten med motiveringen att det tillsammans med konsumtion av kolhydrater försvårar matsmältningen. Dessa dieter hänvisar till rätter med potatis, bröd och vitt ris. De insisterar att dessa livsmedel “sväller” med vatten, vilket gör att de inflammerar din mage och att du ser tjockare ut.

Frågor och svar om förhållandet mellan vatten och mat: En annan synvinkel

Som vi sa i början finns det folk som är både för och emot att dricka medan du äter. De som är emot det säger att det inte är bra eftersom kallt vatten kan få oljigt material att stelna, vilket stör eller senarelägger matsmältningen.

Vad händer med kroppen om du dricker kallt vatten medan du äter?

När tarmarna absorberar kallt vatten kan det snabbt omvandlas till fettvävnad. Det betyder att livsmedlen som blir till fett går direkt in i artärerna. Om det stannar kvar där ett tag kan det orsaka kolesterol- och hjärtproblem.

Vatten-11

Vilken reaktion inträffar under processen?

Magen är designad för att producera syror som hjälper matsmältningen så dessa kan tas upp på rätt sätt. Allt beror på matsmältningssystemet hos varje enskild person.

När du dricker kallt vatten kan dock syrorna försvagas, vilket gör att det tar längre tid att bryta ner mat.

Är det bäst att dricka vatten före eller efter maten?

Vi föreslår att du dricker efter att du har ätit, så att vätskan kan skydda magväggarna. Tänk dock på att det är bättre om det är rumstempererat snarare än kallt.

Kallt vatten höjer kroppens pH-värde (vilket gör det alkaliskt) och gör de gastriska processerna svårare.

Händer samma sak om du dricker juice eller läsk istället för vatten?

Dessa drycker utgör en mer radikal funktion i magen eftersom de gastriska juicerna späder ut dem och ändrar matsmältningen. Därför rekommenderar vi inte att dricka industriella juicer eller läsk varken före, under eller efter måltider.

Citronvatten

När och hur ska man dricka vatten?

Den rekommenderade mängden är åtta glas om dagen, när du inte äter frukost, lunch och middag.

Kvällstid är det bra att dricka två eller tre glas vatten per timme och sedan vänta i 30 minuter innan du äter middag. Under dagen rekommenderar vi att dricka var 30:e minut, och framförallt under sommaren.

Så vad är sammanfattningen?

Debatten om huruvida det är bra att dricka under maten eller inte fortsätter. Det finns inte tillräckligt många stödjande studier. Allt beror alltså på din kropp och hur du känner dig. Om du dricker vatten medan du äter och känner dig mer uppsvälld trots att din måltid var lätt kan det vara en bra idé att ändra dina vanor.

Om du å andra sidan inte dricker något och inser att det tar lång tid att smälta maten kan ett glas efter måltiden kanske inte vara en sådan dum idé.

Vissa rekommenderar att äta dessert efter måltider. Uppenbarligen får du mindre aptit om du äter en frukt någon timme innan mat. Du slipper också vätskebrist tack vare vattnet i frukten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.