7 saker du måste veta för att förebygga slaganfall

Även om du har en hälsosam livsstil är det en god idé att ta reda på om din familj har en historia av strokes, så att du kan ta till förebyggande åtgärder. Lär dig mer i den här artikeln.
7 saker du måste veta för att förebygga slaganfall

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Vill du lära dig hur du kan förebygga slaganfall? Läs vidare för att ta del av våra 7 bästa tips! Slaganfall, eller stroke, är en av de vanligaste neurologiska händelserna. Trots att de är vanligast bland folk som är äldre än 65 får vi inte glömma att yngre också kan drabbas.

Det finns två typer av slaganfall: ischemisk och hemorragisk. Ingen av dem kan förebyggas helt och hållet – alla, oavsett ålder, kön eller etnicitet, kan drabbas av en stroke. Men vad som ligger i dina händer är den procentuella riskfaktor som är direkt kopplad till din livsstil och dina vanor. Alla vet vi att det finns vissa saker vi gör i vardagen som påverkar vår hälsa: rökning, att sitta för länge, etc.

Det handlar bara om att vara medveten om riskerna, ta verkligt ansvar och hantera faktorerna vi ska förklara nedan i så stor utsträckning som möjligt.

Börja idag: ta bättre hand om dig själv och lev i harmoni med kropp och känslor för att förebygga slaganfall.

1. Kontrollera ditt blodtryck

Blodtryck är en nyckelfaktor i att förebygga slaganfall såväl som hjärtattack. Problemet är att vi ofta inte sköter denna viktiga hälsoindikator.

Ibland associerar vi huvudvärk, hjärtklappning eller yrsel med vanlig trötthet från vårt vardagliga liv. Om du upplever dessa symptom är det viktigt att ta det resonliga steget att träffa en läkare för att undersöka blodtrycket.

Hur kan jag sänka mitt blodtryck?

 • Konsumera mindre salt
 • Undvik mat med mycket kolesterol
 • Ät mer färsk frukt och grönsaker, såväl som fullkorn (de är rika på fibrer)
 • Sitt inte lika mycket
 • Om du är en rökare ska du försöka sluta

2. Hantera din vikt

Sätt att förebygga slaganfall

Fetma medför komplikationer som associeras med övervikt (högt blodtryck, diabetes…) och ökar risken för slaganfall.

Gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt

Innan du påbörjar en kostplan ska du prata med din läkare för att ta reda på det bästa sättet att göra det (ibland är viktproblem kopplade till hormonproblem som måste kontrolleras).

 • Gör aerobisk träning
 • Drick gott om vatten
 • Ät fem mindre måltider under dagen
 • Ät frukt, grönsaker och källor till fibrer, såsom havre eller chiafrön
 • Håll dig borta från mättade fetter

3. Känn till din familjehistorik

Kvinnor

Vissa löper högre risk för slaganfall än andra. Vi talar inte bara om livsstilar; ibland är familjehistorik en avgörande faktor. Det är alltid bra att känna till din familjehistorik: dina mor- och farföräldrar, fastrar och morbröder, och givetvis dina föräldrar. Om det finns en historik av dödsfall med koppling till slaganfall ska det förmedlas till din läkare så att du kan ta till rätt förebyggande åtgärder, om möjligt.

Vi vill vara tydliga med att familjehistorik där stroke existerar inte betyder att du kommer få en: det ökar din risk, men det är inte hugget i sten.

4. Den bästa kosten för att förebygga slaganfall

Det är sant att stresshantering, regelbunden träning samt att följa en nyttig, varierad kost kan hjälpa dig att förebygga flera olika sjukdomar.

I det här fallet borde du inkludera följande i din diet:

 • Morötter
 • Brysselkål
 • Avokado
 • Tomater
 • Melon och vattenmelon
 • Sardiner i olivolja
 • Grönt te
 • Valnötter
 • Havre

5. Se upp för förmaksflimmer

Förmaksflimmer är en typ av arytmi, där hjärtat slår onormalt. Problemet uppstår när blodproppar bildas i hjärtat. De kan ta sig till hjärnan och ge en stroke. Om du märkt av trötthet, hjärtklappning, huvudvärk eller problem att andas måste du berätta det för din läkare direkt.

6. Vikten av att förebygga & behandla diabetes

Behandla diabetes för att förebygga slaganfall

Diabetes gör en stroke värre. När syretillförseln stryps finns det vanligtvis andra artärer som kan fungera som förbikoppling för att minimera effekten. Men om du har diabetes kan dina blodkärl hårdna eller blockeras på grund av ateroskleros. Det gör det svårare för blodet att ta sig till hjärnan.

7. Sluta röka

Du har redan hört oss prata om hur viktigt det är att sluta röka. Men vi vill inte avsluta den här artikeln utan att återigen betona vilken stor risk denna extremt skadliga vana utgör för din hälsa, och framförallt den cerebrovaskulära hälsan. Tobak snabbar upp bildandet av blodproppar: ditt blod tjocknar, plack byggs upp i artärerna och risken för en stroke höjs.

Börja leva ditt liv bättre, ta hand om dig själv och njut av bättre hälsa.

Huvudbild wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.