6 tips att tänka på när du ska välja ett matbord

Ett matbord är en av de viktigaste möblerna hemma. Vi ger dig några tips för att göra det bästa valet för dina behov i den här artikeln.
6 tips att tänka på när du ska välja ett matbord

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att välja ett matbord är ingen lätt uppgift. När allt kommer omkring kommer detta att vara en plats där du kommer att dela många stunder med dina nära och kära och att äta god mat, hålla festmiddagar eller bara för snacks och småprat.

Matplatsen är utan tvekan ett av de viktigaste ställena i ditt hem, vilket också är varför det finns så många olika alternativ och stilar när du tittar runt på marknaden.

Var dock försiktig! Hur vackert ett bord än ser ut på en bild eller i en butik, se till att det också passar just dina behov.

Nedan ger vi dig 6 tips att tänka på när du ska välja matbord.

6 tips att tänka på när du ska välja ett matbord

1. Mät din matsal eller ditt matplatsutrymme

Det här är det enklaste sättet att ta reda på hur mycket utrymme du har för ditt nya bord. På så sätt kan du exakt välja storlek och design.

Ta hänsyn till alla föremål och möbler som också kommer att finnas i utrymmet. I detta fall krävs precision.

För att säkerställa att det går att röra sig fritt i rummet är det bäst att det finns minst 90 cm fritt utrymme hela vägen runt bordet. Spara dig själv besväret med att inte välja ett fantastiskt bord som på grund av dess dimensioner gör din matsal mindre funktionell.

2. Att välja den mest lämpliga formen på ditt matbord

Vissa bordsformer fungerar bättre i vissa utrymmen. Här är de grundläggande reglerna från många inredningsarkitekter följande:

  • Fyrkantiga och runda bord är idealiska för kvadratiska utrymmen, inte rektangulära utrymmen, eftersom de får det att kännas smalare.
  • Avlånga eller ovala bord fungerar bra i avlånga utrymmen. De fungerar inte så bra i kvadratiska utrymmen.
Ett matbord med udda stolar

3. Tänk på material när du ska välja matbord

Stil och smak är väldigt personliga. Du måste dock överväga vissa särskilda faktorer som kommer att göra skillnad i användbarheten för ditt bord. Har du barn hemma? Då är vattenavvisande material är ett bra alternativ.

Om ni brukar göra allt vid matbordet, välj hållbara material. Massivt trä och tjockt glas motstår repor och andra olyckor mycket bra. Ett annat bra alternativ här är ett bord med en keramikskiva. De är väldigt moderiktiga och har visat sig vara hållbara.

4. Bordets underrede är också viktigt när du väljer matbord

Tro det eller ej, basen gör skillnad när det gäller bekvämligheten på ditt bord. Om ni vill sitta flera personer tillsammans, välj ett bord med en piedestalbas. Det ger er tillräckligt med utrymme för era fötter. På samma gång hjälper den här typen av matbord dig att frigöra utrymme om ditt hem är litet.

5. Glöm inte stolarna i ditt val av matsalsmöblemang

Kom ihåg att stolar vanligtvis är det första föremålet vid bordet som skadas. Därför är det en bra idé att köpa modeller som inte är svåra att byta ut.

Det har till exempel blivit populärt att kombinera olika typer av stolar i matsalen, som avlånga bänkar eller fåtöljer med stoppad klädsel. Välj mörka tyger om du har barn, eftersom fläckar kommer att förstöra skönheten i rummet.

6. Välj tidlösa färger och nyanser

Livslängden på ditt matbord är relaterad till den färg du väljer. Se till att färgerna du väljer kan fungera med framtida förändringar av inredningen. Grått, brunt, svart och vitt är klassiker som fungerar bra med de flesta färgpaletter.

För- och nackdelar med matbord beroende på formen

De två mest populära stilarna är runda och fyrkantiga, men de har några nackdelar som kan få dig att välja bort just dessa former. Läs mer om det nedan.

Fördelar med att ha ett runt matbord

Frånvaron av hörn gör runda bord mer tillmötesgående, vilket till och med kan göra det lättare att föra samtal. Bordets form gör det lätt för alla att se varandra.

Det är vanligt att den här bordsstilen bara har ett bordsben, vilket gör att ni slipper krocka med bordsben. Dessutom kan avsaknaden av hörn minska risken för olyckor.

Nackdelar med att välja ett runt matbord

I ett rektangulärt eller trångt utrymme fungerar runda bord inte bra. De kan göra det mer trångt och göra det svårare att röra sig. Om du sedan vill kunna flytta in bordet mot en vägg för att ge plats åt folk som går, kommer du att slösa mycket utrymme. Det gör även att det inte ser särskilt bra ut.

Bordets diameter måste vara väl tilltaget om du vill rymma flera personer samtidigt. Det innebär att ha ett mycket stort bord för det utrymme du har tillgängligt. Dessutom gör formen det också svårt att få plats med extra stolar eller lägga till ett extra bord för att förlänga bordet.

Fördelar med att ha ett kvadratiskt matbord

Ett kvadratiskt matbord ser bra ut i ett minimalistiskt hem. Det ser ännu mer elegant ut om du har en tjock glasskiva som bordsskiva. Denna stil låter dig leka med utrymmet. Du kan lätt skjuta in bordet mot en vägg eller bort i ett hörn utan problem.

Har du fler gäster än vanligt kan du även lägga till ett extra bord för att göra det längre. På så sätt kan ni alla äta tillsammans.

Nackdelar med att välja ett kvadratiskt matbord

I allmänhet är kvadratiska bord små då de är gjorda för kvadratiska utrymmen i hus eller lägenheter. Å andra sidan kan dess hörn vara en risk för små barn.

På samma sätt, om du har fler gäster och behöver lägga till fler stolar, kommer gästen på hörnet att tycka att det är lite trångt och obekvämt.

familj runt Ett matbord

Fördelar med rektangulära matbord

Om du har tillräckligt med plats för det, kan det vara värt att välja ett rektangulärt bord med plats för 6 eller 8 personer. De är en bra lösning för människor som ofta har många gäster.

Med dessa bord är det lätt att öka antalet sittplatser genom att lägga till några stolar. Allt detta utan att någon sitter dåligt.

Nackdelar med rektangulära bord

Rektangulära bord är oftast väldigt stora och tar mycket plats, så de passar inte i alla hem. Ibland kan denna typ av bord få rummet att kännas trångt.

Hur man gör rätt val av matbord

Ett matsalsbord kan verkligen förbättra inredningen och funktionen i ditt hem om det har rätt storlek och en design som passar ditt utrymme. Tänk därför på allt detta när du gör ditt val av matbord.

Alla hus och hem har inte samma egenskaper. Försök att hitta något som passar dig och just ditt hem enligt dessa grundläggande principer. En av dem är att ta hänsyn till det utrymme du har.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.