7 symptom på appendicit du bör känna till

Eftersom symptomen på blindtarmsinflammation påminner om de vid matsmältningsproblem är det viktigt att se en läkare för att få en diagnos så snart som möjligt. Lär dig om de vanligaste symptomen här.
7 symptom på appendicit du bör känna till

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Eftersom blindtarmsinflammation, eller appendicit, påminner om andra matsmältningsproblem, är det viktigt att träffa en specialist för att få en diagnos så snart som möjligt för att undvika peritonitFör att detta ska vara möjligt måste man dock känna till vissa symptom på appendicit, vilket är vad vi ska tala om idag.

Blindtarmen i kroppen

Blindtarmen är ett litet tubformat organ som är anslutet till början av tjocktarmen. Den sitter i den lägre delen av magen och dess funktion är till stor del fortfarande okänd. Blindtarmsinflammation uppstår när något blockerar denna lilla säck på ett sätt som ökar trycket och förhindrar blodflödet, så att en inflammation bildas.

Den kan bli livshotande om den inte behandlas i tid, för organet kan spricka och sprida infektionen till magenMen innan det når denna punkt kan läkarna operera bort blindtarmen och minska risken för komplikationer.

Blindtarmsinflammation är ganska vanligt mellan åldrarna 10 och 30, men det kan uppstå vid nästan vilken ålder som helst. Det är dock ej vanligt för barn under 2 år. De huvudsakliga symptomen på appendicit är magsmärtor, men under sjukdomsförloppet uppkommer även andra symptom.

Tänk på att det är väldigt viktigt med en tidig diagnos för att motverka värre problem. Låt oss nu titta på de 7 symptom på appendicit du bör känna till.

Skarp smärta

Smärta i buken

Skarp smärta uppstår för det mesta i den nedre delen av magen och varierar ofta i intensitet. Men i många fall kan den första smärtan kännas av nära naveln och även i korsryggen. Smärtan tenderar att bli värre när man rör benen eller magen (exempelvis när man nyser eller hostar).

Feber och rysningar

Vissa symptom på appendicit liknar de vid ett magvirus. Utöver smärtan kan du även uppleva feber och rysningar. Läkare varnar att du ska se extrema förändringar i kroppstemperaturen i samband med magont som något akut. Det motverka komplikationer som peritonit, en inflammation i bukhinnan.

Illamående, kräkningar och brist på aptit

illamående kvinna

Illamående, kräkningar och brist på aptit är tre symptom som tenderar att uppstår vid detta tillstånd. De uppstår normalt i ca 90% av fallen, nästan alltid efter att man har fått smärtor i nedre delen av magen.

Problemet är att de flesta ignorerar sjukdomen för att dessa tecken är vanliga vid andra medicinska problem. Om du har dessa symptom och de kommer tillbaka under dagen är det viktigt att du ringer en läkare för att få en snabb och precis diagnos.

Förstoppning eller diarré

Både förstoppning och diarré är vanligt hos patienter med blindtarmsinflammation. Som med andra symptom behöver de inte innebära något allvarligt, m en det är bäst att bli undersökt av en läkare, speciellt om de uppstår i samband med andra symptom.

Gas och inflammation

Gaser i magen

Det finns många livsmedel som kan utlösa ackumulering av gaser och inflammation, men när båda uppstår utan någon märkbar orsak ska du vara uppmärksam. Problem med blindtarmen kan leda till kvarstående inflammation med gas och magsmärtor.

Symptom på appendicit: aptitbrist

Personer som vanligtvis äter bra men som plötsligt tappar aptiten bör prata med sin läkare för att reda ut varför de inte är hungriga. Många kroniska sjukdomar kan leda till aptitbrist, inklusive blindtarmsinflammation och koloncancer.

Det kanske inte alltid innebär att du har ett stort problem, men det är bäst att vara uppmärksam och prata med en läkare.

Kvinna med läkare

Man kan bli öm i den nedre delen av magen när man trycker på den precis där smärtan är koncentrerad och sedan släpper. Det är väldigt viktigt att inte trycka på området för mycket, eftersom det kan ge komplikationer i blindtarmen.

Träffa en läkare om du känner att du har smärta efter att du släpper på trycket på detta område. Om du tror att du har sjukdomen måste du direkt träffa en specialist, som kommer att göra de relevanta undersökningarna för att ge en diagnos.

Om det blir bekräftat att du har blindtarmsinflammation kommer du att behöva genomgå kirurgi. Det består av ett mindre snitt för att ta bort blindtarmen. Intravenös antibiotika kan även komma att användas för att motverka allvarliga infektioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.