Allt du behöver veta om puriner och urinsyra
Många människor känner till puriner på grund av deras förhållande till gikt men få människor känner till den verkliga betydelsen av dessa molekyler och deras roll i kroppen när det gäller urinsyra. De är en av föreningarna som utgör de grundläggande delarna av deoxiribonukleinsyra (DNA).
Puriner är en kvävehaltig bas som behövs för att skapa DNA. Därför finns de i dina celler och i maten du äter, till exempel kött. Dessutom har de sin egen nedbrytnings- och eliminationscykel. När de sönderdelas blir de till urinsyra. Om urinsyran inte elimineras korrekt kan det orsaka gikt. Bland de kemikalier som kategoriseras som puriner finns det två bastyper: adenin och guanin. I den här artikeln ska vi förklara vad puriner är och varför din kropp behöver dem.
Vad är puriner?
Som vi nämnde är puriner en familj av molekyler. De är kemiska föreningar som utgör en del av ditt DNA och andra molekyler såsom ribonukleinsyra (RNA). I denna familj finns det två viktiga grupper: adenin och guanin.
Eftersom de utgör en del av ditt DNA är det logiskt att de förekommer naturligt i din kropp. Faktum är att din kropp kan skapa dem. Dessutom är vissa livsmedel såsom kött och fisk mycket rika på puriner.
Puriner deltar i många cellulära metaboliska processer och även i syntesen av proteiner. Det finns många störningar som förändrar den normala cykeln för dessa molekyler. När processen att eliminera dem påverkas kan du utveckla gikt.
Gikt är dock inte den enda sjukdomen kopplad till puriner, men den är den vanligaste. Det finns många störningar som kan påverka deras nedbrytning som är allvarligare än gikt.
Du kanske också vill läsa: Fem vanliga orsaker till hög urinsyra
På vilket sätt är puriner relaterade till urinsyra?
När puriner bryts ner i dina vävnader lämnar de kvar urinsyra. Levern och tunntarmen bryter normalt ner dem. Mängden producerad urinsyra beror på flera faktorer.
Generellt är den viktigaste faktorn din kost. Detta beror på att maten du äter är en av de viktigaste källorna till puriner. Nästan all urinsyra elimineras genom urinen dock utsöndras en del av den också genom tarmarna. En hög koncentration av urinsyra kan förutom gikt även orsaka njurproblem.
Gikt är en typ av artrit som kan förklaras med puriner. Det påverkar främst lederna. Det orsakar intensiv smärta och rodnad och svullnad i det drabbade området.
Du kanske också vill läsa: Vad kan man upptäcka med ett urinprov?
Varför är puriner viktiga för min kost?
Som vi redan nämnde är mat din huvudsakliga källa till puriner. Detta innebär att din kost är en viktig faktor för utveckling och kontroll av sjukdomar orsakade av urinsyra.
Även om alla helst borde följa en hälsosam och balanserad kost är det i synnerhet viktigt för människor som är benägna att få dessa sjukdomar att kontrollera vad de äter. De livsmedel som är rika på puriner inkluderar:
- Kött i allmänhet, dvs nötkött, fläsk, vilt och fågel.
- Skaldjur, såsom hummer och musslor.
- Lever och njurar från vissa djur.
- Fisk såsom rökt lax och ansjovis.
När din kropp har problem att bearbeta puriner bör du undvika att äta dessa livsmedel. Vi rekommenderar också att du håller en hälsosam vikt och undviker alkohol.
Kom ihåg detta när det gäller puriner och urinsyra
Trots alla rekommendationer i den här artikeln bör du alltid rådfråga en läkare för full information. Gikt är ett väldigt vanligt tillstånd och den artrit som den orsakar är mycket smärtsam. Av denna anledning är det viktigt att vara uppmärksam.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dieta Baja En Purinas (Aftercare Instructions) Care Guide Information En Espanol. (n.d.). Retrieved March 9, 2020, from https://www.drugs.com/cg_esp/dieta-baja-en-purinas-aftercare-instructions.html
- ¿Qué son las purinas y pirimidinas? | Guía Metabólica. (n.d.). Retrieved March 9, 2020, from https://metabolicas.sjdhospitalbarcelona.org/ecm/defectos-metabolismo-purinas-pirimidinas/info/purinas-pirimidinas
- Trastornos del metabolismo de las purinas y pirimidinas | Harrison. Principios de Medicina Interna, 19e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved March 9, 2020, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1717§ionid=114940864#1137946056
- Schnarwiler, Natasha Oliveira, et al. “ÁCIDO ÚRICO COMO FATOR DE RISCO PARA DOENÇAS CARDIOVASCULARES.” Mostra Interdisciplinar do curso de Enfermagem 3.2 (2019).
- Carvajal, Carlos Carvajal. “El ácido úrico: de la gota y otros males.” Medicina Legal de Costa Rica 33.1 (2016): 182-189.