Vad man ska äta när man har diabetes

Att leda en hälsosam livsstil, veta vad man ska äta och följa läkarnas rekommendationer är viktigt för att hålla sin diabetes under kontroll.
Vad man ska äta när man har diabetes
Maricela Jiménez López

Skriven och verifierad av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att veta vad man ska äta när man har diabetes är en av de svåraste delarna av sjukdomen.

Det finns inga menyer som passar alla. Att kontrollera kolhydraterna man konsumerar är dock viktigt för att hålla blodsockernivåerna balanserade.

Du bör lära dig mer om de olika livsmedelsgrupperna och välja de lämpligaste beroende på ditt nuvarande blodsocker.

Kom ihåg att alla kolhydrater inte ökar glukosnivåerna på samma sätt; allt beror på ditt specifika glykemiska index.

Att veta vad man ska äta är väldigt viktigt

En välbalanserad frukost

För att planera din kost ordentligt och välja de bästa ingredienserna är det nödvändigt att veta vilken typ av kolhydrater och vilka mängder varje livsmedelsgrupp har.

Det finns två grupper av grönsaker: de som innehåller stärkelse och de som inte gör det. Potatis, majs och ärtor tillhör den första gruppen och bör ätas med måtta.

Grönsaker utan stärkelse, som mangold, blomkål, tomater och morötter, innehåller i sin tur väldigt få kolhydrater och har lågt glykemiskt index.

De är även en bra källa för vitaminer, mineraler och fibrer, vilket gör dem bra för diabetiker.

De flesta frukter innehåller kolhydrater, men de flesta har lågt glykemiskt index. Medicinska experter rekommenderar att man inkluderar dem i sin kost tack vare de många näringsämnen de tillhandahåller.

Hallon, jordgubbar och björnbär har till exempel få kolhydrater och är en bra källa till antioxidanter och vitaminer.

Stärkelseinnehållet i torkad frukt är dock högre, så att äta dem med måtta är viktigt. Bara två matskedar russin innehåller t.ex. runt 15 gram kolhydrater.

Spannmål som vete, havre och deras biprodukter, som mjöl, är den huvudsakliga källan till kolhydrater. Därför är det väldigt viktigt att begränsa kvantiteten du konsumerar, såväl som hur raffinerade de är.

Som tumregel ska du välja faktiska spannmål och fullkornsmjöl. Dessa är mer näringsrika och har lägre glykemiskt index.

Om ditt mål är att hålla blodsockernivåerna nere ska du hålla dig borta från processade produkter och raffinerat mjöl. Dessa innehåller ofta stora mängder socker.

Tips på vad man bör äta när man har diabetes

Havregryn och bär

För att hantera din diabetes bör du ta kontroll över din kost genom att lära dig vad du bör och inte bör äta. Här kommer några punkter att ha i åtanke:

  • Planera din meny veckovis i förväg. Räkna ut mängderna kolhydrater i varje rätt du inkluderar.
  • Gör en inköpslista med acceptabla ingredienser och köp dem i förväg så att du har dem till handa när du ska laga mat.
  • Om du fortfarande är hungrig efter att du ätit kan du göra en grönsakssallad med lite stärkelse och en dressing med få kolhydrater och lite socker. Du kommer känna dig mättare samtidigt som du håller kolhydratkonsumtionen låg.
  • Välj fullkornsprodukter snarare än raffinerade varianterKolla på etiketterna för att säkerställa att den huvudsakliga ingrediensen är fullkorn.

Syftet här är att veta vad du bör äta så att du kan ersätta ingredienser med högt glykemiskt index med sådana med lågt. Det finns många bra substitut, såsom att ersätta potatis med sötpotatis.

Kolla dina blodsockernivåer innan varje måltid för att veta vad du bör äta vid ett givet tillfälle. Du kan använda traditionella blodsockermätare eller de nya tekniker som finns.

Nuförtiden finns det kontinuerliga glukosmätare som mäter blodsockerdatan genom en sensor som implanterats i ens arm, och sedan skickar denna information till ens mobiltelefon.

Att överväga

Avslutningsvis ska du alltid tala med din läkare innan du gör förändringar i din kost. De kan hjälpa till att lära dig vilka alternativ som är bättre än andra.

Ju mer uppmärksam du är på vad du äter, desto enklare kommer det vara att korrigera och justera ditt blodsocker. Du kan leda ett hälsosamt liv utan att gå hungrig!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.