8 vanor vi tror är bra, men som inte är det
Att bibehålla god hälsa betyder helt enkelt att vi har goda vanor som arbetas in i vår dagliga rutin, utan att kosta en krona. En hälsosam livsstil är något man väljer själv, och det finns en rad olika saker vi kan ägna oss åt för att främja god hälsa.
Det finns dock gott om myter och halvsanningar som lurar oss till att tro att vi gör rätt sak för hälsan, när verkligheten i själva verket är raka motsatsen. Här följer en lista på åtta vanor vi tror är bra, men som inte är det.
Att äta fettfria produkter förhindrar viktuppgång
Det finns massor av fettfria produkter i matbutikerna, och dessa är vanligtvis rekommenderade för personer med högt kolesterol eller för de som är överviktiga. Vissa tror att 0% fettintag är bra för viktnedgång, men sanningen ser annorlunda ut. Fettfria livsmedel innehåller mjölk, raffinerat socker och gott om andra tillsatser som kan orsaka viktuppgång.
Att dricka vatten hela dagen lång
Det är sant att vatten är bra för dig och att det spelar en viktig roll för att våra kroppar ska kunna fungera normalt. Oavsett detta så är överdriven konsumtion av vatten under dagen dåligt för njurarna och blodet. Experter rekommenderar att man dricker sex till åtta glas vatten om dagen, eller max två liter. Detta bekräftas av bland annat Karolinska institutet.
Att få vitamin D genom att sola
Att vara ute i solen är ett sätt vi får vår dagliga dos av vitamin D, men för att kroppen ska kunna bearbeta denna vitamin måste vi gå ut utan solkräm eller med låg solskyddsfaktor, vilket kan orsaka allvarlig skada på vår hud. Överdriven utsättning för solen kan leda till allvarliga brännskador, torr hud och självfallet även hudcancer.
Att göra sit-ups för fastare mage
Bukövningar kan hjälpa dig bränna magfett och producera en plattare mage. Många tror dock att enbart sit-ups eller crunches kommer leda till detta resultat, utan att tänka på det faktum att det även är viktigt att ha en hälsosam diet och ägna sig åt annan fysisk träning.
Att ta vitamintillskott
När det kommer till vitaminer och mineraler tror det flesta att ju fler du tar, desto bättre för din kropp. Detta är dock inte hela sanningen. Överanvändning av tillskottsprodukter kan resultera i negativa effekter på din hälsa. Tillskott bör alltid tas i samband med råd från en läkare, och det är alltid bättre att få i sig vitaminer och mineraler genom en hälsosam kost.
Tandblekning
Tandblekning genomförs ofta för att få tänder som ser renare ut. Folk som missbrukar dessa produkter och behandlingar kan dock utveckla sjukdomar, sprickor i tänder och emalj, ökad tandkänslighet och i extrema fall ändra vilka smaker man kan känna.
Tops för att rensa öronen – en av våra dåliga vanor
De flesta tror att vaxrensning i öronen bör inkluderas i den dagliga hygienen, men så är inte fallet. Öronvax är en antiseptisk utsöndring som skyddar huden i öronkanalen från bakterier och andra saker från utsidan. När man tar bort det utsätter man örat för ökad risk för infektion, men ännu värre är att topsen faktiskt kan skjuta vaxet inåt och skapa ett blockering. Som ett resultat kan vi drabbas av hörselskador eller hörselförlust.
Att äta för två under en graviditet
Vissa kvinnor tror felaktigt att de måste äta dubbelt så mycket för att utfodra bebisen de har i magen. Detta är ett allvarligt misstag som kan leda till stor viktökning under graviditeten och leda till andra riskfaktorer så som diabetes, problem under förlossningen och för stor tillväxt hos fostret. Under en vanlig graviditetsundersökning kommer din läkare troligen rekommendera att du bibehåller en hälsosam, balanserad diet och bara öka på konsumtionen av folsyra, om extra behövs.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Donini, L. M., Savina, C., & Cannella, C. (2003). Eating habits and appetite control in the elderly: The anorexia of aging. International Psychogeriatrics. https://doi.org/10.1017/S1041610203008779
- Motghare, V., Kumar, J., Shivalingesh, K. K., Kushwaha, S., Anand, R., Gupta, N., … Singh, I. (2015). Association between harmful oral habits and sign and symptoms of temporomandibular joint disorders among adolescents. Journal of Clinical and Diagnostic Research. https://doi.org/10.7860/JCDR/2015/12133.6338
- Provenza, F. D., & Balph, D. F. (1987). Diet learning by domestic ruminants: Theory, evidence and practical implications. Applied Animal Behaviour Science. https://doi.org/10.1016/0168-1591(87)90218-8