7 saker du inte visste om hudcancer

Hudcancer har blivit ett av de största hoten i den moderna världen. Varje år diagnostiseras faktiskt fler med denna typ av cancer än de kombinerade diagnoserna för bröst-, prostata- och grovtarmscancer.

Hudcancer drabbar främst människor över 50 år. Det är dock möjligt för yngre individer att utveckla denna typ av cancer, speciellt om de utsätts för solen utan solskydd.

Den vanligaste formen är icke-melanom hudcancer, som har fått det namnet eftersom den inte har några spår av malignt melanom som produceras av melanocyter.

Två faktorer påverkar avsevärt dess uppkomst: strålningen från solen genom UV-strålar samt DNA-mutationer i epiteliala celler.

Men trots att det är en av de vanligaste formerna av cancer har mängden dödsfall stabiliserats. Möjligheterna till tidig diagnos har även ökat.

Därför är det viktigt att lära sig mer om sjukdomen och hur man identifierar några av symptomen.

I den här artikeln vill vi dela med oss av sju fakta om hudcancer och hur den utvecklas.

1. Utsättning för solen

kvinnor-i-solen

Många tror att kontinuerlig utsättning för solen är harmlöst eftersom de tror att det värsta som kan hända är att man bränner sig, vilket läker på några dagar.

Men vad de flesta ignorerar är att strålning mot huden kan påverka cellerna och avsevärt öka risken för hudcancer i det långa loppet.

2. Solkräm räcker inte

Även om du kan minimera de negativa effekterna från solen genom att applicera solkräm kan vanemässigt bruk inte garantera att du slipper hudcancer.

Solen är faktiskt en av de faktorer som associeras med just hudcancer. Utöver det kan UV-strålar, gifter, cigaretter och dålig kost bidra till utvecklingen av hudcancer.

3. Alla leverfläckar kan vara maligna

leverflack

De flesta fall av hudcancer utvecklas från ett födelsemärke som börjar utvecklas abnormt.

I andra fall börjar det från en existerande leverfläck som invaderas av maligna celler.

Denna typ av leverfläckar kallas för melanom, men är inte särskilt vanliga i koppling till denna typ av cancer. Det är dock dessvärre den mest aggressiva typen.

4. Större leverfläckar ökar risken för cancer

Risken för en malign leverfläck ökar om leverfläcken ifråga är stor. Dessa typer av leverfläckar kallas ”kongenitala (medfödda) melanocytnevi”.

Denna typ av leverfläck finns redan vid födseln, och det är vanligt att de växer under årens lopp.

5. Solarier kan vara farliga

Kontinuerlig användning av solarier är en riskfaktor man inte får ignorera.

Även om det kan verka som ett bra alternativ till solande är sanningen att dessa maskiner även utstrålar en viss mängd UV-strålar, vilket kan vara farligt.

6. En infektion kan orsaka hudcancer

brannskada-pa-hand

Andra möjliga orsaker till hudcancer är kroniska skador och svullnad som inträffar på grund av allvarliga brännskador eller infektioner.

Om huden som skyddar den inre delen av kroppen har ett allvarligt tillstånd ökar risken för maligna celler dramatiskt.

7. ”ABCDE”-regeln för att identifiera hudcancer

Den plötsliga uppkomsten av prickar på huden och ovanliga leverfläckar är de mest uppenbara tecknen som avslöjar att du kan ha hudcancer.

Men det finns ytterligare en metod som kan hjälpa dig att slå fast om prickar och leverfläckar på din hud är cancer eller inte: ”ABCDE”-regeln:

  • A – Asymmetri: En del av leverfläcken eller födelsemärket matchar inte den andra.
  • B – Border (kant): Kanterna på leverfläcken är ojämna och ser onormala ut.
  • C – Color (färg): Färgen på leverfläcken har bruna och svarta nyanser. De kan dock även bli vita, blå eller rödaktiga.
  • D – Diameter: Leverfläcken är lite mer än sex millimeter bred.
  • E – Evolving (utvecklas): Med tiden märker du av förändringar i form, storlek och färg hos leverfläcken.

Kom ihåg att det mest effektiva sättet att förhindra utvecklingen av hudcancer är med ett årligt besök hos hudläkaren.

Var uppmärksam på tecken du anser onormala och be om rätt tester för att vara säker.

MER FÖR DIG