Allt om peptider och hur de gynnar huden

Peptider är byggstenarna för kollagen. I den här artikeln kan du lära dig mer om peptider och varför de är så populära i den moderna kosmetikaindustrin.
Allt om peptider och hur de gynnar huden

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Numera finns det ett överväldigande antal nya produkter och tekniker för estetiska och kosmetiska ändamål. En av dessa är peptider. Här kan du läsa mer om peptider och hur de gynnar huden.

Peptider är korta aminosyrakedjor. De är viktiga för huden, eftersom de är byggstenarna för kollagen och elastin.

Faktum är att kroppen producerar dessa peptider naturligt, men efter 30 års ålders ålder minskar kollagenproduktionen med en hastighet på 1% per år.

Det är därför huden tappar sin släthet och börjar se rynkig, slapp och matt ut. Därför tillsätts peptider i många hudvårdsprodukter idag.

Med tanke på att det finns många trender och komponenter som påstår sig vara “mirakel”-produkter för att ge oss tillbaka vår ungdomlighet, ska vi titta närmare på huruvida peptider verkligen är effektiva och om de gynnar huden.

Allt om peptider som gynnar huden: olika typer

peptider gynnar huden: kvinna smörjer in ansiktet
Peptider är byggstenarna för kollagen, ett ämne som kroppen producerar i allt lägre doser efter 30 års ålders ålder.

Vi måste börja med att notera att det finns flera typer av peptider, som alla har olika funktioner och effekter på huden. Här är de viktigaste:

Cellpenetrerande peptider (CPP)

Dessa peptider kan ta sig genom cellmembran. De levererar mineraler (som kalcium, mangan och järn), vilket kan öka kollagennivåerna.

Enzymhämmande peptider

Denna typ av peptid hämmar vissa enzymer, som namnet antyder. Till exempel angiotensin, som främst finns i kärlsystemet. Därtill hjälper de till att stoppa hudens naturliga nedbrytningsprocess för kollagen.

Signal- eller transitpeptider

Signalpeptider är de första som dyker upp i syntesen av polypeptidkedjan och indikerar destinationen för andra proteiner. När “meddelandet” levereras till huden, hjälper de till att främja produktionen av kollagen och elastin.

Neuropeptider

Neurotransmittorpeptider är kemiska ämnen som består av aminosyror. De utsöndras av nervändar och påverkar aktiviteten hos olika organ.

Detta blockerar vissa kemikalier vars frigöring orsakar muskelsammandragning. På grund av detta gynnar dessa peptider huden genom att släta ut rynkor och fina linjer.

Tetrapeptider och hexapeptider

Detta hänvisar till längden på peptidkedjan. Vi kan hitta tetrapeptider, pentapeptider och hexapeptider. De har alla olika funktioner och effekter:

 • De kortare, tetrapeptiderna och pentapeptiderna, verkar på känsliga områden (som påsar under ögonen) och de kan göra huden fastare. I sin tur stimulerar pentapeptider vävnadsreparation, bidrar till läkning och förbättrar och ökar kollagensyntesen.
 • I sin tur hjälper hexapeptider till att slappna av musklerna genom att verka på dynamiska rynkor, som skrattrynkor. De har en liknande effekt som botox utan nålar eller biverkningar av användningen av detta läkemedel.

Andra peptider

Peptid Q10 främjar syntesen av koenzym Q10. Experter har studerat effekten av detta på atletiska prestationer. Man anser det också vara en antioxidant som saktar ner för tidigt åldrande och neutraliserar fria radikaler.

Slutligen finns det också kopparpeptider. Experter studerar fortfarande deras egenskaper, eftersom de uppskattar att det kan förhindra oxidativ aktivitet av denna metall på celler. De estetiska effekterna har dock ännu inte blivit klarlagda.

Läs den här artikeln för att lära dig mer: De 8 livsmedel som ger huden mest kollagen

Peptider och hur de gynnar huden

Peptider håller huden fuktad, slät, elastisk och därmed yngre.
Peptider håller huden fuktad, slät, elastisk och därmed yngre.

Dessa ämnen har många funktioner i kroppen. De är byggstenarna till enzymer och hormoner och kan också fungera som energikällor.

Det är viktigt att komma ihåg att peptider “berättar” för cellerna att de behöver producera mer kollagen när det bryts ner för att ersätta det som går förlorat.

Därför är peptidernas huvudfunktion att hjälpa till med kollagenproduktion, skydd och ersättning. Vi kan säga att de andra fördelarna är härledda från, eller en följd av, detta.

Peptider gynnar huden på flera sätt:

 • Återfuktande. Minskade kollagennivåer leder till uttorkning. Eftersom peptider ökar produktionen av detta ämne, vänder eller dämpar de effekten av fuktförlust i huden.
 • Mjukhet, elasticitet och fasthet i huden. Detta är den direkta konsekvensen av ökad kollagenproduktion och den återfuktande effekten. Det kommer med en synlig mjukhet, elasticitet och fasthet i huden. Kom ihåg att peptider också återfinns i elastinfibrer.
 • Minskning av rynkor och fina linjer. Ökade nivåer av kollagen leder till slätare hy och ett ungdomligare utseende. Detta beror på att rynkor och fina linjer är mindre synliga när huden är fastare och mjukare.
 • Hudbarriär. Peptider är den första försvarslinjen mot infektioner. Ökad kollagenproduktion gör huden starkare och mer motståndskraftig.

Den här artikeln kan också intressera dig: Papayatvål för huden – fördelar och kontraindikationer

Mekanismer genom vilka peptider gynnar huden

Peptider är aminosyrakedjor och aminosyror är byggstenarna för proteiner i hela kroppen.

När du använder produkter och behandlingar som innehåller dem tränger de in i huden och skickar ett meddelande till kroppens celler om att de behöver producera mer kollagen. På ett sätt är det som att du lurar din kropp att tillverka mer kollagen. Men i det här fallet motiverar ändamålet medlen.

Det finns andra sätt att stimulera kollagenproduktionen, förutom att använda kosmetiska produkter. Vissa livsmedel innehåller mycket av detta ämne, som gelatin och lax, medan tomater och paprika får kroppen att producera det själv.

Vad du ska leta efter i en hudvårdsprodukt med peptider

I allmänhet är dessa produkter fördelaktiga för huden. Men inte alla är skapade lika. Vi förklarade ovan att vissa ger signaler för att stimulera kollagenproduktion, medan andra hämmar enzymproduktion. De flesta produkter fungerar dock som återfuktare.

Du kan också kombinera peptider med andra ingredienser. Genom att binda till specifika hudreceptorer kan olika peptider ha många effekter, till exempel: förhindra åldrande, ge fukt, fungera som antioxidant, öka fastheten eller elasticiteten, reparera vävnader, läka sår och hudskador samt minska akne.

Du bör överväga följande när du väljer en hudvårdsprodukt som gynnar huden:

 • Se till att den innehåller peptider. Tänk dock på att det ibland kan stå under ett annat namn (till exempel kan det heta palmitoyl) på innehållsförteckningen.
 • Välj den lämpligaste typen av produkt. Till exempel är krämer mer effektiva eftersom de är i kontakt med huden längre än många andra produkter. Detta innebär att huden absorberar peptiderna bättre.
 • Ingen produkt innehåller allt, så du bör basera ditt val på dina behov. Det är viktigt att notera att tetrapeptider ökar elasticiteten och fastheten, medan hexapeptider hjälper till med lyster och ungdomligare utseende.
 • Slutligen, ta en titt på de andra ingredienserna i produkten. Vissa peptider fungerar bättre när de kombineras med andra element. Till exempel C-vitamin och niacinamid. Det är bra om en peptidhudvårdsprodukt innehåller en kombination.

Kontraindikationer och saker att tänka på när du använder peptider på huden

kvinna med torr hy
Peptider har i allmänhet inga kontraindikationer, dock har det förekommit några sällsynta fall av allergi.

Ja, dessa läkemedel kan verka mirakulösa, men det finns alltid några nackdelar att ta hänsyn till.

För det första kan ordet “peptid” användas generiskt för att hänvisa till vilken kort aminosyrakedja som helst.

Faktum är att det finns många olika typer, och alla har inte effekter på huden. Det är därför möjligt att vissa tillverkare använder termen som en “etikett” för marknadsföringsändamål, även om produkten inte innehåller någon ingrediens som kan regenerera huden.

Studier pågår fortfarande. Vissa peptider har redan blivit grundligt analyserade, men endast i mindre studier. Med andra ord har man utfört tester på ett begränsat antal individer eller under laboratorieförhållanden (in vitro). Även om peptider kan vara fördelaktiga för huden, finns det fortfarande en lång väg att gå innan vi kan säga att detta är vetenskapligt säkerställt.

Den goda nyheten är att man inte har observerat några biverkningar. De är giftfria och har endast några få och milda bieffekter. Mycket sällsynta fall av allergi har rapporterats.

En nackdel med peptider är att de ofta är dyra.

Är peptider som gynnar huden en källa till ungdom?

Liksom många andra produkter annonseras de som det ultimata försvaret mot åldrande. Du hittar dem i krämer, ansiktsmasker och andra produkter i stora kedjor och nätbutiker.

Ja, peptider kan hjälpa, men de är inte några mirakel. Det krävs en kombination av olika faktorer, från kost och motion till att du dricker tillräckligt och har kontroll på stress, för att minska eller fördröja åldrande. Du måste också komma ihåg att peptider redan finns i din kropp.

Du kan använda dessa produkter med måtta, max två gånger om dagen. Var också noga med att välja rätt produkt som din hud kan absorbera på ett bra sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alencar-Silva T, et al. (2018). Breaking the frontiers of cosmetology with antimicrobial peptides. Biotechnology Advances. 2018; 36(8): 2019-2031.
 • Deptuła M, Wardowska A, Dzierżyńska M, Rodziewicz-Motowidło S, Pikuła M. Antibacterial Peptides in Dermatology-Strategies for Evaluation of Allergic Potential. Molecules. 2018; 23(2): 414.
 • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight D, Shute J. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep. 2018; 8(1):10474.
 • Elias P. Skin barrier function. Curr Allergy Asthma Rep. 2008; 8(4): 299–305.
 • Errante F, Ledwoń P, Latajka R, Rovero P, Papini AM. Cosmeceutical Peptides in the Framework of Sustainable Wellness Economy. Front Chem. 2020; 8: 969-977.
 • Ito N, Seki S, Ueda F. Effects of Composite Supplement Containing Collagen Peptide and Ornithine on Skin Conditions and Plasma IGF-1 Levels—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Marine Drugs. 2018; 16(12):482.
 • Lei J et al. The antimicrobial peptides and their potential clinical applications.
  Am J Transl Res. 2019; 11(7): 3919–3931
 • Lim, S.H., Sun, Y., Thiruvallur Madanagopal, T. et al. Enhanced Skin Permeation of Anti-wrinkle Peptides via Molecular Modification. Sci Rep. 2018; 8: 1596
 • Lin’kova N, Drobintseva A, Orlova O et al. Peptide Regulation of Skin Fibroblast Functions during Their Aging In Vitro. Bull Exp Biol Med. 2016; 161: 175–17.
 • Pascarella S, Tiberi C, Sabatino G, Nuti F, Papini A, Giovannelli L, Rovero P. Serpin A1 C-Terminal Peptides as Collagen Turnover Modulators. ChemMedChem. 2016; 11: 1850-55.
 • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014; 27(1): 47-55.
 • Qian B, Zhao X, Yang Y, Tian C. Antioxidant and anti-inflammatory peptide fraction from oyster soft tissue by enzymatic hydrolysis. Food Sci Nutr. 2020; 8(7): 3947-3956.
 • Sinjari B, Diomede F, Khavinson V et al. Short Peptides Protect Oral Stem Cells from Ageing. Stem Cell Rev and Rep. 2020; 16, 159–166.
 • Varani J, et al. (2006). Decreased collagen production in chronologically aged skin.
  The American Journal of Pathology. 2006; 168(6): 1861-1868.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.