Naturlig ananasmask mot rynkor under ögonen

Naturliga produkter kan innebära att resultaten dröjer, men med denna naturliga ananasmask kan du vara säker på att din hud mår bra.
Naturlig ananasmask mot rynkor under ögonen
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bland de största skönhetsrelaterade källorna till oro för kvinnor tillhör just rynkor och fina linjer i ansiktet. Även om det är en naturlig del av den mänskliga åldringsprocessen försöker många fördröja den – till exempel med en naturlig ananasmask – och på så sätt behålla sitt ungdomliga utseende under en längre tid.

Det blir dock bara svårare och svårare om du konstant utsätter din hud för sol och andra miljörelaterade påfrestningar som snabbar upp hudens nedbrytning.  Den känsliga huden under ögonen är en av de mest påverkade områdena eftersom huden där har en tendens att visa ålderstecken snabbare.

Som tur är finns det ett flertal tekniker som har utvecklats just för att förbättra detta område och återföra livskraft till huden. Den enda nackdelen är att dessa behandlingar ofta är väldigt dyra och inte alltid effektiva till 100%.

Det är därför vi idag tänker dela med oss av ett recept för en naturlig ananasmask som åstadkommer ett resultat som liknar det hos kommersiella produkter.

Vi kommer att redogöra för några av huvudbeståndsdelarna och förklara hur du gör masken hemma.

Vad är fördelarna med denna naturliga ananasmask?

Ögonmask

Ananas är en tropisk frukt som har använts till kulinariska och medicinska syften i flera århundraden. För inte så länge sedan upptäcktes det dock att frukten är mycket nyttig för huden, tack vare det aktiva enzymet bromelin, som lindrar inflammation och reglerar det naturliga pH-värdet i kroppen.

Detta enzym är en naturlig källa till alfahydroxisyra, en kemisk sammansättning som används i kosmetikaindustrin vid tillverkningen av hudkrämer mot rynkor. Utöver det är det också värt att nämna att ananas är rikt på antioxidanter. Dessa molekyler har förmågan att bromsa cellskador från fria radikaler.

Frukten består till stor del av vatten som reglerar din huds framställning av olika oljor. Den förhindrar på så sätt ett flottigt utseende. Ananas hjälper också huden med att bevara sin naturliga fuktighet, vilket innebär färre problem relaterade till torka såsom eksem eller när huden flagnar. 

Hur du gör en naturlig ananasmask

Uppskuren ananas

För att utnyttja alla fördelarna vi nämnde ovan kan du förbereda en hudbehandling som hjälper dig att minska rynkorna runt ögonen, samt de ökända “kråkfötterna”. Vi brukar själva höja behandlingens effekt genom att ha i en skvätt honung. Honungen hjälper inte bara med rynkorna utan tar även bort döda hudceller.

Ingredienser

  • En stor skiva ananas
  • 2 matskedar honung (50 g)

Förberedelse

  • Skala ananasen och skär en stor skiva.
  • Lägg skivan i en mixer och blanda ordentligt.
  • Så fort ananasen har fått en puréliknande konsistens tillsätter du honungen och blandar.

Hur du applicerar behandlingen

  • Applicera masken på området runt dina ögon – var noga med att täcka samtliga rynkor. Gör det helst på kvällen efter att du har tvättat ansiktet och tagit bort alla spår av smink.
  • Lämna masken på i 20 till 30 minuter innan du sköljer med kallt vatten.
  • Du kan bevara det som blir över i kylskåpet.
  • Använd behandlingen varje dag, eller åtminstone tre gånger i veckan.

Kom ihåg!

Ananas i bitar

Några av komponenterna i ananas kan göra din hud känslig för solljus, så det är bäst om du inte utsätter dig för direkt solljus efter att du har använt behandlingen. Glöm inte att enbart använda masken under natten och att sedan använda solskyddskräm dagen efteråt, så att du undviker solbränna och andra oönskade effekter.

Om du vet med dig att din hud är särskilt känslig, eller om du lider av en hudåkomma, rekommenderar vi att du gör ett litet hudtest innan du applicerar masken på hela ögonområdet.

Eftersom ananasen har förmågan att minska rynkor och återge huden sin naturliga fuktighet kan du använda behandlingen även på den ömtåliga huden vid nacken och bröstkorgen. I båda dessa fall bör du öka andelen honung i receptet för att göra behandlingen mer effektiv.

Kom ihåg att det är en naturlig behandling och att det därför kommer att ta längre tid innan du märker en tydlig förändring. För att nå resultat snabbare bör du använda ansiktsmasken ofta och i kombination med andra kosmetiska behandlingar.

Det är även viktigt att du håller en hälsosam kost, alltid använder solskyddskräm och solglasögon samt dricker mycket vatten.

Följ dessa steg så kommer du se att du får en yngre och slätare hy utan att behöva spendera en förmögenhet.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.