Tips på hur du sänker dåligt kolesterol med huskurer

Utöver att du undviker fett och socker genom att äta det sänker havre dessutom kolesterolet.

Kolesterol är något kroppen behöver i viss mängd för att hålla sig frisk och fungera ordentligt. Dock är kolesterol som innehåller lipoproteiner med låg densitet känt som ”dåligt kolesterol” (eng. low-density lipoprotein, eller LDL), eftersom det stoppar upp artärerna och orsakar olika typer av sjukdomar.

Kolesterol som innehåller lipoproteiner med hög densitet är känt som det ”bra kolesterolet”, eftersom det hjälper till att ta bort dåligt kolesterol genom att skicka det till levern som rensar ut det från kroppen.

Våra celler behöver som sagt en viss mängd kolesterol. Det finns dock många livsmedel som innehåller alltför mycket av det, vilket kan innebära att kroppen lagrar för mycket av det dåliga kolesterolet, som i sin tur blockerar artärerna och snabbar upp åldrandet.

När artärerna förlorar sin flexibilitet blir det svårare för blodet att flyta och det påverkar med tiden själva cirkulationen. Tänk på de stora risker det för med sig!

Det är viktigt att du anammar vanor som låter dig rensa bort dåligt kolesterol från blodet så att det inte leder till allvarliga konsekvenser. Vi kommer här att ge dig tips på några användbara huskurer.

Avkok på björk

Björk har renande egenskaper som hjälper till att rensa bort dåligt kolesterol från kroppen och från själva blodet i synnerhet. För att dra nytta av dessa egenskaper kan du göra ett avkok på björklöv och dricka tre koppar per dag.

Ingredienser

  • 1/2 matsked torkade björklöv
  • 250 ml vatten

Tillredning

Koka upp en kopp vatten. När det börjar bubbla lägger du i björklöven och låter vattnet sjuda i några minuter. Lyft sedan bort avkoket från värmen och låt det svalna i 10 minuter. Därefter dricker du den rekommenderade mängden.

Havrevatten

eliminera dåligt kolesterol

Havre är ett av de mest hälsosamma livsmedlen som finns och du kan inkludera det i din kost varje dag. Det är rikt på lösliga fibrer som gör att kroppen tar upp mindre fett och socker, samtidigt som det är mycket bra för att minska ner på kolesterolet.

För att dra nytta av fördelarna till max rekommenderar vi att du tillreder havrevatten och dricker det flera gånger om dagen.

Ingredienser

  • 3 matskedar havre
  • 1 liter vatten

Tillredning

Det enda du behöver göra är att lägga till 3 matskedar havre i en gryta och koka upp det med en liter vatten. Låt det därefter svalna under natten och nästa morgon har du ditt havrevatten.

Vatten med äggplanta

Vatten med äggplanta har blivit väldigt populärt under de senaste åren, då det har visat sig att det snabbare bränner fett från kroppen.

Nyligen utgivna studier har även visat att personer som dricker vatten med äggplanta kan rensa bort dåligt kolesterol från blodet. Denna fördel beror på nasunin, ett fytonäringsämne som rensar bort de fria radikalerna.

Ingredienser

  • 1 äggplanta
  • 2 liter vatten

Tillredning

Skär äggplantan i bitar och koka bitarna i två liter vatten. När det har kokat i tre minuter lyfter du bort det från värmen och låter det svalna. Nu kan du dricka det flera gånger om dagen.

Rödvin och persilja

eliminera dåligt kolesterol

Ett glas rödvin om dagen kan hjälpa till att rensa bort dåligt kolesterol tack vare sina höga nivåer av antioxidanter. Dessa stimulerar istället det bra kolesterolet.

Persilja har å andra sidan viktiga flavonoider och vidgar även blodkärlen, tack vare sina höga nivåer av apiol.

Om du lägger samman dessa ingredienser i en enda kur kan du rensa bort dåligt kolesterol från blodet och bättra din kardiovaskulära hälsa.

Ingredienser

Tillredning

Ta fram en lufttät burk och blanda vinet med persiljan. Låt stå i 12 dagar. Du kan sedan dricka en kopp till varje måltid.

Kronärtskocka

Ett avkok på kronärtskocka är perfekt för att rena kroppen, ta bort gifter och rensa dåligt kolesterol från blodet. Om du ofta dricker avkok på kronärtskocka kan du också lättare gå ner i vikt.

Ingredienser

  • 2 blad från en kronärtskocka
  • 1 glas vatten (250 ml)

Tillredning

Koka upp de två bladen i vatten i 15 minuter. Låt det sedan svalna i 5 minuter. Det rekommenderas att du dricker detta avkok på morgonen. Personer med matsmältningsproblem bör dock undvika det!

MER FÖR DIG