7 nyttiga livsmedel att äta innan ditt träningspass

Tack vare sitt höga innehåll av essentiella fettsyror kan avokado tillhandahålla energi och förbättra den fysiska såväl som mentala funktionen. Det är ett utmärkt komplement till ditt dagliga matintag eftersom avokado är väldigt mättande.
7 nyttiga livsmedel att äta innan ditt träningspass
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vissa föredrar att inte äta något innan de tränar eftersom deras mål trots allt är att bränna kalorier och tappa vikt. Men tvärtemot vad du kanske tror kan noga utvald mat innan ditt träningspass faktiskt vara ett utmärkt sätt att förbättra din prestationsförmåga och få mer valuta för pengarna när det kommer till brända kalorier.

Om din träning inkluderar aktiviteter bortom enkel kondition och du använder viktmotstånd är det viktigt att du tillför mer protein, fett och lite kolhydrater i din kost.

Självklart bör du inte klämma i dig en stor måltid sekunderna innan du tränar eller ens när du kör till gymmet. Det bästa vore att äta en halvtimme till en timme innan ditt träningspass för att få maximal energi.

Om du redan har en träningsplan och vill veta hur du bör äta innan du börjar ska du inte missa dagens artikel om sju nyttiga livsmedel att äta innan ditt träningspass. 

1. Frukt- och grönsaksjuicer

Gurka

Frukt- och grönsaksjuicer är några av de bästa källorna till naturlig energi och kan förbättra din fysiska prestationsförmåga. De är uppfriskande och lättsmälta, samt stödjer ämnesomsättningen för att du ska kunna bränna fler kalorier.

Du kan använda grönsaker som:

  • Spenat
  • Kål
  • Broccoli
  • Persilja
  • Selleri

Och glöm inte att tillsätta lite frukt, såsom:

  • Banan
  • Äpple
  • Päron
  • Kiwi
  • Ananas

2. Chiafrön

Att äta chiafrön har blivit populärt av en anledning: de är väldigt rika på näringsämnen som har fantastiska fördelar för din kropp. Chiafrön innehåller essentiella omega 3-fettsyror, fibrer, protein och mineraler som stärker din kropp samtidigt som de tillhandahåller massor av energi.

De är även lätta att hitta i matbutiken och till rimliga priser. Du ska dock inte konsumera stora mängder chiafrön – allt du behöver är en liten skopa i din smoothie för att dra nytta av dess egenskaper.

3. Avokado

Smoothie med avokado

Avokado är gott och har massor av egenskaper för din allmänna hälsa. De innehåller essentiella fettsyror, vitaminer, antioxidanter och andra näringsämnen som kompletterar en rad populära rätter. Beroende på ditt kaloriintag kan avokado vara det bästa sättet att tillföra naturlig energi och förbättra din fysiska såväl som mentala funktion.

Att äta en halv avokado om dagen hjälper även till att reglera dina kolesterolnivåer och tappa vikt, eftersom det är ett väldigt mättande livsmedel.

4. Ägg innan ditt träningspass

De dagar då folk sa att ägg var dåliga för oss är tack och lov förbi – det har bevisats att regelbunden konsumtion av ägg faktiskt kan hjälpa till att förbättra den generella hälsan. De är naturliga källor till protein som stimulerar viktnedgång samtidigt som de bygger muskelmassa.

Ägg är ett utmärkt alternativ till frukost, speciellt om du tränar på morgnarna.

5. Havre

Skål med havre

Ett av de livsmedel som innehåller mycket kostfibrer är havregryn. Detta spannmål anses vara det mest kompletta av dem alla; med förmågan att stabilisera dina blodsockernivåer och stödja den metaboliska funktionen för att konvertera fettreserver till energi.  Forskning vid Sahlgrenska institutet bekräftar även att kostfibrer är mycket bra för tarmskyddet.

Havre innehåller väldigt få kalorier och tack vare dess hälsosamma fetter kan det skydda hjärtat och stödja regleringen av dina kolesterolnivåer.

6. Nötter

Nötter innehåller mindre vatten än färsk frukt och är därför mycket rikare på kalorier. Å andra sidan är nötter en utmärkt källa till protein, hälsosamma fetter och antioxidanter som stödjer dina dietära behov. När du tränar är nötter ett utmärkt alternativ för att stilla hungern och en naturlig källa till energi.

Deras höga fiberinnehåll minskar absorptionen av kolhydrater, vilket gör nötter till ett perfekt tillskott för att kontrollera blodsockernivåerna.

7. Grekisk lättyoghurt

Yoghurt i burk

Detta livsmedel är inte bara bra för att hålla din tarmflora frisk, utan stödjer även hälsosam matsmältning och förebygger höga blodsockernivåer. Varje 170 g kommer med 18 g protein, vilket gör grekisk yoghurt till ett utmärkt val för personer som vill prestera optimalt under sitt träningspass.

Kom ihåg att den viktigaste faktorn är din motivation att träna, oavsett vad du äter. När du är disciplinerad och konsekvent har du full kontroll över din hälsa och figur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.