Amerikanskt kermesbär: Egenskaper, användning och risker

Bladen av amerikanskt kermesbär har länge använts inom traditionell medicin som ett hjälpmedel för att lindra symptomen på reumatism och artrit. Vissa rapporter varnar dock för att det kan orsaka vissa biverkningar, så fortsätt läsa för att lära dig mer!
Amerikanskt kermesbär: Egenskaper, användning och risker
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Amerikanskt kermesbär, även känd som Phytolacca americana, är en örtväxt som växer vilt i olika delar av Nordamerika, Sydamerika, Europa och Asien. Det är också känt som “amerikansk björnbärsört” och “cancerrot” och har använts för medicinska och kulinariska ändamål under lång tid.

Dock har specialister funnit att vissa delar av busken har giftiga komponenter, som bara kan elimineras genom en rigorös beredningsprocess. Därför måste användningen av denna medicinalväxt ske med försiktighet och överväga ha möjliga biverkningar i åtanke.

För att lära dig mer om denna växt, fortsätt bara läsa!

Amerikanskt kermesbär: Egenskaper

Enligt historiska data var amerikanskt kermesbär grunden för läkemedel som används av ursprungsbefolkningen för att främja kräkningar, rena kroppen och bekämpa symptomen på reumatism. Än i dag fortsätter vissa kulturer att använda dem för dessa ändamål.

Det verkar som om dess popularitet går tillbaka till en bok som heter King’s American Dispensary, från slutet av 1800-talet, som talar om växtens potential för behandling av hudsjukdomar och ledvärk. Trots detta finns det för närvarande mycket lite i form av studier som stöder detta. Vad vet vi egentligen om detta bär?

Aktiva substanser i amerikanskt kermesbär

te på amerikanskt kermesbär
Växtbaserade infusioner kan vara bra för din hälsa.

Källor som“Germplasm Resources Information Network (GRIN)” och “Chinese herbal medicine. Materia medica” säger att kermesbär har ett omfattande utbud av kemiska föreningar med farmakologisk potential. De mest framträdande komponenterna är följande:

 • Fytolakosid A, B, C, D, E, F, G
 • Fytolakagen
 • Jaligonsyra, fytolättiksyra och oleanolsyra
 • Triterpenalkoholer: α-spinasterol, α-spinasterol-β-D-glykosid, 6-palmitoyl-Δ7-stigmasterol-Δ-D-glykosid,
 • 6-palmityletyl-spinasteryl-6- D-glykosid
 • Astragalin
 • Lektiner
 • Tanniner
 • Stärkelse
 • PAP-R-protein

Människor har hävdat att kermesbär har ett brett spektrum av hälsoegenskaper, men det finns inga pålitliga kliniska studier som utvärderar eller bekräftar dess effektivitet. I alla fall säger vissa att den har antireumatisk, antitumör, antiinflammatorisk, smärtstillande och emetisk (dvs. den framkallarkräkning) aktivitet.

Potentiella fördelar och användningsområden för amerikanskt kermesbär

Trots information om kermesbärens toxicitet, fortsätter vissa kulturer att använda det som hjälpmedel vid sjukdomar som tonsillit, laryngit, akne, skabb, vissa typer av tumörer och AIDS. Finns det några bevis för att denna växt kan vara effektiv i dessa användningsområden?

Hittills har växten visat sig ha blygsamma medicinska fördelar i laboratorie- och djurförsök. Studier av dess effekter på människor saknas dock. Dessutom antar man att det antivirala proteinet i kermesbär (PAP) är ansvarigt för många av dess egenskaper. Detta är dock inte helt utrett eller bekräftat.

1. Orala sjukdomar

Forskare har studerat om extrakt av Phytolacca americana i form av tillskott kan hjälpa till att förebygga tandsjukdomar. En laboratoriestudie som rapporterats i Complementary Medicine and Therapies fann i synnerhet att växten har antibakteriella komponenter som hjälper till att stärka munhälsan.

Specifikt hämmar det viktiga enzymer i bakterier som Porphyromonas gingivalis och Streptococcus mutans, vilka är ansvariga för inflammatoriska periodontala sjukdomar och tandkaries. Forskare behöver dock mer bevis.

2. Tonsillit

En mängd olika homeopatiska medel för att lindra symptomen på tonsillit innehåller spår av amerikanskt kermesbär.

Vissa tror att det, tillsammans med andra naturliga ingredienser, smörjer slemhinnan i halsen och minskar smärta och inflammation. Det finns dock inga kliniska studier för att bevisa detta.

3. Hudsjukdomar

En av de viktigaste användningarna av amerikanskt kermesbär är utan tvekan relaterad till hudsjukdomar. I folkmedicin använder man det som en behandling mot psoriasis, eksem och tuberkulos i halsen.

Dess antiinflammatoriska egenskaper kan hjälpa till att minska svullnad och smärta under dessa förhållanden.

Men paradoxalt nog kan direkt kontakt med växtens rot, stjälk eller löv orsaka blåsor och utslag, liknande de man kan få av giftek. Du bör därför använda den med försiktighet. Dock håller studier om detta ämne inte någon högre kvalitet och är föråldrade.

4. Cancerogena tumörer och AIDS

Varken amerikanskt kermesbär eller några andra växtbaserade tillskott kan bota kroniska tillstånd som cancer eller HIV/AIDS. Trots populära påståenden om fördelarna och indikationer från vissa kliniska prövningar, bör du inte använda det som en behandling för dessa sjukdomar.

Just nu tyder bevis på att extrakt från denna växt att de kan ha en potential att inkluderas som ingrediens i framtida läkemedel för att stödja behandlingen av dessa tillstånd. Till exempel fann en studie som  publicerades i Phytotherapy Research  att extrakt från Phytolacca americana kan verka mot tjocktarmscancerceller genom att förändra deras genuttryck.

Samtidigt rapporterade den vetenskapliga tidskriften Toxins att PAP – som finns i kermesbär – har potential att vara ett immuntoxin. Med andra ord kan det stimulera immuncellernas aktivitet att reagera på närvaron av tumörer eller celler.

5. Andra ej testade användningsområden av amerikanskt kermesbär

kvinna med artrit
Det finns indikationer att amerikanskt kermesbär kan hjälpa till att lindra smärta vid artrit.

Mycket av den medicinska användningen av kermesbär har sin grund i anekdotiska data. Det betyder att det inte finns några studier som stöder att den har någon effekt. Dessutom finns det fortfarande oklarheter om hur man ska hantera extrakt eller kosttillskott på ett säkert sätt. Vilka är dessa användningsområden? Ta en titt på följande:

Risker och kontraindikationer för amerikanskt kermesbär

Alla delar av kermesbär anses vara giftiga. Bären är de mest giftiga, särskilt när de är gröna. I synnerhet innehåller de ett ämne som kallas “fytolacin” som irriterar matsmältningssystemet hos både människor och djur. Förtäring av kermesbär kan orsaka följande biverkningar:

 • Muskelkramper och magkramper
 • En brännande känsla i munnen, halsen och matstrupen
 • Diarré och kräkningar
 • Svårigheter att andas
 • Yrsel eller svindel
 • Huvudvärk
 • Störningar i hjärtrytmen

Om växten kommer i kontakt med skadad hud orsakar den också liknande symptom. Direktkontakt med Phytolacca americana orsakar kontaktdermatit hos vissa människor. I allvarliga fall kan förgiftning av denna växt leda till följande komplikationer:

 • Kramper
 • Diarré och blodiga kräkningar
 • Andningsförlamning
 • Död (sällsynt)

Många hälsokostbutiker distribuerar kosttillskott och hälsokostprodukter som innehåller kermesbär. Det kan vara bra att känna till att U.S. Food and Drug Administration (FDA) inte har godkänt användningen eller utvärderat dess säkerhet.

Möjliga interaktioner med läkemedel som antikoagulantia, antihypertensiva och diuretika är också en risk. Man rekommenderar inte detta tillskott för gravida kvinnor, barn eller personer med särskilda hälsotillstånd.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Hur man rengör lymfsystemet: 5 växtbaserade lösningar

Typer av kosttillskott med amerikanskt kermesbär samt dosering

Det finns inga definierade riktlinjer för säker användning av kermesbär och dess derivat. Som en allmän regel bör du undvika kontakt och intag av den färska växten. På grund av detta distribueras kosttillskott i form av tinkturer, extrakt, kapslar, oljor och salvor.

När du köper dem är det viktigt att tänka på att de inte är reglerade av den svenska läkemedelsmyndigheten. Tillverkare anger vanligtvis en rekommenderad dos på produktförpackningen. Du bör aldrig överskrida denna föreslagna dos.

Vad ska jag komma ihåg om denna växt?

Phytolacca americana har använts inom traditionell medicin som ett komplement för att förbättra symptom på vissa sjukdomar. Men idag finns det varningar om riskerna med användning på grund av innehållet av giftiga föreningar.

Sammanfattningsvis finns det inga konkreta bevis som styrker dess effektivitet som ett medicinskt botemedel. Därför ska den inte ersätta medicinsk behandling. Gravida kvinnor, barn och personer med allvarliga sjukdomar bör undvika att använda den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kim YO, Johnson JD, Lee EJ. Phytotoxicity of Phytolacca americana leaf extracts on the growth, and physiological response of Cassia mimosoides. J Chem Ecol. 2005 Dec;31(12):2963-74. doi: 10.1007/s10886-005-8407-y. Epub 2005 Dec 18. PMID: 16365717.
 • Phytolacca americana. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 15 de abril de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Phytolacca_americana
 • King’s American Dispensary. JAMA. 1898;XXXI(19):1126–1127. doi:10.1001/jama.1898.02450190052023
 • Chinese Herbal Medicine, Materia Medica 3rd Edition. Bensky, Dan; Steven Clavey, Erich Stoger. Eastland Press, 2004.
 • «USDA GRIN taxonomy». Archivado desde el original el 20 de febrero de 2014.
 • Han H-Y, Han K-H, Ahn J-H, et al. Subchronic Toxicity Assessment of Phytolacca americana L. (Phytolaccaceae) in F344 Rats. Natural Product Communications. July 2020. doi:10.1177/1934578X20941656
 • Patra JK, Kim ES, Oh K, Kim HJ, Kim Y, Baek KH. Antibacterial effect of crude extract and metabolites of Phytolacca americana on pathogens responsible for periodontal inflammatory diseases and dental caries. BMC Complement Altern Med. 2014;14:343. Published 2014 Sep 20. doi:10.1186/1472-6882-14-343
 • Maness L, Goktepe I, Chen H, Ahmedna M, Sang S. Impact of Phytolacca americana extracts on gene expression of colon cancer cells. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):219-23. doi: 10.1002/ptr.4979. Epub 2013 Apr 4. PMID: 23553997.
 • Domashevskiy AV, Goss DJ. Pokeweed Antiviral Protein, a Ribosome Inactivating Protein: Activity, Inhibition and Prospects. Toxins. 2015; 7(2):274-298. https://doi.org/10.3390/toxins7020274

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.