9 fördelar med att dricka öl med måtta

Eftersom öl är en naturlig produkt kan den förbättra hälsan på många sätt, men bara när du inte dricker mer än två om dagen.
9 fördelar med att dricka öl med måtta

Senaste uppdateringen: 10 december, 2018

Att dricka öl är något man gör i hundratals länder i hela världen, och är speciellt gott på varma sommardagar när man är med vänner eller strax efter att man har kommit hem från jobbet.

Precis som med andra alkoholhaltiga drycker kan för stor konsumtion av öl vara skadligt för hälsan, men tack vare näringsegenskaperna i öl har det visat sig ha diverse fördelar för kroppen, så länge du dricker det med måtta.

Många vet inte att öl endast har 45 kalorier per 1 dl, och det är dessutom en källa till vitaminer, mineraler och antioxidanter. Så idag vill vi täcka nio av ölets främsta fördelar för att påminna dig om att dricka en öl då och då.

1. Stärker benen

Öl stärker benen

Utöver kalcium är kisel ett viktigt mineral för att bibehålla benhälsan. Öl innehåller stora mängder av detta mineral, vilket hjälper till att stärka bendensiteten i äldre människor. Att dricka mer än två glas om dagen associeras dock med en högre risk för benfrakturer.

2. Nyttigare njurar

En av anledningarna till att du känner behovet att urinera efter att du har druckit öl beror på dess vätskedrivande effekt. Eftersom det består till 90% av vatten, innehåller lite natrium och har en massa kalium kan öl stimulera utsläppet av ansamlade vätskor.

Tack vare humlen i öl kan måttlig konsumtion även minska risken för njursten med upp till 40%.

3. Att dricka öl förebygger neurodegenerativa sjukdomar

Neurodegenerativ sjukdom

Kontrollerad ölkonsumtion spelar en roll i produktionen av nya nervceller, vilket förbättrar minnet. Det kisel som finns i öl hjälper till att eliminera giftiga metaller som kopplas till olika degenerativa sjukdomar.

4. Öl är anticancerogent

En av polyfenolerna i öl, xanthohumol, är känd för att vara en kraftfull antioxidant som förebygger tillväxten av cancerceller. Detta humlederivat kan användas som en preventiv kur mot prostata- och grovtarmscancer.

Öl innehåller även näringsämnen som anses vara komplettera hormonbehandlingar för kvinnor.

5. Öl är antiinflammatoriskt

Kvinna med knäsmärta

Humle, en av de huvudsakliga ingredienserna i öl, har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper som minskar risken för sjukdomar associerade med åldrande. Denna aktiva beståndsdel kan vara till stor hjälp för att kontrollera artrit och andra sjukdomar som orsakas av inflammation.

6. Förbättrar matsmältningen

Fibrerna och de antiinflammatoriska egenskaperna i öl gör drycken väldigt behjälplig för matsmältningen. Eftersom det är en jäst vätska kan den stimulera bra bakterier för tarmfloran och balanserar dessutom magens pH-värde.

Den kan användas för att bekämpa gaser, inflammation och smärta. Öl är även en utmärkt kur mot förstoppning tack vare sina kostfibrer.

7. Rikt på vitaminer och mineraler

Spannmål som korn och vete används för att göra öl, utöver vatten och jäst. Spannmålen är laddade med näringsämnen som överlever bryggprocessen. De stärks dessutom av jäsnings- och filtreringsprocessen.

Öl är en naturlig källa till:

  • B-vitaminer (framförallt folsyra)
  • Mineraler (kisel, kalium, magnesium, kalcium, selen)
  • Fibrer

8. Kontrollerar kolesterolet

Bekämpa kolesterol

De som dricker alkoholhaltiga drycker med måtta har högre nivåer av bra kolesterol (HDL). Denna typ av hälsosamt fett minskar överflödiga lipider i blodet, vilket förebygger blockage. Öl minskar även mängden fibrinogen i kroppen – ett protein som ökar blodkoaguleringen.

Tack vare sina polyfenoler hjälper öl dessutom till att kontrollera högt blodtryck och skyddar hjärtat.

9. Förebygger åldrande

De aktiva komponenterna i öl kontrollerar kroppens inflammatoriska process och minskar risken för att utveckla kroniska sjukdomar. Öl innehåller även stora mängder antioxidanter, som är molekyler kapabla att förebygga den oxidativa skada som orsakas av fria radikaler.

För att avsluta kan vi säga att det är bra för kroppen att dricka öl i små mängder, trots att det är en alkoholhaltig dryck. Njut av några fridfulla ögonblick eller drick en öl till middagen några gånger i veckan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.