Åldersskillnad i förhållanden: Är kärleken tidlös?

Raquel Lemos Rodríguez · augusti 26, 2022
Har du någonsin fallit för någon som är betydligt äldre än dig? Du är inte ensam. Kom ihåg: kärleken har bara en ålder om du ger den det.

Många förnekar att stor åldersskillnad i förhållanden har betydelse men är trots det väldigt strikta när de letar efter kärleken.

Det beror på att vi har många fördomar som säger till oss hur saker och ting är, “När han blir några år äldre kommer han vara en gammal man” eller “Vad kommer hända när verkligheten kommer ikapp oss?”

Det finns ingen anledning att vara rädd för att inleda en relation bara på grund av allmänhetens syn på stor åldersskillnad i förhållanden. Det är bäst att låta dig själv guidas av ditt hjärta.

par

Är du orolig över vad de kommer att säga?

Ibland beror inte en relations slut på ålder utan snarare för att parterna inte trodde att det skulle fungera.

Det är för att samhället och era vänner, även om ni inte vill erkänna det, har påverkat ert tankesätt.

Varför tror man att allt kommer fungera i början? Allt är enklare de första veckorna eller månaderna, när man idealiserar relationen och förväntar sig att man kommer leva i en drömvärld.

kvinna

Det är perioden då allt är möjligt. Men när de rosafärgade glasen försvinner så börjar man oroa sig: Vad kommer andra säga?

Även om du inte vill erkänna det så börjar du oroa dig över många saker:

  • När din partner blir äldre kommer du att behöva ta hand om honom eller henne någon dag. Det är det första man tänker. Men du kan se det så här: du skulle lika gärna kunna dejta någon i samma ålder och en olycka gör att han eller hon blir beroende av dig för resten av livet. Det är samma sak, bara en annan situation. Spelar det verkligen någon roll när det gäller kärlek?
  • Du kanske tänker att han eller hon är mer mogen än dig. Men kom ihåg: när du är född bestämmer inte din mognad. En 40-åring kan vara väldigt omogen, medan en 20-åring kan vara väldigt mogen. Ålder är bara ett nummer och reflekterar inte en persons mognad.
  • Du kanske tänker att han eller hon till slut inte längre kommer att attraheras av dig. Fysisk attraktion är viktigt, men sann kärlek baseras inte bara på utseende. Vi kommer alla att förlora vårt utseende. Men när någon älskar dig för den du är så spelar det inte någon roll. Han eller hon är kär i din insida.

Stor åldersskillnad i förhållanden har bara betydelse om du lägger vikt vid det

Så vi har nu kommit fram till slutsatsen att kärlek bara har en ålder om du ger den det och om du låter dig själv guidas av dina fördomar och uppfattningar – som inte är sanna.

Vi måste försöka frigöra oss från de uppfattningar som gör att vi inte kan njuta av ren, hälsosam och naturlig kärlek.

Kärlek har en ålder om du tror att den har det, en ålder som bestäms av fysiskt skick och ens hälsa. Det som verkligen är viktigt tas inte alltid i beaktande: att älska till fullo.

Det spelar ingen roll om en 20-åring blir kär i en 40-åring. Det som spelar roll är att de är glada och älskar varandra.

Vad kommer att hända imorgon? Ingen vet, men vi kan alla vara säkra på att allt kommer ta slut en dag.

Att ha en åldersskillnad är inte synonymt med att göra slut. Om det vore sant skulle folk i samma ålder ha en större chans att förbli tillsammans (det stämmer förstås inte).

par

Att tro att kärlek har en ålder begränsar dig bara och ger kärleken krav innan den ens kan komma att ändra din åsikt.

Kärleken flyter, den är oväntad, den förvånar oss och låter oss expandera våra sinnen. Sätt inte gränser och försök inte att stoppa den om den kommer i din väg och inte ser ut som du hade tänkt dig.

Att tro att stor åldersskillnad i förhållanden bara skapar problem är som att säga att kärleken har ett slutdatum, när den istället kan vara en upplevelse som varar hela livet, och går emot allt vad du tidigare trott.

Spara

Spara

  • Guzmán, Mónica., Contreras, Paula. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-22282012000100005
  • VV.AA. (2002). Diferencias entre los estilos de amar que tienen hombres y mujeres y sus reacciones de Estrés Postraumático tras la ruptura de su relación.