7 tips för att förebygga idrottsskador
Sport och fysisk aktivitet ger dig massor av fördelar när du utför det regelbundet, och det är inte konstigt att det har blivit så populärt för att förbättra vår livskvalitet. Det finns dock en nackdel med träning, och detta är att du riskerar fysiska skador. Därför är det avgörande att känna till de bästa sätten för hur du bäst kan förebygga idrottsskador.
Orsakerna till idrottsskador beror mest på dålig teknik, oproportionerlig ansträngning, plötslig variation i intensitet och onaturliga rörelser.
I gengäld bör man ta särskild hänsyn med avseende på varje typ av aktivitet. Nu är det dags att vi lär oss de bästa metoderna för att minska risken för skador. Så läs vidare!
Tips för att förebygga idrottsskador
De tips vi vill dela med oss av här fungerar inte vart och ett för sig självt. De är med andra ord mest effektiva när du använder dem tillsammans.
Utöver detta är det viktigt att veta att kvinnor är mer benägna att dra på sig skador, eftersom de har följande egenskaper som befolkningsgrupp:
- Ökad ledinstabilitet
- Högre risk för låga nivåer av kalcium och D-vitamin, särskilt under klimakteriet
- Bredare bäcken
- Minskat utrymme för det främre korsbandet i knät
Detta gäller dock inte alla kvinnor.
Upptäck mer i den här artikeln: HIIT för nybörjare: Rekommenderade övningar och tips
1. Värm upp ordentligt för att förhindra idrottsskador
Det första tipset för att förebygga idrottsskador är att värma upp ordentligt. Även om detta är grundläggande, kan vissa människor bli övermodiga om de har utövat en sport eller aktivitet under lång tid.
Den genomsnittliga varaktigheten av en uppvärmning bör vara cirka 15 minuter. Stretching, måttlig jogging och styrketräning är också bra att ha med.
Några av effekterna av en bra uppvärmning är:
- Bättre blod- och syreflöde till musklerna
- Förbättrade rörelser
- Ökat rörelseomfång tack vare ökad flexibilitet
- Ökad koncentration
2. Använd rätt teknik
Att du har utövat en sport i flera år betyder inte att du för den sakens skull nödvändigtvis använder de bästa teknikerna. Det kan faktiskt innebära att du har byggt upp oönskade belastningar i områden som förr eller senare kan utlösa en skada.
Av denna anledning är det viktigt att utvärdera och vara uppmärksam på varje rörelse innan du lägger på större belastning. Specialister rekommenderar att du när du tränar är noggrant observant på dina rörelser och fokuserar på att fullända tekniken.
3. Undvik att bli uttorkad
Att dricka vatten och få i dig elektrolyter är viktigt eftersom du förlorar mycket vätska när du tränar. Detta tillstånd förvärras i varmare klimat. Det viktiga är att ersätta det du förlorat för att upprätthålla homeostas och hjälpa dig att återhämta dig senare.
Ger du inte kroppen tillräckligt med vätska leder detta till utmattning, brist på koordination och minskad koncentration. Sammantaget minskar detta kontrollen över rörelser vilket kan leda till skador.
4. Hitta och känn dina gränser
Sport har en känslomässig komponent. Ofta vill du göra mer än vad din kropp klarar av. Men då du börjar göra för många rörelser är vanligen då du drar på dig skador.
Därför är ett annat tips för att förebygga idrottsskador att veta hur du identifierar din kropps gräns, och att vara uppmärksam på din kropps känslighet och signaler.
5. Välj rätt näring för att förebygga idrottsskador
Du kommer inte att kunna prestera optimalt och förebygga skador utan att äta en balanserad kost. I det här fallet finns det en allmänt rekommenderad mängd kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer och mineraler för idrottare. Du måste dock fortfarande anpassa den efter just dina egna behov.
Av denna anledning är det en bra idé att prata med till exempel en tränare eller dietist som kan skräddarsy din måltidsplan efter dina fysiska behov. Vi har alla unika behov som behöver tillgodoses. Med denna hjälp kan du även minska risken för återkommande skador.
6. Få massage efter träning
Massage är en mycket effektiv lösning på muskelproblem. Med exempelvis traditionell eller djupvävnadsmassage kan du hjälpa kroppen att släppa spänningar.
En avslappnande massage en gång i veckan hjälper även till att minska skaderisken. Några andra massagealternativ är:
- Klassisk massage
- Hot stone-massage
- Självmassage
- Ayurvedisk massage
- Lomi lomi eller hawaiiansk massage
- Triggerpunktsmassage
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Gran Canaria, en destination som utlovar hälsa och välmående
7. Vila tills du återhämtar dig för att förhindra idrottsskador
Vila är kanske det mest effektiva tipset för att förebygga idrottsskador. I teorin bör du vila tills dina muskler har återhämtat sig helt och du kan röra dig utan att känna smärta eller obehag. Naturligtvis är det svårt inom professionell idrott på grund av de strikta scheman man förhåller sig till här.
Om du som idrottare har viss flexibilitet i ditt schema är det rekommenderat att du tar vilodagar och inte tränar för mycket och för ofta. Ett alternativ är att träna olika muskelgrupper varje dag.
Tips för att förebygga idrottsskador förbättrar din prestation och njutning
Med våra tips för att förebygga idrottsskador hoppas vi kunna hjälpa dig att minimera sannolikheten för fysiska skador. Oförutsägbara händelser kan dock alltid uppstå, och då kan du behöva agera snabbt för att ge kroppen vad den behöver – vila, kylomslag, bandage och tejp eller att hålla det skadade området i höjt läge.
Sammanfattningsvis, när du känner något obehag när du utför en viss rörelse som din träning kräver, är det bäst att direkt uppsöka en specialist. Vänta inte tills det blir värre!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Casáis L. Revisión de las estrategias para la prevención de lesiones en el deporte desde la actividad física. Apunts. Medicina de l’Esport. 2008. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1886658108700665.
- Moreno C, Rodríguez V y Seco J. Epidemiología de las lesiones deportivas. Fisioterapia. 2008. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0211563808729547.
- Cos F, Cos M, Buenaventura L, Pruna R y Ekstrand J. Modelos de análisis para la prevención de lesiones en el deporte. Estudio epidemiológico de lesiones: el modelo Union of European Football Associations en el fútbol. 2010. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S188665811000023X.
- Vanmeerhaeghe A y Romero D. Análisis de los factores de riesgo neuromusculares de las lesiones deportivas. Apunts. Medicina de l’Esport. 2013. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1886658113000157.
- Palmi J y Solé S. Psicología y lesión deportiva: estado actual. Apunts. Educación física y deportes. 2014. Disponible en: https://www.raco.cat/index.php/ApuntsEFD/article/view/288804.