9 viktiga tryckpunkter för smärtlindring

9 viktiga tryckpunkter för smärtlindring

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

Du kanske inte tror på det, men att trycka på vissa punkter på kroppen kan vara väldigt hjälpsamt när det kommer till att lindra olika smärtor. Detta är på grund av att allt i din kropp är sammankopplat. Här visar vi på olika tryckpunkter för smärtlindring.

Nuförtiden oroar vi oss mycket mer för vår psykiska och fysiska hälsa än vad vi gjorde tidigare. Det händer dock att vi mår dåligt både fysiskt och psykiskt av en eller annan anledning. Att känna till några grundläggande tryckpunkter för smärtlindring kan hjälpa dig att känna dig bättre.

När människor mår dåligt, är det första de gör att självmedicinera. Detta inträffar när du har en lätt huvudvärk, öm hals eller magont. Så när de träffar en läkare är det normalt sett när de känner en starkare smärta.

Det är inte alla som vet vilka typer av smärta och sjukdomar som knyts till din kropps nerver.

Så när de inte är för starka, finns det några smärtor du kan behandla själv. Detta inkluderar huvudvärk, öm hals och magont. Du kan också behandla dem med tekniker som har nått oss tack vare den österländska medicinen.

I den här artikeln kommer vi att visa dig några massageövningar och andra tekniker som du kan använda. Dessa beror på typen av smärta samt dess ställe.

Så här drar du nytta av tryckpunkter för smärtlindring

1. Massage för halsont

Tryckpunkter för smärtlindring

En av de vanligaste smärtorna vi lider av är halsont. För att lindra den här smärtan är allt du behöver göra att klia dina öron varje dag.

 • Detta tack vare stimuleringen av nerverna på insidan av dina öron.

När du kliar dem dagligen, skapar du en ofrivillig reflex som lindrar irritation och klåda i din hals genom en muskelsammandragning.

2. Massage för att lindra magsmärta

En av våra tryckpunkter för smärtlindring gäller magont. Detta är ytterligare ett vanligt problem för många i deras dagliga liv.

 • För att lätta på obehaget är allt du behöver göra att slå lätt med tummen på magen.
 • När du gör detta kommer nervändarna i din tumme hjälpa dig att stabilisera din andning.

Detta hjälper dig i sin tur att bli av med magsmärta. Det gäller framförallt om magsmärtan är orsakad av en massa stress som du möter i ditt dagliga liv.

Sedan kommer din hjärtrytm att sakta ner. Detta kommer att hjälpa till att lugna dig.

3. Öppna upp din näsa

Trycker på näsan
 • Om du har en förkyld och täppt näsa, är allt du behöver göra att sätta tungan i taket på gommen i munnen under ett par sekunder.
 • Ett annat sätt är att trycka på varje näsborre med ett finger.

Med dessa enkla rörelser kan du hantera trycket i dina näsborrar. På så sätt reducerar du ackumuleringen av slem därinne.

Detta låter dig lindra smärtan och uppmuntrar slemmet att avlägsna sig. Som ett resultat av detta kan du andas mycket bättre.

4. Bli av med tandvärk

Detta är en av de vanligaste smärtorna. Det är också den mest irriterande. Du kan dock lösa den genom att hålla en iskub i handen.

 • Denna lindring av tandvärken sker tack vare iskuben. Detta eftersom nervändarna som kopplar samman med hjärnan finns i din tumme och ditt pekfinger.

5. En massage som lindrar huvudvärk

Huvudvärk

Den vanligaste förekommande smärtan för alla är vanligtvis huvudvärk. Detta kan bero på stress relaterad till dina vardagliga problem. Därför är det bra att känna till tryckpunkter för smärtlindring av denna åkomma.

 • För att bli av med den är allt du behöver göra att trycka på din tumme under fem minuter.
 • Som vi nämnt tidigare, är din tumme och ditt pekfinger sammankopplade med din hjärnaSå genom att stimulera dem försvinner smärtan.

6. Hantera högt blodtryck

 • För att reducera högt blodtryck, är det enda du behöver göra att trycka på långfingret på din dominanta hand så hårt du kan.
 • Detta kommer även reducera ångest och raseriutbrott när du blir arg.

7. Massage som reglerar hjärtfrekvensen

Smärta i bröstkorgen
 • Om du märker att din hjärtfrekvens är onormalt snabb, är allt du behöver göra att massera ditt ringfinger. Detta kommer att låta dig sakta ned din hjärtfrekvens till det normala.
 • Dessutom bör du utföra andningsövningar. Andas långsamt och djupt, in genom näsan och ut genom munnen.
 • Medan du gör dessa andningsövningar, massera ditt ringfinger under 5 minuter. Andas långsamt.
 • På det här sättet kommer både din puls och din hjärtfrekvens att återgå till det normala.

8. Lindra illamående

 • Mitten på handen är en av flera mångsidiga tryckpunkter för smärtlindring. Att massera mitten av handen reducerar ditt illamående och din impuls att kräkas. Detta eftersom mitten av din hand korresponderar med ditt emotionella center.
 • Kom ihåg att du behöver ackompanjera denna massage med långsam, avslappnad andning. 

9. Kontrollera panikattacker

Panikattack

När du står inför en möjlig panikattack är allt du behöver göra att hålla ihop dina händer. Du behöver inte använda något tryck. Håll dem mot varandra under några minuter.

Att göra detta kommer att lugna dig eftersom ditt blodflöde och din andning kommer att återgå till det normala i den här positionen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alberto Lou. (2005). Manual de Digitopuntura. https://es.scribd.com/doc/197079643/Alberto-Lou-Manual-de-Digitopuntura
 • Barton, RT. (1952). Algunos fundamentos de la higiene de oído, nariz y garganta. Medicina de posgrado, 12 (5), 451–456. https://doi.org/10.1080/00325481.1952.11708072
 • José Antonio Torres Forjans. (2012). El masaje: una terapéutica de excelencia para canalizar el estrés laboral. Revista Motricidad y Persona: serie de estudios, ISSN-e 0718-3151, Nº. 10, 2012, págs. 63-78. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4027627
 • Manrique, L. (2014). Conocimientos anatómicos en las diferentes técnicas de masajes en la columna vertebral. In 10° Congreso Argentino y 5° latinoamericano de Educación Física y Ciencias. http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=eventos&d=Jev3183
 • Melnick, S. (2017). Success Under Stress. Skillsoft.
 • Underdown A, Barlow J, Chung V, S.-B. S. (2008). Intervenciones con masajes para la promoción de la salud mental y física en lactantes menores de seis meses de vida (Revisión Cochrane traducida). La Biblioteca Cochrane Plus.
 • Vazquez Gallego, J. (2009). Manual Profesional del Masaje. In Manual Profesional del Masaje.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.