6 tidiga tecken på hjärtsvikt: upptäck i tid

Det finns tidiga tecken på hjärtproblem. Några av dessa inkluderar trötthet utan orsak, oförklarlig viktuppgång och brist på aptit. Dessa kan även orsakas av andra sjukdomar, men det är viktigt att känna till tecknen för att kunna fastslå när du ska tala med din läkare.
6 tidiga tecken på hjärtsvikt: upptäck i tid
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Hjärtsvikt är oförmågan hos hjärtat att pumpa tillräckligt med blod för att utföra de metaboliska aktiviteterna och tillhandahålla syre och näringsämnen till kroppen. Om våra celler inte får tillräckligt med näring kan kroppen inte fungera som den ska, vilket är ganska lätt att upptäcka. Symptomen som associeras med det är allvarliga och sänker ens livskvalitet. I den här artikeln tar vi upp sex tidiga tecken på hjärtsvikt.

Tecken på hjärtsvikt

Hjärtsvikt är en av de vanligaste och handikappande tillstånden bland den vuxna befolkningen, speciellt för folk som är äldre än 65. Trots att det i många fall är kroniskt kan en person fortfarande ha bra livskvalitet med rätt medicinering och vård. Vissa behöver dock hjälp av en defibrillator – en apparat som liknar en pacemaker och som används för att kontinuerligt kontrollera hjärtrytmen.

Livet förändras drastiskt när en person lider av hjärtsvikt. Även om det är vanligt påverkar det individen och familjen stort. Det är viktigt att vara väldigt uppmärksam på de första tecknen på hjärtsvikt. I den första fasen är det vanligt att inte märka av några anomalier, såsom trötthet och stress, som nästan alltid kommer med det. Vi föreslår att du kommer ihåg informationen i den här artikeln så att du kan tyda tecknen på hjärtsvikt och tala med din läkare.

1. Behovet att urinera på natten

Att kliva upp två gånger per natt för att urinera är inte normalt. Det kan bero på diverse problem (njurproblem, en infektion, prostataproblem…), och hjärtsvikt är ett av dem. När vi ligger ned kan hjärtsvikt få ansamlad vätska i de yttre extremiteterna att vända på blodflödet. Detta blod fångas i njurarna och görs av med som urin.

Kom ihåg att sjukdomen har en tendens att förstora hjärtkammaren i ett nästan desperat försök att pumpa mer blod. Det som dock händer är att vätska hålls kvar. Om du lägger märke till att ditt toalettschema förändras från en dag till nästa borde du tala med din läkare.

Färgglatt hjärta

2. Brist på aptit

Brist på aptit är ytterligare ett problem som kan vara kopplat till många andra åkommor som inte är särskilt allvarliga. Men när hjärtat slutar pumpa med sin normala rytm ansamlas vätskor i matsmältningssystemet och levern. Det är vanligt att känna sig mätt utan att äta när det händer. Du kan till och med känna dig proppmätt av väldigt små mängder mat.

3. Konstant trötthet

Denna trötthet inträffar utan att du ansträngt dig. Det som inte gjorde dig trött tidigare får dig nu att bli utmattad och andfådd. Att gå uppför trappor, lyfta tunga föremål, gå ut och shoppa och till och med prata under längre perioder gör dig utmattad.

Hjärtsvikt minskar hjärtats förmåga att pumpa blod, vilket leder till mindre blod i musklerna. Du kan föreställa dig vad det betyder för din kropp: du mottar mindre syre och mindre näringsämnen. Musklerna blir överbelastade, vilket orsakar kramper, smärta och extrem utmattning.

4. Oförklarlig viktuppgång

person på en våg

Det kan verka motsägande att gå upp i vikt om man äter mindre. Svaret är återigen kvarhållna vätskorMajoriteten av den vikt du lägger på dig är inte på grund av fett, utan vätskor.

Om du går upp upp runt två kilo på mindre än en vecka borde du omedelbart kontakta din läkare. 

5. Svullna fotleder

Svullna fotleder kan bero på olika saker. Det kan vara för att du är överviktig, gravid, har åderbråck eller till och med dålig cirkulation. Om det dock är ett konstant problem är det inte normalt. Det är viktigt att diagnostisera orsaken.

Denna svullnad eller ödem kan sträcka sig från fotlederna upp mot benet. Ofta är det ett tecken på hjärtsvikt eller problem med njurar eller lever. Det är ett problem du borde diskutera med din läkare.

6. Andfåddhet

lugnorna

Dyspné, eller andfåddhet, refererar inte till en ansamling vätskor, utan till igentäppning i lungorna. Det är viktigt att komma ihåg att om du ansamlar vätska i lungorna blir utbytet av syre omöjligt. Det är ett väldigt allvarligt symptom.

Det är vanligt att dyspné först inträffar vid väldigt specifika tidpunkter. Det kan vara när du tränar eller kliver upp ur sängen. När du ligger ned tenderar vätskor att samlas i lungorna, vilket gör andningen svårare. Du ska aldrig se det som något normalt. Om du har problem med andningen några sekunder varje dag när du vaknar måste du tala med en läkare.

Avslutningsvis vill vi säga att det är viktigt att träffa en läkare angående alla problem du upplever. Allt utöver det vanliga bör tittas på för att kunna ha ett normalt liv, speciellt när det kommer till tecken på hjärtsvikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Personal de la Clínica Mayo. Insuficiencia cardíaca. Síntomas y causas. (2018).
 • mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

 • Retención de líquidos o edemas. Aprobado por la Junta Editorial de Cancer.Net, 08/2017.
 • cancer.net/es/desplazarse-por-atenci%C3%B3n-del-c%C3%A1ncer/efectos-secundarios/retenci%C3%B3n-de-l%C3%ADquidos-o-edema

 • Fundación Española del Corazón. Insuficiencia Cardíaca.
 • fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/enfermedades-cardiovasculares/insuficiencia-cardiaca.html

 • Redeker NS, Adams L, Berkowitz R, Blank L, Freudenberger R, Gilbert M, Walsleben J, Zucker MJ, Rapoport D. Nocturia, sleep and daytime function in stable heart failure. (2012).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22748491
  • Dolansky MA, Hawkins MAW, Schaefer JT, Gunstad J, Sattar A, Redle JD, Vehovec A, Josephson R, Moore SM, Hughes JW. Cognitive Function Predicts Risk for Clinically Significant Weight Gain in Adults With Heart Failure. (2017).
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27811583
  • F. Rodríguez-Artalejo, JR Banegas Banegas, P. Guallar-CastillónEpidemiología de la insuficiencia cardíaca. (2004).
  revespcardiol.org/es/epidemiologia-insuficiencia-cardiaca/articulo/13057268/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.