5 akupressurpunkter att prova & deras fantastiska fördelar

5 akupressurpunkter att prova & deras fantastiska fördelar

Senaste uppdateringen: 21 november, 2018

Akupressur är en teknik som kommer från traditionell kinesisk medicin, och den är baserad på stimulansen av akupressurpunkter på kroppen för att förbättra den allmänna hälsan.

Om du fortfarande inte har provat är det aldrig för sent att applicera den i vardagen. Akupressur frigör uppbyggda spänningar, förbättrar blodcirkulationen, lindrar smärta och hjälper dig att slappna av ordentligt. Det är därför något som kan vara väldigt användbart när du exempelvis känner av spänningar från stress.

Vi pratar här om en alternativ terapi. Akupressur försöker inte bota några sjukdomar, utan förbättra den allmänna hälsan och erbjuda en behandling som är naturligare än vanliga medicinska procedurer. Med det sagt vill vi uppmuntra dig att prova följande 5 akupressurpunkter på dig själv.

Om du vid något tillfälle har huvudvärk efter en lång dag på jobbet, eller om du helt enkelt bara vill förbättra din blodcirkulation, prova dem!

Akupressurpunkter och “det tredje ögat”

Ett tredje öga

Denna tryckpunkt kallas det tredje ögat och är en av de vanligaste punkterna för att behandla huvudvärk, inklusive migrän.

 • Punkten sitter mellan ögonbrynen, ovanför näsroten.
 • Genom att applicera tryck här kan du exempelvis stimulera olika blodkärl vilket förbättrar blodcirkulationen och syretillförseln. Det är även användbart för att behandla vissa hudproblem.
 • För att stimulera den kan du prova något av följande:
  • Applicera tryck med ditt pekfinger i 60 sekunder.
  • Det andra sättet är mer avslappnande: gör cirkulära rörelser utan att lyfta det tredje ögats finger.

“Bambu”-tryckpunkten

Bambu tryckpunkt

Den här tryckpunkten behandlar dina näsgångar, hjälper dig att slappna av, lindrar stress och ger dig friare luftvägar i näsan.

 • För att hitta den placerar du ditt pekfinger på de inre hörnen av dina ögon.
 • Det är det ben som omger ögonen. Det är ett känsligt område som stimulerar flertalet känslor som kan få dig att snabbt känna dig bättre.

För att använda tryckpunkten behöver du bara applicera tryck med dina fingertoppar på dessa akupressurpunkter i en minut.

(Undvik alltid att applicera för mycket tryck, då det kan orsaka smärta och även visuella hallucinationer, som fläckar eller ljus.)

“Medvetenhetens grindar”

Baksidan av huvudet

Den här tryckpunkten är lokaliserad på baksidan av huvudet, precis bakom kraniet. Den behandlar två viktiga muskler i denna del av kroppen: trapezius och sternocleidomasoid.

 • Det finns olika fördelar med att applicera akupressur på den här delen av kroppen och det är värt ett försök (men det är bra om du har någon som hjälper dig).
 • Genom att stimulera truckpunkten “medvetenhetens grindar” kan du lindra huvudvärk och stelhet i nacken.
 • Det är även bra för att lindra yrsel, ögonsmärtor och även tinnitus.

Den som applicerar trycket på din nacke måste först hitta de två punkterna på baksidan av ditt kranium.

 • Applicera tryck i 5 sekunder genom att använda fingertopparna och massera därefter med knogarna i 3 minuter.

Vi rekommenderar att du ligger ner.

Den “välkomnande doften”

Prickar på kinder

Det poetiska namnet på den här tryckpunkten, “den välkomnande doften”, kan hittas på vardera sidan om näsgångarna. Punkterna kan lindra migrän och obekväma bieffekter associerade med bihåleinflammation.

 • För att göra det behöver du bara sätta dina fingertoppar på dessa områden och massera i en minut. Det är väldigt avslappnande!

“Vindherrgård” eller Gv16 Fengfu

Bakhuvud illustration

Den här punkten berör ett väldigt specifikt område: baksidan av nacken.

Gv16 Fenfu sitter mellan nacken och huvudet. Den är en av de bästa eftersom den har terapeutiska fördelar för flera organ i kroppen.

Här är några av fördelarna:

För att använda tryckpunkten behöver du en iskub. Applicera tryck i intervaller om 3 sekunder i 1 minut.

Du kan känna av effekten nästan direkt.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.