Behandla urinsyra med antiinflammatorisk kosthållning

Att följa en antiinflammatorisk kosthållning kan begränsa produktionen av urinsyra i kroppen och gynna dess korrekta eliminering. Även om det inte är ett botemedel för problemen som uppstår på grund av denna substans, är det ett utmärkt hjälpmedel vid behandlingen.
Behandla urinsyra med antiinflammatorisk kosthållning

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att behandla överflödig urinsyra i kroppen är viktigt eftersom det kan sätta igång en rad inflammatoriska förändringar som kan påverka livskvaliteten negativt.

Att anpassa sig till en antiinflammatorisk kosthållning är ett av de bästa sätten att undvika dess effekter och att stabilisera situationen.

Detta tillstånd, som även kallas hyperurikemi , orsakas av nedbrytning av puriner som finns i vissa livsmedel.

Trots att kroppen bryter ner och gör sig av med puriner med hjälp av njurarna kan man ibland drabbas av förändringar eftersom njurarna inte kan utföra denna funktion på ett korrekt sätt.

Som resultat kan njursten bildas, vilket även kan leda till gikt- och ledsmärta. I många fall är detta kopplat till metaboliska rubbningar och arteriell hypertension.

Hur kan man med hjälp av att följa en antiinflammatorisk kosthållning bekämpa urinsyra?

Det är viktigt att man vet vad som är tillåtet och vad som inte är det. Sen kan man ta en ordentlig titt på en antiinflammatorisk kosthållning som kan hjälpa.

En antiinflammatorisk kosthållning för att behandla urinsyra: vad du behöver veta

Att ta medicin är nuförtiden den vanligaste behandlingsmetoden för överdrift av urinsyra i kroppen. Däremot är kosten det bästa sättet att stabilisera nivåerna av urinsyra i blodet.

Varför?

Kvinna som håller upp en skål med grekisk sallad.

Livsmedlen i vår kost kan vara hjälpsamma eller skadliga då man har att göra med detta problem.

Medan vissa livsmedel ökar koncentrationen av puriner, finns det andra som stöder den metaboliska processen och eliminerar urinsyra från kroppen.

Genom att följa en antiinflammatorisk kosthållning kan man få i sig de nödvändiga näringsämnena för att bekämpa denna rubbning.

Därför föreslår vi att man undviker alla källor till urinsyra och prioriterar alkaliserande livsmedel.

Meningen med en antiinflammatorisk kosthållning

En antiinflammatorisk kosthållning som används för att behandla urinsyra har tre huvudsakliga syften: reglera urinens pH-värde, reglera konsumtionen av puriner och att minska intaget av fruktos.

Dessa kommer alla att underlätta upplösning av denna substans och därmed blir man av med dess effekter.

1. Reglera urinens pH-värde

Njurarna är organen som har ansvar över att filtrera urinsyran från blodet för att sedan göra av med det från kroppen genom urinen.

Men då detta inte fungerar så som det ska är det viktigt att förändra urinens pH-värde för att underlätta eliminering av urinsyra.

Hur?

Man kan göra detta genom att:

  • Dricka mera vatten och nyttiga avkok.
  • Öka intaget av mat med basiskt pH, till exempel grönsaker, potatis och frukt.
  • Minska intaget av urinsyra eller syrliga komponenter så som raffinerat socker, ägg och animaliska produkter (kött, fisk).
  • Begränsa saltintaget och laga mat hemma oftare.
  • Undvik alkoholhaltiga drycker helt och hållet, allt från öl och vin till stark sprit.

2. Reglera intaget av puriner

I alla antiinflammatoriska kosthållningar vill man att intaget av puriner är så lågt som möjligt. Därför är det viktigt att hålla bra koll på vad man stoppar i sig samt hur maten tillagas.

Då man kokar livsmedel som innehåller puriner försvinner merparten i vattnet.

Därmed är det en bra metod att koka dessa livsmedel för att minska sitt intag av puriner, men se till att du inte använder kokvattnet som buljong.

3. Reglera intaget av fruktos

Fruktos bryts ned i kroppen till en typ av puriner som kallas xantin, vilket vidare utvecklas till urinsyra. Därför rekommenderar vi att man begränsar sin konsumtion av frukt till en per dag.

Dessutom bör du välja frukt som har lägre fruktos innehåll.

Dessa är bland annat:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.