Nattlig huvudvärk: vad är orsaken?

november 25, 2018
Om du ofta lider av nattlig huvudvärk måste du träffa en läkare och genomgå en undersökning för att få reda på orsaken.

Nattlig huvudvärk påverkar din sömn och din förmåga att få återställande vila som hjälper dig att vakna full av energi och optimism.

Vi har nog alla drabbats minst en gång. Man öppnar ögonen till en ny dag men känner sig seg i huvudet. Det känns som att ett mörkt moln trycker ned en och man kan inte tackla dagen framför sig.

Först och främst är det viktigt att skilja på nattlig huvudvärk och vanlig huvudvärk. Ibland går man till sängs med en huvudvärk som redan startat och som förvärras under natten. Den började dock innan du gick till sängs, och är således inte en nattlig huvudvärk.

Det är heller inte något som bara inträffar en gång; det är en återkommande åkomma som är vanligare än många kanske är medvetna om.

Idag vill vi förklara vad som orsakar dem.

Nattlig huvudvärk: 5 kännetecken

Huvudvärk har många olika orsaker

Huvudvärk har många olika orsaker. Om värken kommer plötsligt under natten och stör din sömn finns det dock en annan uppsättning orsaker som bör övervägas. Om det inträffar varje natt flera dagar i sträck är det alltid bra att tala med din läkare.

Låt oss ta en titt på vad som kan orsaka nattlig huvudvärk:

1. Hypnisk huvudvärk

Hypnisk huvudvärk, efter engelskans ”hypnic headache”, är inte välkänt. Värken kan dyka upp under natten eller även man tar en tupplur. Generellt sett inträffar den under REM-sömnen. Det är en mild men skarp smärta som vanligtvis varar i 15 minuter upp till tre timmar.

Anledningarna bakom är inte helt förstådda, men man tror att hypnisk huvudvärk kan kopplas till en plötslig sänkning av melatoninet – ett hormon som reglerar sömnen.

Hypnisk huvudvärk brukar främst drabba personer över 50.

2. Inflammationsorsakande livsmedel

Undvik MSG och ost

Vissa livsmedel kan orsaka förändringar i kroppen när man äter för mycket av dem. Livsmedel som är rika på mononatriumglutamat (MSG) kan ofta ge upphov till huvudvärk mitt i natten om de äts sent på dagen, som exempelvis till middag.

Detta konstgjorda tillskott är inte bara ohälsosamt, utan även beroendeframkallande. Det intensifierar smak i många livsmedel du äter varje dag, såsom såser, soppor, buljonger och många färdiglagade måltider.

Ost och andra mejeriprodukter orsakar också inflammation och ofta nattlig huvudvärk. Det betyder att du bör vara försiktig med vad du äter till middag. Var noga med vilka livsmedel du äter så nära läggdags.

3. Huvudvärk från bihåleinflammation

Den här typen är också kopplad till nattlig huvudvärk. Den uppstår vid bihåleinflammation, och smärtan är väldigt intensiv. Känsligheten kan även nå öronen och huvudet.

Ofta tror folk att det beror på någon form av migrän eller vaskulär huvudvärk, men inte bihåleinflammation. Tillståndet har en tendens att förvärras på natten om luften är väldigt torr. Luftfuktare kan vara väldigt hjälpsamma i dessa fall.

4. ”Exploding head syndrome”

Exploderande huvud-syndrom

Det är lika märkligt som det är sant. ”Exploding head syndrome”, som kan översättas till exploderande huvud-syndrom, beskrevs i slutet av 1800-talet, men än idag vet man inte mycket om vad som orsakar det. Åkomman hör till sfären som kallas för parasomnier”, eller sömnstörningar med andra ord.

  • Det består av en intensiv huvudvärk just när personen ska somna.
  • Kvinnor brukar drabbas mer än män.
  • Vissa upplever det bara en gång i livet; andra kan drabbas i månader i sträck.
  • I alla registrerade fall försvinner de dock av sig själva.
  • I dagsläget indikerar data att det kan vara kopplat till en skada i ett av benen i örat eller även ett fel i nervaktiviteten just när man ska somna.

Missa heller inte: 10 livsmedel som bekämpar sömnlöshet

5. Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk är en typ av migrän som drabbar fler män än kvinnor.

  • Den dyker upp mellan två till tre timmar efter att man somnat.
  • Smärtan är väldigt intensiv och varar under en relativt kort period, mellan 15 och 30 minuter.
  • Smärtan upplevs på ena sidan av huvudet bakom ögat och kan sträcka sig till tinningen och nacken.
  • Andra symptom är ögoninflammation, täppt näsa och rinniga ögon.

Hortons huvudvärk är ibland kronisk.

Om du har upplevt några av dessa problem flera nätter i sträck bör du inte tveka: kontakta din läkare omedelbart.