Allt du behöver veta om hudtillståndet melasma
Melasma är en hudsjukdom som även kallas kloasma, eller ibland ”graviditetsmasken”. Tillståndet består av uppkomsten av mörka brunaktiga fläckar på de delar av huden som utsätts för solen, särskilt i ansiktet.
Namnet ”graviditetsmasken” kommer av att läkare ofta förknippar melasma med kvinnor som är gravida. Men åkomman är också överrepresenterad hos kvinnor som använder preventivmedel. Det kan dock drabba vem som helst och kan sitta kvar under lång tid.
Det är svårt att säga exakt hur utbrett det är, men enligt studier är det mellan 15 och 56 % av alla gravida kvinnor som får det, osäkerheten är med andra ord stor. För att du ska få lära dig mer om ämnet ska vi i den här artikeln förklara allt du behöver veta om melasma, dess orsaker och hur man behandlar det.
Varför uppstår melasma?
Melasma, som vi har nämnt, består av en hyperpigmentering som uppträder på områden av huden som utsätts för solljus. Det består av fläckar med mörkare färg än den omgivande huden och uppstår främst på kinderna, i pannan och på näsan. Men de kan också dyka upp på underarmar, hals och andra delar som inte skyddas från solens strålar.
Dessa fläckar är resultatet av en ökad melaninproduktion. Melanin är pigmentet som ger färg till vår hud. Produktionen av ämnet kan variera beroende på många faktorer, såsom nivåerna av vissa hormoner.
Detta förklarar varför det är mycket vanligare att melasma uppträder hos gravida kvinnor och kvinnor som tar preventivmedel. I båda situationerna sker det en förändring i nivåerna av vissa hormoner, såsom östrogen.
Det är dock bra att komma ihåg att detta tillstånd även kan förekomma hos män, även om det är mindre vanligt. Sanningen är att det är ett godartat tillstånd som inte påverkar personens hälsa. Trots detta är det såklart sant att det i hög grad kan påverka självkänslan hos dem som drabbas av tillståndet.
För att melasma ska utvecklas måste det finnas en viss genetisk predisposition. Förutom hormonella faktorer visar forskning att exponering för solljus kan orsaka uppkomsten. Liknande kan vissa läkemedel och viss kosmetika utlösa det.
Du kanske också gillar: Atopiska eksem och hud: Vad är det och vad orsakar det?
Typer av melasma
Huden är indelad i tre olika zoner beroende på djup: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis). Det finns olika typer av melasma beroende på område.
- Epidermal melasma. Denna typ påverkar det mest ytliga lagret av huden och består av bruna fläckar med väldefinierade kanter.
- Dermal melasma. Denna typ sitter djupare och fläckarna är blågrå till färgen.
- Kombinerad melasma. Denna typ är en blandning av båda.
Diagnos och behandling
Eftersom melasma är ett hudtillstånd är det bästa att konsultera en hudläkare för en korrekt diagnos. Detta är viktigt eftersom det måste skiljas från andra hudskador som i sin förlängning kan leda till cancer.
Som vi har nämnt är tillståndet godartat och försvinner vanligtvis av sig självt, men i de flesta fall av melasma så är tillståndet återkommande och tenderar att dyka upp igen. Därför bör behandlingen även innefatta förebyggande åtgärder.
Vi rekommenderar att du undviker överdriven solexponering, men om det inte går att undvika bör du alltid använda en solskyddskräm med hög skyddsfaktor, oavsett om det är sommar eller vinter. Forskning har visat att solen är en av de mest inflytelserika faktorerna för tillståndets återkomst.
Dessutom finns det ett antal olika behandlingsalternativ för att ta bort eller dölja fläckarna. För det första kan läkaren ordinera läkemedel i form av krämer, eller så kan man utföra en peeling av området med fläckarna. I vissa fall kan en specialist på området rekommendera laserbehandling.
Det är dock upp till läkaren att rekommendera den mest lämpliga behandlingen utifrån varje individs specifika situation.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sheth, V. M., & Pandya, A. G. (2011). Melasma: A comprehensive update: Part II. Journal of the American Academy of Dermatology. Mosby Inc. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2011.06.001
- Fundación Piel Sana – Wikiderma Cloasma o melasma. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://fundacionpielsana.es/wikiderma/cloasma-o-melasma
- Dermatologia.cat | Melasma. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from http://dermatologia.cat/es/informacion-para-pacientes/informacion-enfermedades/melasma/
- Hiperpigmentación | Melasma | Eucerin. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://www.eucerin.es/acerca-de-la-piel/indicaciones/melasma