8 anledningar till varför du har sköra naglar
För att hålla naglarna friska har kosmetikaindustrin utvecklat flera olika behandlingar och produkter för sköra naglar som gör dem starkare med regelbunden applicering. Trots det kämpar folk fortfarande med att hålla naglarna vackra och friska eftersom de ignorerar vissa grundläggande vanor.
Det är därför bra att reda ut vad som gör att du har sköra naglar innan du börjar spendera pengar på dyra behandlingar. Ta reda på vilka de främsta dåliga vanorna är här nedan.
Olämplig borttagning av nagellack
Nagellack låter dig smycka dina naglar med olika stilar och färger. Det är dock många som bara drar av nagellacket. Det kan verka harmlöst, men det förändrar faktiskt det yttre lagret som skyddar dina naglars struktur, vilket får dem att gå sönder.
- Det är bäst att använda nagellacksborttagare så länge som den kemiska uppsättningen inte skadar naglarna.
Du har sköra naglar för att du biter på dem
Att bita på naglarna är såklart en av de största anledningarna till varför du har sköra naglar. Det är ett sätt för vissa att kanalisera ångest och stress, men det förändrar faktiskt nagelstrukturen och kan leda till allvarliga infektioner.
Eftersom det naturliga skyddande lagret bryts ner kan det påverka hur nageln växer.
Du använder inte skyddshandskar
Det är lätt att missa, men att använda kemiska rengöringsprodukter utan handskar kan vara skadligt för naglarna. Många av substanserna påverkar det skyddande lagret och skadar dina nagelband.
Det är viktigt att man har på sig skyddande handskar, speciellt när man hanterar rengöringsmedel, blekmedel och liknande produkter.
Du använder dina naglar som verktyg
De finns där på dina händer och det är lätt att använda dem som verktyg, men när du rispar bort etiketter, öppnar behållare och andra saker kan du försvaga naglarnas struktur och höja risken för att de går sönder.
- Använd andra redskap, och ha gärna på dig handskar för att skydda naglarna.
Du återfuktar inte dina naglar
Ser dina naglar tråkiga och torra ut? Se upp! Uttorkning kan också snabbt ge dig sköra naglar. Precis som huden bör naglarna konstant återfuktas för att växa och för att man ska kunna minska skador från den omkringliggande miljön.
- Applicera en fuktgivande lotion på ytan och drick mer vatten.
Du tänker inte på dina nagelband
Dina nagelband är en viktig komponent för dina naglar eftersom de skyddar dem mot yttre påverkan. Trots det ignorerar vissa dem när de behandlar naglarna, eller tar bort dem med nagelklippare.
- Återfukta helst nagelbanden och använd rätt produkt för att ta hand om dem.
- Det är bäst att använda en nagelbandsborttagare för att ta bort ackumulerad död hud.
Du använder gelénaglar för mycket
Om du använder gelénaglar för mycket kan det påverka strukturen på dina riktiga naglar. Även om de får naglarna att se fantastiska ut och varar länge förlorar du många näringsämnen när de tas bort.
- Det är viktigt att bara någon som arbetar med det tar bort dem och att man använder de rätta produkterna för att ta bort dem utan att skada dina riktiga naglar.
Du filar dem på fel sätt
Nagelfilar är bra för att forma dina naglar, så länge du använder dem på rätt sätt. Problemet är att vissa använder dem för att rengöra ytan på naglarna, vilket kan göra så att du får spröda naglar och även infektioner.
De som vill ha en mer fyrkantig stil kan fila för nära och det kan sluta med att de sliter bort viktiga delar av nagelstrukturen.
- Om du inte vet hur man filar naglarna på rätt sätt bör du fråga nästa gång du går på manikyr.
Har du problem med att hålla naglarna starka och friska? Du kanske begår något av felen ovan! Prova då att korrigera det och var mer försiktigt när du applicerar nagelbehandlingar i fortsättningen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bra, Fernández. “Uñas frágiles y quebradizas. Cátedra de Dermatología. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Rosario; 2009.”
- Fonseca, E. “Uñas frágiles y quebradizas.” Piel 13 (1999): 51-6.
- Tosti, Antonella, F. Bardazzi, and R. Morelli. “Dos problemas frecuentes en onicología: perionixis y uñas quebradizas.” Monografias de Dermatologia 4.5 (1991): 294-302.