Tecken på hudcancer du inte borde ignorera

För att upptäcka tecken på hudcancer i tid är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella förändringar hos dina hudfläckar såväl som utseendet på nya. Lär dig vad du ska leta efter i den här artikeln.
Tecken på hudcancer du inte borde ignorera

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

När det gäller att skydda huden mot solskador och hudcancer vidtar många inte de nödvändiga försiktighetsåtgärderna. Bland de saker du borde vara mest försiktig med för att undvika hudcancer är det viktigaste din exponering för UV-strålar. Dessa strålar kan förorsaka betydande skador på din hud, mycket mer än bara rynkor och åldersfläckar. Idag vill vi berätta om tecken på hudcancer och hur du kan förebygga den.

Typer av hudcancer

Innan vi går igenom tecken på hudcancer du inte bör ignorera måste du veta att det finns två typer av hudcancer: melanom och icke-melanom.

  • Melanom är den mest aggressiva hudcancern, men också den sällsyntare. Det börjar i de djupaste skikten av huden. När det uppträder kan det spridas till andra områden eller organ.
  • Vid icke-melanom hudcancer händer förändringar på cellnivå. Det är den vanligaste och minst aggressiva typen. Förändringarna förekommer ofta i de mellersta och yttersta lagren av huden, vilket gör dem ganska lätta att upptäcka.

Icke-melanom cancer behandlas vanligtvis med en liten operation som tar bort alla onormala celler, så det är lätt att behandla.

Tecken på melanom

Läkarundersökning av leverfläck

Vi har alla fräknar och leverfläckar, så du behöver inte oroa dig för dem. De anses vara godartade hudskador bildade av celler som syntetiserar hudfärg. Men om du märker att du plötsligt får många leverfläckar eller fräknar, eller att de som du alltid har haft börjar förändras, är det en bra idé att träffa en hudläkare.

Förändringar du borde se upp med går under bokstäverna A, B, C, D och E.

A för asymmetri

Det kan vara lite svårt att se om en leverfläck är asymmetrisk, men du kan försöka jämföra dess båda halvor genom att ställa en pappersbit på högkant på mitten. Om de inte är lika kan det vara ett tecken på hudcancer.

B för irregular borders (oregelbundna kanter)

En vanlig leverfläck eller fräken har släta, regelbundna kanter. Om de är oregelbundna eller suddiga borde du leta efter de andra tecknen. Det är väldigt viktigt att inte ignorera det här tecknet.

C för color (färg)

Hudfläck

Leverfläckar och fräknar kommer i många färger: röda, vita, bruna och svarta. Om du har haft fläcken sedan födseln spelar färgen ingen större roll. Men om en del av den eller hela ändrar färg är det inte normalt. Du borde låta din läkare titta på den.

D för diameter

Om din leverfläck eller fräken är större än 6 mm i diameter är det en bra idé att låta en hudläkare ta en närmare titt. Melanom är ofta större än detta.

E för evolution (förändring)

Varje förändring hos en befintlig leverfläck bör undersökas noggrant. Det inkluderar alla slags förändringar i storlek, form, färg eller om den börjar blöda utan någon uppenbar anledning. Den kan till och med börja försvinna.

Förändringshastigheten är väldigt relativ, varför det är viktigt att veta hur din hud normalt ser ut så att du kan upptäcka tidiga tecken.

Tecken på icke-melanom hudcancer

Hudfläck

Ovan sa vi att melanom är den farligaste typen av hudcancer. Du borde dock aldrig ignorera tecken på icke-melanom hudcancer heller. Var uppmärksam på alla symptom innan det blir ett större problem.

Några av symptomen på icke-melanom hudcancer som du ska se upp med:

  • Små, bleka fläckar med synliga blodkroppar.
  • Röda eller irriterade märken eller områden på bröstet och ryggen.
  • Öppna sår som blöder eller bildar sårskorpor.
  • Vita skador som liknar ärr som uppstår utan uppenbar anledning.
  • En röd utväxt med ett litet hack i mitten.
  • Sårskorpor över vårtor utan att ha du har rivit på dem.
  • Röda, svidande områden.

Hur man förebygger hudcancer

Vi vet att vi inte kan skydda oss mot alla sjukdomar, särskilt inte när de är kopplade till yttre faktorer, såsom klimat eller sol. Lyckligtvis kan du vidta några åtgärder för att förebygga att problemen förvärras.

När det gäller hudcancer borde du:

Undvika överdriven solexponering

Helst ska du inte ägna mer än två timmar i solen. Om du ska vara ute länge bör du leta efter ett skuggigt område eller bära skyddande kläder.

Använd alltid solkräm

Använd solkräm

Numera finns det ett brett utbud av solkrämer för varje budget och preferens. Det är bra eftersom det rekommenderas att alltid lämna hemmet skyddad. Kom ihåg att applicera krämen varannan timme och använd helst en med minst 45 SPF. Samtidigt varnar forskare att man inte ska tro att man kan vistas i solen hur länge som helst bara för att man använder solkräm.

Håll koll på din hud för att upptäcka eventuella förändringar

Den viktigaste försiktighetsåtgärden är alltid att se upp för förändringar. Känn din kropp och undersök den regelbundet. Om du noterar någon av ovanstående förändringar, träffa en hudläkare så snart som möjligt.

Nu när du känner till dessa tecken på hudcancer är det ditt jobb att vara uppmärksam på alla slags förändringar i din hud. Det är en läskig sjukdom, men förebyggande är möjligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.