Äggstockssmärta under klimakteriet - varför sker det?
Kvinnor upplever äggstockssmärta många gånger under livet, oftast under ägglossning eller menstruation. Äggstockssmärta kan dock dyka upp igen under klimakteriet.
Äggstockssmärta inträffar i nedre delen av buken och kan vara mer eller mindre intensiv, konstant eller ha en pulserande känsla. När det inträffar under menstruationscykeln beror det oftast på inflammation i äggstockarna under ägglossningen. Därmed bör man inte känna äggstockssmärta under klimakteriet eftersom äggstockarna inte längre är aktiva i detta skede. I denna artikel förklarar vi varför äggstockssmärta under klimakteriet kan uppstå.
När mensen upphör antar många kvinnor att det beror på klimakteriet. Detta är dock vanligtvis perimenopaus. Det är ett övergångsstadium där en kvinna inte har regelbunden mens, utan den kommer och går eftersom äggstockarna fortfarande är aktiva.
Äggstockssmärta under klimakteriet
Ägglossning är den främsta orsaken till äggstockssmärta under klimakteriet. Detta inträffar eftersom äggstockarna fortsätter att fungera och svälla på samma vis som under det fertila stadiet. Ekopiska graviditeter är ett annat skäl.
Bäckeninflammatorisk sjukdom som är ett annat tillstånd som kan orsaka äggstockssmärta och är vanligtvis en komplikation som uppkommer via en sexuellt överförd sjukdom. Därmed kan det också förekomma andra slags obehag förutom smärtan som till exempel illaluktande blod och smärta vid urinering.
Tumörer är dock också en vanlig orsak och dessa kan antingen vara godartade eller maligna. När en kvinna inte har haft mens på mer än ett år och känner äggstockssmärta under klimakteriet, är det mycket troligt att det är en tumör.
Andra möjliga orsaker är:
- Endometrios: Detta är en patologi som vanligtvis dyker upp under fertiliteten, men kan finnas kvar genom klimakteriet.
- Gastrointestinalt obehag: Många tillstånd kan simulera äggstockssmärta. Faktum är att detta ofta förväxlas med gaser eller irriterande tarmsyndrom.
- Cystor i äggstockarna: Dessa är håligheter fyllda med vätska. De är ganska vanliga och asymptomatiska men kan fortfarande orsaka obehag.
Andra symptom på tumörer
Som vi nämner ovan kan äggstockssmärta under klimakteriet vara ett symptom på en tumör i detta område. Det finns även andra symptom som kan varna dig om att något är fel. Till exempel kan man ha svårt att äta och känna sig mätt på väldigt lite mat. Liknande kan man uppleva urinvägssymptom som exempelvis en ständig önskan om att kissa.
Dessa symptom kan emellertid också förekomma vid andra sjukdomar. Med det sagt är symptomen vanligtvis beständiga eller mer frekventa vid förekomst av en äggstockstumör. Du bör konsultera en läkare oavsett. Dessutom kan du känna dig mer trött och ha ryggsmärta samt känna smärta under samlag. Det kan även påverka magen vilket kan leda till svullnad och förstoppning. Blödning är ett alarmerande tecken, särskilt om du inte har haft mens på över ett år.
Läs även: Fem heta drycker för att lindra mensvärk
Äggstockssmärta och cancer
Du bör boka tid hos en läkare för att ta reda på om du har äggstockscancer. Det är bra om de känner till din medicinska historia, inklusive din familjehistoria. Vanligtvis börjar de med en bäcken- och bukundersökning.
En läkare kan utföra en serie kompletterande tester för att fastställa en diagnos. De kan till exempel använda sig av ultraljud och därefter avgöra om det finns någon överskottsvävnad i äggstockarna. Om det finns, kan de även se om den är flytande eller fast.
Utöver det kan de använda CT-skanning vilket hjälper dem att tydligare utreda om det finns en tumör eller inte. De kan också utföra en biopsi.
Sammanfattning om äggstockssmärta under klimakteriet
För att sammanfatta; äggstockssmärta under klimakteriet är inte fysiologisk och som vi nämnt kan det vara ett tecken på tumör. Därför bör du träffa en läkare för att förklara dina symptom och ställa frågor. De kan utföra relevanta test för att utesluta en tumör. Ju tidigare de ställer en diagnos, desto bättre.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Pruebas para el cáncer de ovario. (n.d.). Retrieved June 6, 2019, from https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-ovario/deteccion-diagnostico-clasificacion-por-etapas/como-se-diagnostica.html
- 8 señales tempranas de cáncer de ovario, según las mujeres que lo experimentaron / Tucson Health Association. (n.d.). Retrieved June 6, 2019, from https://tucsonhealthassociation.org/2017/09/8-senales-tempranas-de-cancer-de-ovario-segun-las-mujeres-que-lo-experimentaron/
- Tomografía Computarizada (TC). Instituto Nacional de Imagen Biomédica y Bioingeniería. https://www.nibib.nih.gov/espanol/temas-cientificos/tomograf%C3%ADa-computarizada-tc.
- Enfermedad Pélvica Inflamatoria. Planned Parenthood. https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/salud-y-bienestar/enfermedad-pelvica-inflamatoria.
- Seguí Díaz M. Cáncer de ovario y tratamiento hormonal en la menopausia. Medicina de Familia. SEMERGEN. 2016; 42(4): 266-267.
- Ministerio de Sanidad. Estudio para conocer la prevalencia, morbilidad atendida y
carga que supone la endometriosis para el Sistema Nacional de Salud. Disponible en: https://www.sanidad.gob.es/en/organizacion/sns/planCalidadSNS/pdf/equidad/Estudio_Endiometrosis._Accesible.pdf. - Sociedad Española de Oncología Médica. Las cifras del cáncer en España. Disponible en: https://seom.org/images/LAS_CIFRAS_DEL_CANCER_EN_ESPANA_2022.pdf.