Allt du behöver veta om medicinska skyddsmasker

Det finns olika typer av medicinska skyddsmasker, och var och en har en specifik funktion. Alla masker är inte användbara för alla typer av exponeringar. Dessutom är det viktigt att veta hur man sätter på dem på rätt sätt.
Allt du behöver veta om medicinska skyddsmasker
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Medicinska skyddsmasker är enskilda skyddsutrustningartiklar som människor kan bära. De skyddar mot exponering för kontaminering via luftvägarna. Dessa masker är gjorda av ett filtreringsmaterial och har en klämma, eller näsadapter, och gummiband eller annat fästelement.

Vissa av dem har även utandningsventiler. Dessa ventiler gör så att det blir lättare att andas med masken på, och de förhindrar även kondens. Dessa masker är tillverkade för att kunna användas under längre perioder.

Typer av medicinska skyddsmasker

Det finns två olika grupper av medicinska skyddsmasker:

Kirurgiska masker

Dessa masker skyddar andra människor. Det beror på att de filtrerar partiklarna när du andas och förhindrar att de når utsidan.

Högklassade FFP-masker

Denna typ av mask skyddar bäraren. De filtrerar partiklarna i miljön så att användaren inte andas in dem.

Dessa masker finns i olika former beroende på design. De kan vara konformade, horisontella och även vertikala. Beroende på effektiviteten kan de dessutom vara av klass 1, 2 eller 3. Klassens typ beror på hur bra de filtrerar föroreningarna i miljön.

 • FFP1: 78% filtreringseffektivitet, miljökoncentrationer upp till 4 TLV-gränsvärde.
 • FFP2: 92% filtreringseffektivitet, miljökoncentrationer upp till 12 TLV.
 • FFP3: 98% filtreringseffektivitet, miljökoncentrationer upp till 50 TLV.
Kirurgisk mask skyddar din omgivning.

Du kanske också är intresserad av: 5 kurer baserade på eukalyptus mot andningsproblem

Hur använder jag medicinska skyddsmasker?

Vilken som är den bästa masken beror på riskfaktorerna. Se dock alltid till att tvätta händerna både före och efter du använder en medicinsk skyddsmask. Sätt på masken innan du går in på ett kontaminerat område och ta av den utanför. Se också till att den passar ordentligt så att du får ett så bra skydd som möjligt.

Det är viktigt att byta skyddsmask efter att du använt den, eller om den blir våt eller skadad. Det är också en bra idé att byta mask om du andas mycket, eftersom fukt byggs upp inuti masken och försämrar filtreringsförmågan.

Vilken typ av skyddsmask bör du använda?

Du bör använda en kirurgisk mask när du byter aktivitet eller flyttar från en miljö till en annan.

FFP2-masker bör ha en bra passform över ansiktet och täcka näsan och munnen helt för att skydda slemhinnan. Se också till att använda dem enligt gällande isolerings- och försiktighetsåtgärder för personer med smittsamma sjukdomar. Du bör använda FFP3-masker när du riskerar exponering.

Hur du sätter på och tar av en mask

Det är viktigt att du vet hur du sätter på dig en mask ordentligt så att du kan skydda dig själv. Men, det är också viktigt att du vet hur du ska ta av den. Om du inte gör på rätt sätt riskerar du att bli exponerad för sjukdom.

Att sätta på masken

För att korrekt sätta på en medicinsk skyddsmask måste du göra det utanför ett kontaminerat område. Följ dessa steg:

 1. Tvätta händerna och kontrollera utgångsdatumet på masken. Det får inte finnas några fel på masken.
 2. Nu kan du sätta på masken. Tänk på ordningen i vilken du bör sätta på skyddsutrustning om du även ska använda andra skydd. Detta är ordningen: rock, mössa, byxor, mask, glasögon och handskar.
 3. Se till så att masken passar ordentligt för att skydda dig själv. Om du bär glasögon måste du ta av dem för att ta på och justera din mask. Efter justeringen kan du ta på dig dina glasögon igen.
FFP-3 masker skyddar dig från din omgivning.

Hur sätter du på medicinska skyddsmasker på rätt sätt?

 1. Håll masken med båda händerna och se till så att näsklämman är högst upp. Forma sedan klämman genom att försiktigt vika den på mitten och öppna masken genom att dra i underkanten.
 2. Sätt sedan masken under hakan och för de två banden över huvudet.
 3. För det nedre bandet under dina öron och det övre bandet över toppen på huvudet.
 4. Forma till sist näsklämman med båda händerna så att den passar formen på din näsa.

Att ta av din mask

Det finns också en ordning i vilken man bör ta av skyddsutrustning om man har mer än ett plagg på sig: handskar, glasögon, byxor, mössa och rock. Du tar av dig masken utanför det kontaminerade området. Sedan måste du se till så att du lägger den i rätt behållare och även tvättar händerna.

Slutsats

Det finns olika typer av medicinska masker som skyddar genom att filtrera de skadliga partiklarna i miljön. Det är därför viktigt att välja rätt mask och även sätta på masken på rätt sätt. Alla masker är inte användbara i alla situationer, och beroende på situationen kan en del till och med vara kontraproduktiva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cárcoba Alonso, A. (1992). Los equipos de protección individual. Salud y Trabajo.

 • Morelos, R., Ramirez, M., Sanchez, G., Chavarín, C., & Meléndez, E. (2014). El trabajador de la salud y el riesgo de enfermedades infecciosas adquiridas. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.

 • Mutual de Seguridad CChc. (2013). Protección respiratoria. ACHS.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.