Papayatvål för huden - fördelar och kontraindikationer

Papayatvål är en produkt med exfolierande egenskaper. Därför är den idealisk för att hålla huden mjuk och fri från föroreningar. Vill du lära dig mer om hur du använder papayatvål? Fortsätt läsa!
Papayatvål för huden - fördelar och kontraindikationer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Papaya växer i tropiska länder, särskilt på det västra halvklotet, där många använder den för hudvård i form av papayatvål, ansiktsmasker och andra produkter. Som du kanske redan vet är denna frukt högt värderad på grund av dess kulinariska användning och näringsegenskaper. I dagens artikel tittar vi närmare på vilka egenskaper papayatvål har för huden – den kan nämligen ha både positiva effekter men i vissa fall kan användningen innebära vissa kontraindikationer.

En snabb notering om kommersiella tvålar

I allmänhet innehåller de flesta kommersiella tvålar alla möjliga typer av kemiska komponenter. Många orsakar biverkningar hos vissa människor, särskilt personer med känslig hud. Bland dessa biverkningar hittar vi irritation, allergier och förändringar i hudens naturliga pH-värde.

Av denna anledning föredrar många människor att använda naturliga tvålar, som tvålen vi tittar närmare på här, som är gjord av papaya. Vi ska i dagens artikel berätta varför papayatvål är en bra produkt att använda för huden samt även gå in på dess egenskaper och möjliga kontraindikationer.

Vilka är de möjliga fördelarna med papayatvål för huden?

Det aktiva enzymet i denna frukt är papain, och detta använder man vid beredning av tvålar för olika ändamål. Enligt en publikation i European Journal of Pharmaceutical Sciences, använder man ofta denna substans inom dermatologi för att minska ärrvävnad på huden.

Papaya uppskattas dessutom på grund av dess förmåga att förbättra hudens hälsa, eftersom det främjar eliminering av döda celler och orenheter. Papaya innehåller också C-vitamin, vilket minskar de negativa effekterna av fria radikaler och hjälper till att stimulera kollagenproduktionen.

Som om det inte var tillräckligt, ger det dig också vitamin A, vilket är en viktig vitamin för att stimulera cellförnyelse och minska förekomsten av fläckar och oegentligheter. Som du kan se är användning av papayatvål ett bra val för hudvård på grund av denna komposition.

Du kanske inte tror det, men det finns faktiskt ännu fler hälsofördelar med denna tvål. Vi berättar mer nedan!

användning av papayatvål
Papayatvål innehåller papain, ett ämne med en exfolierande effekt som gynnar hudens hälsa.

Papayatvål exfolierar huden

En av de viktigaste egenskaperna hos papayatvål är dess exfolierande effekt. Detta innebär att den har förmågan att ta bort döda celler som ansamlas på hudytan.

I själva verket förnyar sig huden sig naturligt, men det skadar inte att påskynda processen genom att applicera exfolierande produkter. Det ger huden ett klarare och mjukare utseende.

Den exfolierande effekten beror på innehållet av papain, vilket, som vi sa ovan, är ett ämne som katalyserar nedbrytningen av proteiner i kombination med vatten.

Papayatvål motverkar akne

Detta är inte en förstahandsbehandling för akne. Papayatvål främjar dock rengöring av huden och stöder behandlingen av detta tillstånd. Papaininnehållet hjälper till och med att avlägsna skadad keratin och motverkar ärrbildning.

Enligt boken Papaya av Barbara Simonsohn (originaltitel: Healing power of papaya), gör papayatvålens exfolierande egenskaper det till en idealisk produkt för att behandla finnar och förhindra igensatta porer på grund av överflödiga döda celler.

Papayatvål är lugnande för huden

Att rengöra huden med papayatvål hjälper till att lindra smärta, klåda och rodnad. Även om det inte är ett definitivt botemedel mot allergier, bett eller sår, kan det hjälpa till att minska obehag medan du använder en annan behandling.

Användning av papayatvål hjälper till att förhindra pigmentfläckar

För närvarande finns det inga vetenskapliga studier som stöder teorin att papayatvål minskar pigmentfläckar. Simonsohn, författare till boken som vi nämner ovan, menar dock att regelbunden användning kan få ärr att se ljusare ut med tiden.

Låt oss nämna här att papain inte gör huden ljusare kemiskt, vilket är fallet med kommersiellt tillgängliga blekande krämer. Det fungerar i stället genom att det exfolierar de yttre skikten som kan ha blivit färgade eller skadade av solen.

Det är en naturlig fläckborttagare

Enzymet papain, som finns i papaya-växten, katalyserar nedbrytningen av proteiner genom hydrolys (tillsats av en vattenmolekyl). Därför är det väldigt effektivt för att ta bort fläckar från textilier.

Enligt boken Papaya av Harald W. Tietze (originaltitel: Papaya: The Medicine Tree), är tvål från denna växt effektiv för både upplösning och avlägsnande av fläckar med högt proteininnehåll, som bland annat blod.

Du kanske också är intresserad av: Fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder

Kontraindikationer och biverkningar av papayatvål

Bara för att en produkt är naturlig betyder det inte att den inte kan ha kontraproduktiva effekter. Alla kroppar är olika, och vissa människor kan utveckla allergiska reaktioner eller biverkningar från att använda papayatvål.

I allmänhet är det en säker produkt för de flesta. Användning rekommenderas dock inte om du tidigare har haft allergier mot latex eller papaya.

För att undvika obehag, gör följande:

 • Testa tvålen på en liten dold del av huden för att säkerställa att den inte orsakar allergier, irritation, svullnad etc. innan du använder den för första gången.
 • Undvik ögonkontakt.
 • Använd den endast för utvärtes bruk.
 • Avbryt användningen om du märker hudreaktioner och skölj noggrant. Kontakta läkare eller hudläkare vid behov.
 • Håll produkten vid en temperatur under 32 °C.
användning av papayatvål
Om du är allergisk mot papaya eller latex är det bäst att undvika att använda papayatvål.

Vad du bör tänka på när du använder papayatvål för huden

Papaya innehåller nyttiga näringsämnen för huden. Så att lägga till denna typ av tvål i din skönhetsrutin kan vara till hjälp vid exfoliering, att minska förekomsten av finnar och att förhindra pigmentfläckar. Kom dock ihåg att det inte är någon magisk ingrediens.

Slutligen är det bra att också notera att papayatvål inte skapar några omedelbara effekter på huden eller att den kan ersätta produkter som har du blivit rekommenderad av en hudläkare. Det bästa är att konsultera en professionell dermatolog vid akne, irritation eller känslighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Manosroi A, Chankhampan C, Manosroi W, Manosroi J. Transdermal absorption enhancement of papain loaded in elastic niosomes incorporated in gel for scar treatment. Eur J Pharm Sci. 2013 Feb 14;48(3):474-83. doi: 10.1016/j.ejps.2012.12.010. Epub 2012 Dec 21. PMID: 23266464.
 • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
 • Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
 • Simonsohn, B. Healing Power of Papaya. Lotus Press (2000).
 • Tietze, H. Papaya the Medicine Tree. Harald Tietze Publishing (2003).
 • Amri E, Mamboya F. Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology (2012).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.