8 anledningar till varför magen ansamlar fett

Visste du att sömnbrist kan påverka vikten? Genom att inte sova ordentligt minskar hormonnivåerna som skickar din kropp en mättnadssignal för att kontrollera din hunger.
8 anledningar till varför magen ansamlar fett

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta av oss kämpar varje dag mot bukfett eftersom det är lätt att samla på sig och svårt att bli av med. Magen är ett av de områden där kroppen har en tendens att bara bli större och större i takt med att vi ansamlar fett, och när det går för långt kan det påverka hälsan.

Olika undersökningar har visat att bukfett, utöver att sänka vårt självförtroende, även kan minska vår bendensitet samt sätter oss i farozonen för osteoporos och astma.

Av dessa anledningar är det viktigt att lära känna anledningarna till varför magen ansamlar fett för att vi ska kunna hitta en bra lösning.

Genetik

magen ansamlar fett av genetiska skäl

Forskare vid Sanford Burnhamns Institut (USA) bevisade att kroppsfett har en genetisk komponent. Andra studier har också pekat på att genetik påverkar hur snabbt vi känner mättnad.

Vissa har därför på grund av sin genetik en tendens att äta mer och ansamla fett kring buken. Om det är många i din familj som har mycket fett runt magen kan det därför vara lättare för dig att ackumulera extra bukfett.

Att inte sova tillräckligt

De som inte sover tillräckligt tenderar att konsumera mer kalorier och ha mer bukfett. Sömnbrist minskar nivåerna av hormonet leptin och ökar nivåerna av hormonet grelin, vilket orsakar viktökning.

Det har enligt studier visat sig att de som bara sover 6 timmar per natt löper en 27% större risk att drabbas av fetma jämfört med de som sover runt 9 timmar.

Stress kan påverka hur vi ansamlar fett

Utöver dålig sömn kan även stress orsaka hormonförändringar som kan leda till viktökning. Enligt nutritionisten Patricia Ramírez stimulerar stressituationer adrenalinkörtlarna för att frigöra adrenalin och kortisol. Då kortisolnivåerna ökar främjas ackumulering av fett i kroppen, speciellt vid magen.

Brist på träning

Brist på träning leder till viktuppgång

Träning är ett av de bästa sätten att hålla metabolismen aktiv och bränna fett. Undersökare vid John Hopkins University i Baltimore (USA) visade att träning är nyckeln till att nå eller bibehålla din idealvikt. Att träna hjälper till att bränna fett och är det bästa sättet att få en bra kardiovaskulär hälsa. Forskning från John Hopkins University har även visat att viktnedgång när som helst under livet leder till avsevärt mindre utgifter.

Dålig kost

Livsmedel rika på kolhydrater och fett är en annan anledning till ackumulering av bukfett. Affärerna är fulla av ohälsosamma produkter som vi bör lära oss att identifiera. Bland de livsmedel som kan orsaka fetma hittar vi:

 • Bearbetade livsmedel
 • Mjöl
 • Sötsaker
 • Friterat
 • Läsk

Du bör därför planera din kost och äta mer frukter, grönsaker, magert kött och dricka mycket vatten.

Att dricka för mycket alkohol

Att dricka för mycket alkohol kan göra att du går upp i vikt eftersom det helt enkelt bara är flytande kalorier.

I en studie som publicerades i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition visade det sig att om du konsumerar för mycket alkohol kan det öka bukfettet med 50%.

Mediciner

Läkemedel kan öka mängden fett

Vissa mediciner kan orsaka viktökning om de konsumeras under en längre tid. Bland dessa mediciner hittar vi receptbelagda läkemedel för diabetes och även humörproblem, migrän, hypertoni, steroider och hormonterapier.

Det är värt att nämna att dessa inte alltid orsakar viktökning, utan det beror på varje persons kropp.

Att småäta

Även om det är bra att äta flera gånger om dagen rekommenderas  inte att du småäter exempelvis snacks. Att småäta mat som pommes frites, kakor och sötsaker mellan måltider ökar kaloriintaget och bukfettet.

Vad kan du göra om magen ansamlar fett?

Drick nyttiga smoothies

Oavsett orsaken så är det mycket viktigt att du arbetar förebyggande för att undvika hälsoproblem. Nycklarna till att motverka bukfett inkluderar:

 • Lämplig kost
 • Kardiovaskulär träning och lokaliserad träning
 • Sov minst 8 timmar varje natt
 • Drick mycket vatten
 • Avgifta kroppen
 • Undvik alkohol
 • Tugga maten ordentligt

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.