Är det farligt att sola under graviditeten?

Det är attraktivt med solbränd hud. Det är dock inte en estetisk reaktion av kroppen: vi utvecklar denna mörkare hud eftersom den ger oss ett visst skydd mot ultravioletta strålar. Därför kan överdrivet solande få allvarliga konsekvenser. Och om man dessutom är gravid - vad gäller då?
Är det farligt att sola under graviditeten?

Skriven av Ana Núñez

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sol och hälsa går hand i hand, så det kan tyckas lite konstigt att fråga om det är farligt att sola under graviditeten. Det korta svaret är att det kan vara farligt, om det blir en aktivitet som du gör alltför mycket, utan att sätta gränser för omfattningen.

Kortvågiga ultravioletta (UVB) och långvågiga ultravioletta (UVA) strålar har effekter på huden beroende på deras intensitet och exponeringstid. Samtidigt vet vi att huden under påverkan av UVB-strålar producerar vitamin D3, vilket är viktigt för benstrukturen. Det är dock bara 20 till 30 minuters solexponering som är nödvändig för att uppnå fördelarna.

Att få en fin solbränna kräver mer tid och omsorg. Och om därför solar mycket, innebär det risker och kräver maximal försiktighet, dock inte lika samma typ av risker som ett solarium medför.

I den här artikeln ska vi förklara varför.

Varför blir vi solbrända?

Huden blir mörkare på grund av en reaktion i huden. Det är ett sätt för huden att skydda sig från kortvågiga ultravioletta strålar, eller UVB-strålar. Ozonskiktet filtrerar bort denna strålning, men eftersom klimatförändringarna har påverkat detta skikt i atmosfären har förekomsten av dessa skadliga strålar vid jordytan ökat.

När huden träffas av dessa strålar är det naturliga svaret, när de passerar genom epidermis, att huden mörknar. Detta beror på ett pigment som heter melanin. Detta är en biopolymer som produceras av melanocyter. Dessa är en typ av celler som finns i det djupaste skiktet av epidermis (eller stratum basale).

Melanin, som absorberar upp till 99% av solens strålar, finns i depåer i keratinocyterna; cellerna som utgör huden. Det är här som det ackumuleras, runt cellkärnan, för att skydda DNA från möjliga mutationer på grund av effekterna av solstrålning.

Men om du utsätter din hud för en alltför lång exponeringstid för solens strålar innebär detta att du överskrider denna naturliga barriärs kapacitet. Du kommer då att gå från en attraktiv solbränna till en brännskada.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hälsoeffekterna av solens strålar

Är det farligt att sola under graviditeten?

kvinna solar på stranden
Att bli brun i huden är i grunden en försvarsreaktion från kroppen. Det är ett sätt att skydda sig från UV-strålar.

Generellt rekommenderar experter att man undviker att sola. När vi fångas av den underbara sommaren, känslan av frihet och tänker att lite längre tid i solen inte kommer att skada oss kan detta leda till allvarliga konsekvenser. Men om du vidtar alla försiktighetsåtgärder och är medveten om riskerna kommer lite sol bara att göra dig och barnet gott.

Solen hjälper till att syntetisera D-vitamin, vilket bidrar till absorptionen av kalcium, som hjälper till att stärka benen hos både modern och barnet som får kalcium genom moderkakan. D-vitaminbehovet ökar med upp till 300% på grund av mineraliseringen av fostrets ben.

Samtidigt innebär exponering för solen i högst en halvtimme inte nödvändigtvis att du blir solbränd. Att tillbringa tid i solen under förmiddagen före klockan 11 eller på eftermiddagen efter klockan 17, är i sig hälsosamt. Men att bli brun, förutom den estetiska aspekten, är ett svar på solens strålar och dess intensitet beror mer på hudtypen än på hur mycket sol du får.

Om huden är mycket ljus innan du solar, kommer den att bli bränd. För att skydda dig själv behöver du därför använda en solskyddsfaktor mellan 20 och 50. Om din hud är lite mörkare till att börja med, blir den solbränd mer gradvis och du kan använda en skyddsfaktor på mellan 15 och 20.

Mörkare hud, å andra sidan, blir snabbt mörkare av solen. Mycket mörk hud kommer att påverkas på djupet. I dessa fall kan du välja ett solskyddsmedel på 10 till 15 respektive 4 till 10. Kort sagt, utan adekvat skydd bör vi inte utsätta oss för ultravioletta strålar.

Möjliga konsekvenser när du vill sola under graviditeten

Under graviditeten blir huden känsligare på grund av ökningen av koncentrationerna av hormoner och en större blodtillförsel. Om UV-exponering är ett problem är det rimligt att betrakta det som riskabelt att sola under graviditeten.

Kloasma

Kloasma, även kallat melasma, är mörkt färgade fläckar orsakade av den ökade produktionen av progesteron. De uppstår vanligtvis i ansiktet (överläpp, kindben och panna). Intensiteten beror på hur länge huden varit exponerad för solen.

Mörkare hud är mer benägen att utveckla denna typ av pigmentförändring. När den väl uppstår kan det vara väldigt svårt att få den att försvinna.

Melanom

Detta är en typ av hudcancer som utvecklas när melanocyter växer utom kontroll. Bland de bidragande orsakerna hittar vi genetisk predisposition och solexponering. Det är vanligare hos personer med mycket ljus hud, hos personer med många fräknar och hos rödhåriga.

Ryggmärgsbråck

Exponering för ultravioletta strålar orsakar överhettning, vilket kan påverka utvecklingen av barnets ryggrad. Det leder också till en minskning av folsyra, vilket ökar risken för ryggmärgsbråck.

Anledningen är att folsyra är känsligt för solljus, där solens strålar bryter ner det.

Tanorexia

Av alla ovanstående skäl kan det vara en indikation på tanorexia att man utsäter sig för solen utan att vara försiktig och upplever ett överdrivet behov av att sola och bli solbränd. En besatthet av att vara brun kan göra att gravida kvinnor utsätter sig för långa sessioner i solarium med en högre koncentration av strålar än vad som är naturligt och vilka dessutom är mer aggressiva.

Vi har redan sett att solen är, på alla sätt och vis, sund och bra för oss vid lämpliga tider och i lagom stora doser. Men om vi vill bli solbrända är exponering för solen inte den enda lösningen.

Vissa speciella krämer kombinerar sina aktiva ingredienser med keratin och andra proteiner i hudens ytliga lager. Detta gör att de ger upphov till en solbränna utan melanin, och dessa produkter kan du använda för att tillfredsställa dina estetiska behov.

solbränd kvinna på strand
Besattheten av att bli solbränd kallas tanorexia. Det är ett skadligt när det blir ett beroende.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Tanorexia: När du är besatt av att vara solbränd

Tips för att skydda dig mot solens strålar under graviditeten

Det gäller att använda sunt förnuft när du njuter av solen som gravid. Till exempel är användning av solskyddsmedel viktigt, samt att välja att vara ute under tider då solen inte är så intensiv. I vilket fall som helst bör din första dag ute i solen inte vara längre än 15 minuter.

Om din sommarvistelse kommer att vara längre kan du öka på tiden ute i solen med 10 minuter dagen därpå. Och så vidare i upp till tio dagar, i den mån du behöver. Detta fungerar som en mekanism för att förbereda huden för att motstå solen.

Med denna metod kommer du att vara skyddad för tillfället, men inte från de långsiktiga effekterna, som hudcancer eller för tidigt åldrande. Att sola din hud så att den blir brun bör inte vara en återkommande vana.

Det är viktigt att känna till att parasoll eller att sitta i skuggan inte är någon bra lösning. Detta eftersom sand och vatten fungerar som speglar som reflekterar och multiplicerar bestrålningen. Och risken ligger även i att vi är utsatta medan vi tror att vi är skyddade. Brännskadorna kommer vi att se först senare.

Ja, det är riskabelt att sola under graviditeten

Om du inte kan undvika att vara ute när solen är stark eller om du tycker att det är helt oemotståndligt att ligga i solen eller under ett parasoll, så ja, då är är riskabelt att sola under graviditeten.

I detta fall är solskyddsmedel av avgörande betydelse. Alla utsatta delar av din kropp måste vara noggrant skyddade.

Du bör applicera solskyddskräm 30 till 60 minuter före exponering, i tillräcklig mängd. Efter bad eller om du har svettats, behöver du applicera solskyddsmedel igen.

Det spelar ingen roll om förpackningen säger att produkten är vattentålig. Om du har varit mer än tre timmar i solen är det dags att smörja in dig igen. Ingen försiktighetsåtgärd är för obetydlig när det gäller att skydda din hud, och särskilt ditt barns hälsosamma utveckling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.